Recept Bisque

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

V podstatě se jedná o polotovar. Z tohoto základu lze vyrobit různé polévky či omáčky, u kterých převládá chuť korýšů. Typický příklad je jedna polévka z Provence: Do této základní bisque se zamíchá majonéza a vloží orestovaný, česnekem potřený toast. Jiná možnost: viz třeba cajun bisque nebo Dýňová polévka s krevetami .

Postup

Skořápky korýšů rozdrtíme v hmoždíři.

Na másle krátce osmahneme koření, přidáme zeleninu nakrájenou na drobné kostičky, čerstvý estragon a podusíme. Pak přidáme a orestujeme skořápky, zalijeme koňakem, vermutem a vínem. Krátce povaříme, přidáme protlak a doplníme vodou tak, aby vše bylo dobře ponořeno, osolíme a povaříme na mírném ohni půl hodiny.

Vývar scedíme a použijeme k dalšímu zpracování. Lze ho i zavařit nebo zmrazit. Typická chuť je intenzivní, takže se doporučuje zavařit bisque do malých sklenic.

Recept je z kategorií: Polévky rybí a z mořských živočichů

Nahlásit recept

  • 27.08.10 vloženo
  • 4197x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • ½ - 1 kg krevet nebo jiných korýšů – z nich jen skořápky
  • 1 šalotka
  • 1 malá mrkev
  • 1 malý kořen petržele
  • 2 snítky estragonu
  • ½ šálku bílého suchého vína
  • 3 PL Noilly Prat (frz. vermut)
  • 1 PL koňaku
  • 1 špetka chilli
  • sůl
  • pepř
  • ½ KL semínek fenyklu
  • 1 PL rajského protlaku
  • 2 PL másla

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bisque

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Uživatel je onlinesvato
1417 příspěvků 27.08.10 18:46
Re: Bisque

Tuším hneď na Teba hľadím láskavejším okom…

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Šamorínský rožeň

Nejlepší recepty

Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz