Recept Bint e' sachen Pra

Jemenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Bint e' sachen

Úvod

Jemenske ludove mucne jedlo. Podava sa k obedu zvacsa. Ale nie samostatne ako obed, pokapane medom. Jemensky med je jeden z najkvalitnejsich na svete.

Vraj davno pradavno ho jemenci obkukali od perzanov.

Postup

1.)Drozdie rozmiesame s troskou tepleho mlieka a cukru na a nechame vzist.

2.)Preosiatu muku osolime stipkou soli, pridame prasok do peciva , vajicko s bielkom, drozdie a vlazne rozpustene ghee/maslo a zamiesime s teplym mliekom, ktore pridavame po castiach az mame vlacne cesto ako na buchty. Nechame vykysnut.

3.) Vykysnute vyvalkame .Do okruhlej formy vymastenej a mukou vyspanej formy s priemerom 28-30 cm vlozime vyvalkane cesto.
Poprepichujeme vidlickou, potrieme vyslahanym zltkom, posypeme cernuchou a dame piect do vyhriatej rury do zlatava.

4.) Upecene pri podavani alebo lepsie povedane priamo pri jedeni polievame medom a kazdy si holou rukou odtrhne kusok.
Jemnocitnejsim nakrajame na male kusky a kazdy pojeda vidlickou.

Dobru chut :)

Poznamka: cesto sa moze vyvalkat na dva platy, stred sa potrie ghee/maslom a hustou smotanou, priolozai sa druhym platom a dalej ako v postupe.

Je este jedna variacia, ale to je vysoke ako torta, cesta sa robi viac, vyvalkava sa aj na 15 platov, ktore sa potieraju maslom a smotanou..

Na foto je ta obycajna , prosta, najviac pozivana a autenticka.

Recept je z kategorií: Moučníky


Reklama

Nahlásit recept

  • 12.02.11 vloženo
  • 3227x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hod

Ingredience

  • 2 salky muky
  • 1 KL drozdia susene
  • 1/2 salky ghee alebo masla
  • 1 KL prasku do peciva
  • 1 vajco + 1 bielok do cesta
  • 1 zltok na potretie
  • 1/2 salky +/-tepla voda/mlieko na zamiesenie cesta
  • 1 PL cernuchy na posypanie
  • stipka soli
  • 1 KL cukru
  • med podla chuti

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bint e' sachen

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
jolana
5064 příspěvků 21.04.16 10:35

Ako sa to robi video tu!
https://www.youtube.com/watch?…

:mavam:
 
jolana
5064 příspěvků 12.02.11 20:53

Wydro, ako napisane tak citas. Jemencania to ale vyslovia ich jemenskym na makko a tak akosi suslavo a rychlo.

 
jolana
5064 příspěvků 12.02.11 20:49

Babi, ano med je stary ako ludstvo a aj u nas ma svoje miesto. V minulosti mal snad vacsiu vahu pre nas ako teraz. Ale u nich je zvlastne ako ho beru v kazdodennom zivote az doteraz. Ak dostanes darcek med, je to velmi vazeny darecek, ktory sa dava len drahym priatelom. A je nesmierne drahy. A je ho vela druhov. Babi, oni ten med maju z oblasti, neverila by si akych. Treba sa pozriet na Jemen ako krajinu . Su tam kvety a stromy ojedinele svojim druhom a podla toho ten med delia / volaju. Ja mam med ktory sa vola Sumar. Je tmavy, tmavy ako drahokam jemensky onyx. Odpoved, horsky. Z coho, z hor z tej a tej oblasti.Kde je, co tam rastie? Ukaze ti rukou a povie tam v horach zo stromov. Alebo z vrchuov z tej oblasti, z kvetov co tam rastu a povedia ti ich pomenovanie-jemenske ludove. Ja naozaj neviem.

 
wydra  12.02.11 20:45

Otazka do plena . Nejsem znalec medu. Snim ho, ale nevyhledavam. Krome toho ze me tak nebere, tak to uz bych vazne neprosla dverma za chvilku jeste se cpat medem :mrgreen:
Ale zajima me, je opravdu kazdy z tech medu o kterych se tu bavite, tak zasadne jinak chutnajici ?
Jolanko, jeste jsem te chtela pozadat, muzes treba k tem arabskym nazvum psat jak se to cte? Chrchlani asi nepopises, ale prece jenom - zkus to! :-)
Za placky kuku budu rada jako za kazdou placku , ty muzu!

 
jolana
5064 příspěvků 12.02.11 20:33

Wydro, ak sa poobzeras po dakych iranskych receptoch vraj maju daco podobne na slano a vela druhov . Placky s dacim a je to priamo v ceste. Volaju to KUKU. Poobzeram sa aj ja, mozno sa postasti daco najst.
Toto je naozaj jednoduche jedlo. V preklade sa to vola Dcera taniera…hmm.. toto je na sladko , ale ked si vezmes ako ten turecky chleba posypany sezamom a cernuchou. Inde zas zaatarom/tymianom. Ahoj :)

 
babi
6360 příspěvků 12.02.11 20:27

jolanko, pises, ze med je cast jemenske kultury, ale rekla bych, ze je casti mnoha kultur vcetne ceske a slovenske… Kdyz jsem byla v Jeseniku, chodila jsem ke vcelari a ten mel mnoho ruznych druhu medu, take bily. Zde v Kanade, kdyz si clovek vyjede do prirody, muze dostat zajimave medy i na priklad levandulovy…

 
wydra  12.02.11 19:27

No ja myslela, treba to horke posypat syrem, nebo pomazat olejem s nasekanym cesnekem. Eventuelne si myslim, ze to je neco jako langose nase, ktere se nasledne i sypou skorici .
Ten med je krasny, vsechno co pises, jenze u nas sladke zrovna nejde . Leda pak nevsteve, to ano! Urcite to vyzkousim na vsechny zpusoby. A prosim, fot , fot dal! Lidi, kolinka, koberecky, cokoliv! :lol:

 
Alis
2617 příspěvků 12.02.11 18:22

Dokument o jemenském medu: http://avidokumenty.blogspot.com/…a-svete.html

 
jolana
5064 příspěvků 12.02.11 17:54

Babi, dakujem :) Tam to maju medov a volaju ich menami neznamo akymi, podla oblasti nam neznamo, podla vsetkeho mozneho..ale kazdy je da sa povedat horsky a zmiesany. Mam med jemensky uplne tmavy ale z coho bohuzial neviem a med zlatavy a kazdy ma svoje meno..zaujimavost napriklad, ze maju med co stoji viac, ovela ako zlato..ale chutny je, dokonca predavaju aj s plastami, nalozia do krasnych sklenenych misiek uzavieratelnych­..med je sucast ich kultury da sa povedat ..pekny vecer :)
Wydro :D ..ano, muka hladka… na slano? ako myslis na slano ?.. no ono to je sladene len tym medom. Do cesta drozdie len krz kysnutie. Paci sa ti kobercek? aj kosicek? a vidis to hladke kolienko? :P…mno, musim prezradit ,ze ani jedno nie je moje :P:D ..ale fotky su a celkom cerstve, stare zopar dni, kvoli tebe a priamo z hlavneho mesta. Problem ze sa hodovalo a modna food prehliadka zacala a skoncila pri tomto :)

 
wydra  12.02.11 17:35

Jolano, konecne jsem se dockala zas noveho receptu od tebe, uz je v oblibenych a brzo na rade! Po prozkoumani myslim, muze byt i na slano, vid? A mouka predpokladam je nase hladka?
Btw mas krasny kosicek i koberec! :-D

Příspěvek upraven 12.02.11 v 17:38

 
babi
6360 příspěvků 12.02.11 16:52

jolanko, pekny recept! Vsechno s cernuchou mam rada…jak bys charakterizovala ten med? Je to jako ceskoslovensky lesni, kvetovy, lucni, nebo jaky?

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Karbanátky Karbanátky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz