Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail
Recept „Patate con finocchio e porcini“ je od dobrého přítele, který podotýká, že v tomto případě je nutné, aby plátky fenyklu a brambor byly stejné tloušťky - to proto, aby měly možnost se stejnoměrně upéct.
Předehřát troubu na 200°C.
Na půl hodiny namočit hřiby do 200 ml vařící vody. Vyjmout hřiby a tekutinu slít je hustým sítkem a uschovat ji. Na pánvi rozehřát 1 lžíci oleje a hřiby a trochu česneku jemně osmažit do té doby, než jsou hřiby nahnědlé. Přidat 3 lžíce vody z hřibů a pokračovat ve vaření, až jsou hřiby měkké a většina tekutiny vypařená. Vyjmout a dát stranou.
Na stejné vytřené pánvi rozehřát zbytek oleje a osmažit na něm zbytek česneku a fenykl. Smažit asi 5-10 minut, až je fenykl částečně měkký. Přidat brambory, dobře lehce promíchat, přidat hřiby, sůl a pepř. Zamíchat dohromady a přendat na plech s okrajem. Dát do trouby a péct asi 30 minut, až jsou brambory upečené.
Recept je z kategorií: Bramborová jídla
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
22.03.15 15:58
Neumím vařit podle receptů - vždy si podle citu recept nějak uzpůsobím. Moje varianta: Fenykl doporučuji před přípravou rozpůlit a spařit horkou vodou podobně jako třeba zelné listy na boršč. Zelenina pak zůstane krásně křupavá i po smažení, pečení nebo třeba vaření. Hřiby jsem nahradila žampiony portobelo podušenými na másle. Brambory 10 min předvařila a plátky pak opekla cca 4 min, fenykl nakrájený na zhruba centimetrové plátky jsem po spaření opékala už asi jen 3 min hodně zprudka, aby zhnědnul podobně jako brambory. K fenyklu jsem přidala česnek a muškátový oříšek, na brambory zase bílý pepř. V zapékací misce jsem pak vše smíchala ještě se třemi lžícemi zakysané smetany a dala na 10 min zapéct pod gril. A byla to ňamka, fenykl zůstal al dente, takže spokojenost.
Líbí se mi26.04.14 12:28
Je to recept z říše snů. Už dlouho jsem nic tak dobrého nejedl.Vřele doporučuji
Líbí se mi13.04.13 18:52
Chuťovo veľmi dobré.
Použila som 600 g zemiakov, 300 g (1 veľký fenikel) a 150 g čerstvých
šampiňónov. Zemiaky i fenikel som každé zvlášť osmažila na oleji -
posolila a okorenila. Šampiňóny som po častiach osmažila na masle -
posolila a okorenila. Potom som na masle opražila cesnak, dala tam opražený
fenikel, šampiňóny a zemiaky. Chvíľočku pražila spoločne a potom
preložila do zapekacej misy. Piekla som 30 minút pri 200 stupňov
Celzia.
20.03.11 17:38
Recept me hodne zaujal, s fenyklem jsem nemela zadnou zkusenost krome
v salatu. Sehnala, dnes udelala. Z diskuze jsem si vybrala radu Jolany, platky
predsmazit v oleji. Soucasne na radu Dandy, jsem lehce predsmazila i platky
brambor. nasledna platky cesneku a pul sklenice hub (vlastnich, zavarenych ).
Vse smichala, 20 min zapekla.
Moc nam to chutnalo ! Zarazeno v jidelnicku,doporucuji vsem komu fenykl
nevadi (ztrati hodne ze sveho aroma) a babi, uzasny, lahodny, lahodny recept,
diky za nej !
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
wydricko, to jsem raaadaaa a dekuji Ti mnohokrat za vyzkouseni. Vypada to krupave a obrazky lakaji recept pripravit znova. Ano, tak jak je v recepte psano, fenykl osmazit na oleji. Ja jsem nesmazila brambory, ale osmazenymi se zajiste nic nezkazi, ba naopak. Priste je take osmazim
Recept me hodne zaujal, s fenyklem jsem nemela zadnou zkusenost krome v salatu. Sehnala, dnes udelala. Z diskuze jsem si vybrala radu Jolany, platky predsmazit v oleji (ale nenaparovala jsem) Soucasne na radu Dandy, jsem lehce predsmazila i platky syrovych brambor. Nasledne platky cesneku a pul sklenice hub (vlastnich, zavarenych ). Vse smichala, 25 min zapekla.
Moc nam to chutnalo ! Zarazeno v jidelnicku,doporucuji vsem komu fenykl nevadi (ztrati hodne ze sveho aroma) a babi, uzasne, lahodne jidlo, za recept, diky moc !
Příspěvek upraven 20.03.11 v 17:46
No, zdá se, že se ledy hnuly
Trošku mi to připomnělo průpovídku
o částečném těhotenství
, ale u fenyklu to zjevně neplatí.
U někoho, kdo vaří fenykl „nejakych ctyricet let“, by bylo lze
očekávat, že zkusí podle tohoto receptu uvařit a snad by dospěl místo:
„Smažit asi 5–10 minut, až je fenykl částečně měkký“ k formulaci:
„krátce smažit, až je fenykl do hněda“ (trvá to tři až čtyři
minuty!!!)
Z původně „měkkého fenyklu“ se stal „fenykl částečně měkký„
Mimo mísu:
S fenyklem jsme se poprvé potkali přesně 20.3.1966, při oslavě kulatin mého rodiče… Příbuzní z Itálie dovezli v květináči, i s chrástem, tuto nádhernou, kýčovitě dekorativní (jj, už tehdy se mi líbil Celník Rousseau) rostlinu. Že to není „pokojovka“ jsem pochopil, až když byla v salátu…
sveva, dekuji za upozorneni na zpusob namaceni susenych hribu. Prave tak ja je po namaceni napred vyjmu a potom tekutinu preleji sitem. Cast receptu je upravena.
„Po přečtení receptu jsem věděla, že něco mi nesedí“, co to je sveva to neco? Totiz je pravdou, ze se fenykl pomerne rychle usmazi (v tomto recepte se nevari!), ale prave tak to je s brambory nakrajenymi na platky, ty se pomerne rychle zapecou. Recept je vlastne zapecena zelenina a nekdo by dal ihned vse najednou na plech, avsak Italove radi zdurazni chut a vuni ingredienci a proto je zvlast osmazi a to nejenom pro barvu, kterou by jinak nedostaly. Na Internetu jsem nasla nekolik podobnych receptu, kde se fenykl predem smazi! Stalo me to telefonicky rozhovor, ale alespon jsem si znovu vse potvrdila u profesionala, i kdyz s fenyklem varim nejakych ctyricet let. Kdyz nekdo chce al dente, anebo syrovy fenykl, nebude pripravovat „Patate con finocchio e porcini“ .
svevo, přesně tak :- ). Do písmenka!
Protože v budoucnu asi těžko někdo bude pročítat vaše dlouhé úvahy od fenyklu až po pravopis, myslím, že by se to mohlo uzavřít. Po přečtení receptu jsem věděla, že něco mi nesedí, ale výsledek je dobrý a chutný.
Fenykl se vaří velmi snadno a rychle, podle popsané přípravy by byl nakonec opravdu rozvařený. Důvod rychlého osmažení by mohl být ale ve snaze dát mu větší chuť. V tom případě bych použila plátky brambor na tři minuty hozené do vroucí vody a kratší zapečení. Osobně hříbky neslévám, ale vylovím je z vody. Případná nečistota zůstane na dně. Jolana krásně upravila fenykl rozřezaný napůl, tam to napaření je vhodné.
Jak syrový, napařený, osmažený nebo zapečený fenykl je dobrá jemná zelenina, málo kalorická (neobsahuje lipidy ani škrob), s vlákninou, diuretická a digestivní, podporuje chut´ k jídlu. Delikátní příloha hotová za pár minut.
Zdravím
Já chápu moc dobře…hrubka je ale hrubka, ne??
Když už se někdo ohání gramatikou…
Příspěvek upraven 09.03.11 v 10:31
glamo, asi nechapes, to prece bylo schvalne !!!!
Je roztomilé, když tu poukazuje na gramatiku někdo, kdo nepíše, ale… pýýše… viz příspěvek včera v 00:07 ..


Kam se na to hrabe brambor i brambora…
Příspěvek upraven 09.03.11 v 10:07
Pane Casino, pokud chcete „chodit s zeny“, pak klidne „maso s brambory“. Neresim to jako pravidla pravopisu. Vy pisete lepčí, já lepší ........ tak nevim jak je to s temi pravidly. Byla bych na Vasem miste opatrnejsi .
to je potom jakákoli diskuze složitá:
pro jednu není recept dogma…
pro jinou, zdá se, ani pravidla pravopisu
glama
Já fakt nevím, proč tu řešíte nesmysly…

Autor má zřejmě rád, když je fenykl měkký. Jemu to tak vyhovuje a dělá to po svém.
Je hloupost povykovat, že mu to má chutnat úplně jinak.
Kdo má rád tužší, udělá si to po svém. Recept přece není dogma. Hlavní je, že je kvalitní a chutný…
Příspěvek upraven 09.03.11 v 07:51
ano, recept je napsaný hezky, už velký pan Shakespeare pravil slova, slova, slova
uvařila jsem a napsala poznatky, toť vše, přesvědčovat někoho o něčem nemám ambici
ta čeština je ale tvárná
ale jak jsem tak četla brambory, brambor,
bramborami-nádherně rytmické slovo, zkuste říkat nahlas za sebou, zní to
vesele 

veselý den vinšušju
Alis, nesouhlasim. Omacka s bramborem, ANO. Ale omacka s brambory NE ! Ani pres tve odkazy . Ale ok, jak jinak.
Příspěvek upraven 09.03.11 v 00:26
Wydro, brambor i brambora, obojí je možné… Omáčka s bramborem, s bramborou i omáčka s brambory či s bramborami
viz:
http://prirucka.ujc.cas.cz/?…
http://prirucka.ujc.cas.cz/?…
Dobrou
A.
Příspěvek upraven 09.03.11 v 00:24
___________________________________
Příspěvek upraven 09.03.11 v 00:26
Nevim a opravdu nemam zdani, proc me presvedcujete, ze recept ma byt jinak, kdyz tento recept je tak jak je zde napsany. Dekuji Vam za zajem, zmeny receptu a jeho vyzkouseni…
5065 příspěvků 08.03.11 22:38
Len skuste. Myslim ze fenykel je pre nas mnohych nova zelenina a tym padom sa vsetci ucime.Ale je zdrava. U nas doma mladucke bulvy nechavam na jedenie. Moji doma to jedia ako jabko a tie vacsie na varenie.Kupujem


fenykl len ten co je s vnatou a bulvy su zabalene do plast.priesvitneho sacku s vetranim. Podla tej vnate je poznat aky je fenykl, ci nie je stary, prelezenay a podobne. Stalo sa mi len raz ze vyzeral krasne a bulvy boli take ze sa nedali ani prerezat..ako kamen..
Nech sa vam dari a chuti
Babi, fotku som vymazala..ja som ju dala ako dokumentaciu, ze jednoducho to naparenie funguje.Prosim, prepac.Dakujem
PS:Samozrejme na druhy den dobre nie su.Fenykel je dobry a chutny na okamzitu spotrebu, nepocitat s tym, ze ak daco ostane na duhy den bude to tiez chutne…
Pekny vecer
Wydra
a tolik dohadování kolem,
stačilo říct slyšela, nevařila, že babi, příště do toho jdu znovu
s tímto a Jolanky fintou 
no dyť to řikam! A pak to bude moc dobrý.
Tak jsem prolezla net a nasla jsem, ze se napred upecou ty brambory a pak se to smicha s tim osmazenym fenyklem jak je v popisu a zasype syrem a zapece.
Zni to logicky .
Takovou krustičku dosáhnete jenom tím, že to něčím posypete… To už v receptu být nemusí. K té své variantě bych asi přidala trochu sýra gruyer, ale pekla bych nejdřív tak 20 minut pod alobalem a pak ještě možná dalších dvacet nahoře bez. Fenykl ovšem al dente nebude.
já jsem tohle dnes uvařila přesně podle receptu, musím dát za pravdu Casinovi, že předem restovaný fenykl a posléze pečený s bramborami je více než měkký
docela mě mrzí, že jsem neodložila o den, určitě příště vyzkouším Jolaninu fintu
bohužel nemám fotoaparát, taková krusta jako má na foto Babi se mi nepovedla ani náhodou, ono to totiž nemělo čím držet pohromadě, ale dobré na chuť to bylo
Já nechtěla, vážně, ale casino, přesně, jak píšete, „Vy a Vám podobní“ mě vytáhlo ze zemljanky :- ). To stejně jsem asi já, ta Vám podobná šťoura :- )). Fenykl je prosím pěkně zařazením listová zelenina, příbuzná mangoldu, mému miláčkovi. Tuhostí a vlastnostmi při vaření je podobný cibuli. Tudíž je velmi zavádějící tvrdit, že potřebuje ke změknutí stejný čas, jako brambory, dokonce snad delší. Jinak se mi opět recept líbí, jen bych si upravila postup tak, že bych použila stejně silné plátky vařených brambor, prudce osmahnutého fenyklu a k tomu ty lehce povařené houby (nebo čerstvé, na plátky, taky osmahnuté).
zase mlžíte


Bráním se sklouznout do osobní roviny, začátek Vašeho komentáře ignoruji, ale nemohu se neusmát Vašemu normalizačnímu „Vy a Vam podobni“
Moc bych se divil, kdybyste odpověděla „Ne“, ale vařila jste TOTO jídlo podle TOHOTO receptu
Příspěvek upraven 08.03.11 v 18:30
jolanko, mnohe diky za rady a pokusy s fenyklem. Nemene tak za obrazek, ktery urcite body debaty obrazne znazornuje. Musim rict, ze osobne mam zeleninu rada pripravenou al dente, avsak v tomto recepte se jedna o gratinovanou zeleninu…
casino, je zajimave, jak se Vam dari snadny recept zkomplikovat. Rada bych vedela, co by jste si pocal s receptem nad ‚Take5‘. To neustale narazeni na to, ze recepty OPISUJI a jeste k tomu BLBE dava zdani, ze Vy a Vam podobni si je tvorite. Cely recept je od italskeho pritele co dava radu v uvodu. Fenykl se smazi mimo jine proto, aby dostal barvu, tak jako houby. Moje susene houby jsou pravaci, takze nejsou hnede a smazenim zhnednou. Navic, z fenyklu se MUZE vykrojit stred kostalu, jako se vykrajuje kostal z jinych zelenin. Pokrm se casto podava k masu…
5065 příspěvků 08.03.11 15:11
Gabi, bol krasny zlatavy vcera..ten na foto je od vcera, takze uz stratil smrnc

Naparujem lebo ma potom lepsiu chut pri dalsej tepelnej uprave. Nerozpada sa.. a ani v jedle potom nie je tuhy, naozaj je potom tak akurat az sa rozplyva v puse–ako spravne uvareny zemiak ..
Nenasiakne tekutinami z jedla a ani inou chutou a ani neochuti ine zlozky v jedle tak ze vsetky su potom fenyklove po nom.. Aj ked rezem na platky, tak najprv naparim a potom rezem.. tuna je zrovna sezona , takze pripravujem casto aby si ho uzili kedze ho maju radi..to stym naparovanim pri tepelnej uprave ma naucil jeden chef..
551 příspěvků 08.03.11 14:51
jolana, preco naparujes fenikel pred opekanim na oleji?
5065 příspěvků 08.03.11 14:46
Casino, pridavam foto fenyklu, ktory som robilka vcera..naparila a potom opiekla na panvicke na oliv.oleji..drzi spolu a priam sa v puse rozplyval–ziadna kasa ..naparujem tak, ze spodok je dole na paraciku…jedna bulva ostala a tak som ju schovala zvlast kvoli tebe na dnes ..
..som vedela ze to urobis.. 
Ale tvoje pozorovani je proste skvele–nema chybu!
…a neztvrdne;z měkkého fenyklu dalším pečením uděláte pyré!
Fenykl dávám do salátů…, poteplu jsem jej párkrát jedl, ale sám zatím nedělal.
Takže z tohoto pohledu zkuste MĚKKÝ fenykl
DOBŘE promíchat s brambory; nebo MĚKKÝ fenykl dál pečte se syrovými
brambory…, a to pomíjím otázku, kterak MÁČENÉ hřiby „jemně osmažit
do té doby, než jsou hřiby nahnědlé“)

Pustil jsem se do této akademické debaty protože si myslím, že je recept jednak divně (blbě) opsaný. Myslím, že to co podotýká dobrý přítel v úvodu je správná rada. Ale čert (a babi) ví kde se v postupu vzalo to smažení fenyklu
Za další mě zajímá, jak se ten oný chová na pánvi a v troubě
No, choval se podle očekávání
1. Část fenyklu jsem nakrájel podél, část napříč na plátky asi 10mm silné. Je to jedno jak krájíte, část plátků se rozpadne hned, část při další úpravě; asi ¾ plátků se nerozpadlo
2. Zbytek zeleniny jsem nakrájel na měsíčky, podle velikosti bulvy na čtvrtky nebo osminky
3. Polovinu plátků co držely pohromadě jsem osmažil doměkka (dohněda)
4. Hřiby jsem osmažil (příště pouze povařím ve vodě)
5. Brambory nakrájené nastejno jako fenykl jsem v míse osolil, opepřil, dobře zakápl olejem a smíchal s hřiby
6. Na jednu stranu brutvanu jsem uložil plátky osmaženého fenyklu, na druhou stranu plátky syrového a doprostřed syrový na měsíčky
7. Fenykl pokladl brambory, trochu podlil „hřibovou vodou“ a dal péci (horkovzduch 175°C)
8. Asi za ½ hodiny byly brambory dozlatova
No,
)


kdo má rád zeleninu al dente, nakrájí fenykl na měsíčky. Tady musím napsat, že špičky fenyklu, nebo i jednotlivé vrstvy jak se částečne odlouply od srdíčka, tak se pečením staly poněkud houževnatějšími (kdo pekl SYROVÝ květák ví, o čem je řeč
Kdo rád fenykl tak akorát bude postupovat podle rady dobrého přítele z úvodu…
Kdo rád stravu kašovitou, zvolí postup podle babi
Jídlo je to takové na lepší večeři ve všední den, v kruhu rodinném…
Má paní, která syrový fenykl nemusí, kvitovala s potěšením, že to „tím fenyklem až ani tolik nevoní“
Dokonce i ty hřibové škvarečky mají něco do sebe…
Babi, překvapilo mě a dokonce potěšilo, že jste neskočila na špek a nikde nepíšete, že vaříte podle tohoto receptu
A glama…

No…, glama
Vše nejlepší k MDŽ


Všem
Kolegyním
P.S.
Toto trochu navazuje na diskuzi zde: http://www.labuznik.com/…pevku-42796/
Příspěvek upraven 08.03.11 v 13:57
glama pýýše:


A taky " proto, aby měly možnost se stejnoměrně upéct.".....
babi pýýše
casino, odpoved na Vasi otazku mate primo v recepte…to chce pozorne cist.
jolana, díky za radu

Chystal jsem se na tuto krmi až na Popeleční středu, ale vyzkouším hned zítra
edit.:
Vidím že už je po půlnoci…, tedy vyzkouším ještě dnes
Příspěvek upraven 08.03.11 v 00:20
A taky " proto, aby měly možnost se stejnoměrně upéct.".....

casino, odpoved na Vasi otazku mate primo v recepte…to chce pozorne cist.
jolanko, dekuji Ti mockrat za snahu o vysvetleni…Davas dobre rady
5065 příspěvků 07.03.11 23:07
Casino,fenykl nakrajany podelce..skus kupit a jeden nakrajaj tak a jeden tak a uvidis sam


Hezkej vecer..ako tak pozeram tak lespie povedane Dobru noc
Příspěvek upraven 07.03.11 v 23:09
babi, jak silné plátky? Já bych myslel tak centimetr, ale ty krajní řezy se pak budou rozpadat na jednotlivá kolečka… Dělala jste to kdy podle tohoto receptu
5065 příspěvků 07.03.11 22:40
Ked su rovnake je to aj lepsi pohlad a aj chut asi, kedze fenykl je aromatickejsi..mimochodom, fenykl pred typom takej pripravy jedla(vlastne skoro kazdej) zvacsa naparim. Stacia tri minuty ak su male bulvy. Velke prekrajujem pozdlzne na polovicu. Je potom ovela lahodnejsi a chutnejsi.Nevarit vo vode , zbytocne nou nasiakne a straca aj chut..naparit..a taky napareny,dakedy len staci opiect na kvapke olivoveho oleja/masla do zlatava , pokapat citronom(a nemusime) a pripravit ako prilohu trebars k prirodnemu reznu..:)
Pekny vecer
casino, tak to jednoduse je…aby se oboji zelenina mela moznost stejnomerne upect…
Příspěvek upraven 07.03.11 v 22:00
Proč „…je nutné, aby plátky fenyklu a brambor byly stejné tloušťky…“, když se fenykl ještě smaží až je měkký