Recept Bint e' sachen Pra

Jemenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Bint e' sachen

Úvod

Jemenske ludove mucne jedlo. Podava sa k obedu zvacsa. Ale nie samostatne ako obed, pokapane medom. Jemensky med je jeden z najkvalitnejsich na svete.

Vraj davno pradavno ho jemenci obkukali od perzanov.

Postup

1.)Drozdie rozmiesame s troskou tepleho mlieka a cukru na a nechame vzist.

2.)Preosiatu muku osolime stipkou soli, pridame prasok do peciva , vajicko s bielkom, drozdie a vlazne rozpustene ghee/maslo a zamiesime s teplym mliekom, ktore pridavame po castiach az mame vlacne cesto ako na buchty. Nechame vykysnut.

3.) Vykysnute vyvalkame .Do okruhlej formy vymastenej a mukou vyspanej formy s priemerom 28-30 cm vlozime vyvalkane cesto.
Poprepichujeme vidlickou, potrieme vyslahanym zltkom, posypeme cernuchou a dame piect do vyhriatej rury do zlatava.

4.) Upecene pri podavani alebo lepsie povedane priamo pri jedeni polievame medom a kazdy si holou rukou odtrhne kusok.
Jemnocitnejsim nakrajame na male kusky a kazdy pojeda vidlickou.

Dobru chut :)

Poznamka: cesto sa moze vyvalkat na dva platy, stred sa potrie ghee/maslom a hustou smotanou, priolozai sa druhym platom a dalej ako v postupe.

Je este jedna variacia, ale to je vysoke ako torta, cesta sa robi viac, vyvalkava sa aj na 15 platov, ktore sa potieraju maslom a smotanou..

Na foto je ta obycajna , prosta, najviac pozivana a autenticka.

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 12.02.11 vloženo
  • 3354x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hod

Ingredience

  • 2 salky muky
  • 1 KL drozdia susene
  • 1/2 salky ghee alebo masla
  • 1 KL prasku do peciva
  • 1 vajco + 1 bielok do cesta
  • 1 zltok na potretie
  • 1/2 salky +/-tepla voda/mlieko na zamiesenie cesta
  • 1 PL cernuchy na posypanie
  • stipka soli
  • 1 KL cukru
  • med podla chuti

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bint e' sachen

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
jolana
5065 příspěvků 21.04.16 10:35

Ako sa to robi video tu!
https://www.youtube.com/watch?…

:mavam:
jolana
5065 příspěvků 12.02.11 20:53

Wydro, ako napisane tak citas. Jemencania to ale vyslovia ich jemenskym na makko a tak akosi suslavo a rychlo.

jolana
5065 příspěvků 12.02.11 20:49

Babi, ano med je stary ako ludstvo a aj u nas ma svoje miesto. V minulosti mal snad vacsiu vahu pre nas ako teraz. Ale u nich je zvlastne ako ho beru v kazdodennom zivote az doteraz. Ak dostanes darcek med, je to velmi vazeny darecek, ktory sa dava len drahym priatelom. A je nesmierne drahy. A je ho vela druhov. Babi, oni ten med maju z oblasti, neverila by si akych. Treba sa pozriet na Jemen ako krajinu . Su tam kvety a stromy ojedinele svojim druhom a podla toho ten med delia / volaju. Ja mam med ktory sa vola Sumar. Je tmavy, tmavy ako drahokam jemensky onyx. Odpoved, horsky. Z coho, z hor z tej a tej oblasti.Kde je, co tam rastie? Ukaze ti rukou a povie tam v horach zo stromov. Alebo z vrchuov z tej oblasti, z kvetov co tam rastu a povedia ti ich pomenovanie-jemenske ludove. Ja naozaj neviem.

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.02.11 20:45

Otazka do plena . Nejsem znalec medu. Snim ho, ale nevyhledavam. Krome toho ze me tak nebere, tak to uz bych vazne neprosla dverma za chvilku jeste se cpat medem :mrgreen:
Ale zajima me, je opravdu kazdy z tech medu o kterych se tu bavite, tak zasadne jinak chutnajici ?
Jolanko, jeste jsem te chtela pozadat, muzes treba k tem arabskym nazvum psat jak se to cte? Chrchlani asi nepopises, ale prece jenom - zkus to! :-)
Za placky kuku budu rada jako za kazdou placku , ty muzu!

jolana
5065 příspěvků 12.02.11 20:33

Wydro, ak sa poobzeras po dakych iranskych receptoch vraj maju daco podobne na slano a vela druhov . Placky s dacim a je to priamo v ceste. Volaju to KUKU. Poobzeram sa aj ja, mozno sa postasti daco najst.
Toto je naozaj jednoduche jedlo. V preklade sa to vola Dcera taniera…hmm.. toto je na sladko , ale ked si vezmes ako ten turecky chleba posypany sezamom a cernuchou. Inde zas zaatarom/tymianom. Ahoj :)

babi
6360 příspěvků 12.02.11 20:27

jolanko, pises, ze med je cast jemenske kultury, ale rekla bych, ze je casti mnoha kultur vcetne ceske a slovenske… Kdyz jsem byla v Jeseniku, chodila jsem ke vcelari a ten mel mnoho ruznych druhu medu, take bily. Zde v Kanade, kdyz si clovek vyjede do prirody, muze dostat zajimave medy i na priklad levandulovy…

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.02.11 19:27

No ja myslela, treba to horke posypat syrem, nebo pomazat olejem s nasekanym cesnekem. Eventuelne si myslim, ze to je neco jako langose nase, ktere se nasledne i sypou skorici .
Ten med je krasny, vsechno co pises, jenze u nas sladke zrovna nejde . Leda pak nevsteve, to ano! Urcite to vyzkousim na vsechny zpusoby. A prosim, fot , fot dal! Lidi, kolinka, koberecky, cokoliv! :lol:

Alis
2617 příspěvků 12.02.11 18:22
jolana
5065 příspěvků 12.02.11 17:54

Babi, dakujem :) Tam to maju medov a volaju ich menami neznamo akymi, podla oblasti nam neznamo, podla vsetkeho mozneho..ale kazdy je da sa povedat horsky a zmiesany. Mam med jemensky uplne tmavy ale z coho bohuzial neviem a med zlatavy a kazdy ma svoje meno..zaujimavost napriklad, ze maju med co stoji viac, ovela ako zlato..ale chutny je, dokonca predavaju aj s plastami, nalozia do krasnych sklenenych misiek uzavieratelnych­..med je sucast ich kultury da sa povedat ..pekny vecer :)
Wydro :D ..ano, muka hladka… na slano? ako myslis na slano ?.. no ono to je sladene len tym medom. Do cesta drozdie len krz kysnutie. Paci sa ti kobercek? aj kosicek? a vidis to hladke kolienko? :P…mno, musim prezradit ,ze ani jedno nie je moje :P:D ..ale fotky su a celkom cerstve, stare zopar dni, kvoli tebe a priamo z hlavneho mesta. Problem ze sa hodovalo a modna food prehliadka zacala a skoncila pri tomto :)

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.02.11 17:35

Jolano, konecne jsem se dockala zas noveho receptu od tebe, uz je v oblibenych a brzo na rade! Po prozkoumani myslim, muze byt i na slano, vid? A mouka predpokladam je nase hladka?
Btw mas krasny kosicek i koberec! :-D

Příspěvek upraven 12.02.11 v 17:38

babi
6360 příspěvků 12.02.11 16:52

jolanko, pekny recept! Vsechno s cernuchou mam rada…jak bys charakterizovala ten med? Je to jako ceskoslovensky lesni, kvetovy, lucni, nebo jaky?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Štědrák

Nejlepší recepty

Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz