Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
mrtvola Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Brambory uvařené předchozí den ve slupce oloupeme a nastrouháme nebo prolisujeme. K nim přidáme syrové, najemno nastrouhané a v utěrce vyždímané brambory. Oboje brambory spojíme spolu s vejcem, špetkou soli a pepře. Můžeme přidat i papriku, utřený česnek, majoránku. Dále přidáme umleté nebo velmi jemně posekané škvarky, stejně upravenou klobásu a na jemné kostičky pokrájenou a vyškvařenou slaninu. Dobře promícháme a spojíme hrubou moukou. Tvoříme malé knedlíčky, zhruba velikosti vlašského ořechu, které obalujeme v hladké mouce. Zaváříme do většího hrnce vroucí osolené vody a mírným varem vaříme cca 10 - 15 minut (odzkoušíme vytažením a roztržením jednoho knedlíčku). Hotové knedlíčky poléváme cibulkou osmaženou na sádle a podáváme s kysaným zelím nebo se zelím zapečeným s bramborovou kaší. Jedná se o lokální recept z českojazyčného Pošumaví.
Recept je z kategorií: Knedlíky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Bramborové knedlíčky se škvarky a klobásou z Pohorska
Madlaf, to je mi fakt moc líto. Myslím ale, že to bude jak píše marmeláda. Jak píšý, syrové brambory dám do utěrky a vyždímám jako prádlo, případně ještě zatížím a nechám vykapt. Pak už opravdu není třeba mnoho mouky. A ty škvarky s klobásou naopak těsto spíš vážou dohromady, než že by se pak rozpadalo. Nevím, z čeho jiného by těsto mohlo být řídké. Z jednoho vajíčka nezřídne a z masité složky taky ne, ta je spíš mazlavá.
Příště hodně mačkej, pak udělej jeden pokusný knedlíček, zavař a kdyby se problém opakoval, zkus zahustit strouhankou. To je ovšem spíš rada zoufalcova, mně se to nikdy nestalo a vařím je ob tu, asi třikrát ročně.
Takže držím palce.
1642 příspěvků 12.5.09 23:15
Moje babička dělala tyhle knedlíky bez mouky. Myslím, že chyba bude asi ve vymačkání syrových brambor. Babička na to měla speciální sáček z pevného plátna, ve kterém vymačkala syrové brambory co nejvíc to šlo - téměř do sucha. Pak smíchala s vařenými a postupovala tak, jak je v receptu. Na vymačkání tedy použijte co nejpevnější plátno, aby se neprotrhlo.
38 příspěvků 12.5.09 22:17
Ahoj mrtvolo, tak jsem dnes chtěla vyzkoušet,ale boužel, nepovedlo se. Těsto bylo na chut báječný, ale už když jsem to zavařovala, tak bylo dost řídké.Ted mám plnej hrnec rozvařenejch knedlíčků, tak nevím, jestli to vyleju, nebo zkusím nějakou polívku, ach jo…Prosím tě je tam opravdu jen 60g hr. mouky? Mě se to zdá strašně málo. Ale určitě se nevzdávám a znovu vyzkouším, recept je moc zajímavej
Tento recept by mohl být zajímavý rád ho vyzkouším.CHtělo by to víc takovíchto receptů,jak žádá JitkaP,ve formně nové recepty.Děkuji.
2904 příspěvků 6.5.09 01:22
To, čo popisuje gabi sme v Heľpe dostali na tanieri ako „horehronské guľky“. Na jedlo sme čakali vyše hodiny… To bolo síce vynikajúce, ale…a v tých guľkách bola zapichnutá slovenská vlajočka. Kamarátom z Čiech sa to páčilo, my sme sa hanbili za tú pomalosť, pretože tam nebolo skoro nikoho. Servírka povedala, že majú iba jeden sporák a nestíhajú…Keď tade ideme, obchádzame túto reštauráciu.
Opravedlňujem sa, je to už mimo misu.
1437 příspěvků 5.5.09 20:44
Môj bývalý vyžadoval knedličky plnené oškvarkami a k nim dusenú kapustu (zelí) a osmaženú cibuľku.
115 příspěvků 5.5.09 20:06
Gabi, Tvůj příspěvek by si zasloužil zveřejnění formou nového receptu, v diskuzi
se ztratí!
Gabi, díky. To je moc zajímavé povídání.
551 příspěvků 5.5.09 18:45
moj pradedko pochadzal z Horehronia…a tam tieto, takmer rovnake gulky, volaju „vona domova“…vacsinou sa do cesta pridava udene maso, ale tiez aj skvarky ci klobaska…podavaju sa s kyslou kapustou a poprazenou slaninkou…alebo s cibulkou podusenou na vyskvarenej slaninke a posypane zelenou cibulkovou, cesnakovou, pazitkovou vnatou,…alebo s omackou-do casti vyvaru po uvareni guliek sa prida za hrst susenych hub, 5-6 susenych sliviek, hrst nadrobno posekanej kyslej kapusty, bobkovy list, cele cierne korenie, sol, povari sa asi pol hodiny, prida sa v smotane rozhabarkovana muka…a povari este zo desat-patnast minut…uvarene gulky sa na tanieri preleju „kyselom“ a k tomu sa je chlebik alebo zemiak vareny v supke
2904 příspěvků 5.5.09 14:50
Teda, to je niečo pre môjho kamaráta…ako hovoril Kája, jde to do přímo do ledvin…