Recept Bhútory

Indická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Jsou vyrobeny z kvašeného těsta, jehož sytost je doplněna rozpuštěným ghee. Smaží se na rozpáleném oleji, dokud se nenafouknou a nezezlátnou.

Postup

1. Cukr, mouku, jedlou sodu a jogurt dejte do misky a důkladně promíchejte. Přikryjte plastikovým víčkem a nechte přes noc nakynout.

2. Tři hodiny před přípravou dejte do jiné misky hrubou mouku, sůl, ghee nebo máslo a vodu. Přidejte jogurtovou směs a vymíchejte těsto. Vyndejte na lehce pomoučený vál a 15 minut důkladně hnětejte, podle potřeby přidejte ještě mouku a vytvořte jemné hladké těsto.

3. Těsto rozdělte na 16 stejných porcí, z každé vyválejte tenkou placku. V oválné pánvi - WOKU - rozpalte olej na velmi vysokou teplotu, ale aby se nepřepaloval. Do oleje vhoďte jednu bhútoru tak, aby byla zcela ponořena. Velkou plochou lžičkou s otvory přidržte bhútoru jemně pod hladinou asi 2-3 sekundy dokud neucítíte, že se nafukuje. Rychle přelejte bhútoru lžičkou oleje. Hned jak se nafoukne, obraťte ji a další 3-4 sekundy přelévejte olejem, dokud se nenafoukne znovu. Vytáhněte z pánve, nechte okapat a vysušte na savém kuchyňském papíru.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 28.11.10 vloženo
  • 2875x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 minut

Počet porcí

  • 16 porcí

Ingredience

  • 3 lžičky cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 3/4 lžičky jedlé sody
  • 170 g živého bílého jogurtu
  • 470 g prosité hrubé mouky
  • sůl
  • 1 1/2 lžíce rozpouštěného ghee nebo másla
  • 180 ml vlažné vody
  • rostlinný olej na smažení

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bhútory

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
ssalonis
61 příspěvků 20.11.11 18:48

Ghee netreba nahradzat prepustenym maslom. Ghee je prepustene maslo :) ak by ste si ho chceli vyrobit doma, je to velmi jednoduche, skuste http://ssalonis2.blogspot.com/…e-maslo.html

Mimochodom placky Bhatura su vyborne s cicerom.

 
gabi
551 příspěvků 20.12.10 18:44

gmp, presne tak ako vravis…ked babka zmutila maslo, iba malu cast z neho nechala tak a ostatne preprazila…dala ho do keramickeho hrnceka do chladnej komory…to maslo ma spaja so zazitkami z detstva…a preto mi chutia tvarohove halusky…bandurniky-lokse…prazena krupica-halva…pirohy…bo­balky…mnohe polievky a mnohe ine jedla…iba s tymto maslom…

 
gmp
1603 příspěvků 20.12.10 17:48

Copak je to zas za novinky, ghííí?
Maminka mě poslala a mazal jsem pro chleba, mlíko, máslo, housky. Mléko šlo do hrnce na svaření a máslo do kastrůlku na kraj sporáku na přepuštění. A vařilo se buď na másle nebo na sádle, jíška na loji. Tak, že nic nového pod sluncem. Máslo se muselo přepustit, nebyly lednice a nechat máslo zežluknout…

 
gabi
551 příspěvků 20.12.10 17:09
  • ghi sa da velmi jednoducho vyrobit z kazdeho kvalitneho zivocisneho masla…mam vyskusane rozne masla nad 82 % tuku…pol kila preprazam okolo hodiny…niektore jedla si bez neho neviem predstavit
  • ajurveda pripisuje ghi rozne liecive ucinky…dokonca vraj najliecivejsie su velmi stare ghi…
 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.12.10 13:08

Ano, midla ma pravdu, ale ne kazda zdrava vyziva. Ted jsem se ptala ve dvou. Ale
http://inzerat.i-bazar.cz/…ixir-zivota/
a jeste i jinde. Mne osobne maslo chutna vic.

Příspěvek upraven 20.12.10 v 13:08

 
midla
266 příspěvků 20.12.10 09:37

Omyl, ghee se v čechách koupí. V obchodech s takzvanou zdravou výživou. Nebo e-shopy ho mají. Zkuste gůglit, benátko. :-)

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.12.10 09:25

Ghi mam z Indie a nemyslim, ze je rozdil mezi ceskym prepustenym maslem. Akorat nevim, ktere maslo prepustis ! :-) Ja to neresim, kdyz je ghi, dam ghi nebo normalni maslo .

 
venezia
41 příspěvků 20.12.10 08:51

Obávám se, že ghee se v Čechách nekoupí, nahradím ho přepuštěným máslem, máte s tím zkušenost?

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Hruškový koláč Hruškový koláč
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Tatranské kuře Tatranské kuře

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz