Recept Bhútory

Indická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Jsou vyrobeny z kvašeného těsta, jehož sytost je doplněna rozpuštěným ghee. Smaží se na rozpáleném oleji, dokud se nenafouknou a nezezlátnou.

Postup

1. Cukr, mouku, jedlou sodu a jogurt dejte do misky a důkladně promíchejte. Přikryjte plastikovým víčkem a nechte přes noc nakynout.

2. Tři hodiny před přípravou dejte do jiné misky hrubou mouku, sůl, ghee nebo máslo a vodu. Přidejte jogurtovou směs a vymíchejte těsto. Vyndejte na lehce pomoučený vál a 15 minut důkladně hnětejte, podle potřeby přidejte ještě mouku a vytvořte jemné hladké těsto.

3. Těsto rozdělte na 16 stejných porcí, z každé vyválejte tenkou placku. V oválné pánvi - WOKU - rozpalte olej na velmi vysokou teplotu, ale aby se nepřepaloval. Do oleje vhoďte jednu bhútoru tak, aby byla zcela ponořena. Velkou plochou lžičkou s otvory přidržte bhútoru jemně pod hladinou asi 2-3 sekundy dokud neucítíte, že se nafukuje. Rychle přelejte bhútoru lžičkou oleje. Hned jak se nafoukne, obraťte ji a další 3-4 sekundy přelévejte olejem, dokud se nenafoukne znovu. Vytáhněte z pánve, nechte okapat a vysušte na savém kuchyňském papíru.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 28.11.10 vloženo
  • 2847x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 minut

Počet porcí

  • 16 porcí

Ingredience

  • 3 lžičky cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 3/4 lžičky jedlé sody
  • 170 g živého bílého jogurtu
  • 470 g prosité hrubé mouky
  • sůl
  • 1 1/2 lžíce rozpouštěného ghee nebo másla
  • 180 ml vlažné vody
  • rostlinný olej na smažení

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bhútory

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
ssalonis
61 příspěvků 20.11.11 18:48

Ghee netreba nahradzat prepustenym maslom. Ghee je prepustene maslo :) ak by ste si ho chceli vyrobit doma, je to velmi jednoduche, skuste http://ssalonis2.blogspot.com/…e-maslo.html

Mimochodom placky Bhatura su vyborne s cicerom.

 
gabi
551 příspěvků 20.12.10 18:44

gmp, presne tak ako vravis…ked babka zmutila maslo, iba malu cast z neho nechala tak a ostatne preprazila…dala ho do keramickeho hrnceka do chladnej komory…to maslo ma spaja so zazitkami z detstva…a preto mi chutia tvarohove halusky…bandurniky-lokse…prazena krupica-halva…pirohy…bo­balky…mnohe polievky a mnohe ine jedla…iba s tymto maslom…

 
gmp
1603 příspěvků 20.12.10 17:48

Copak je to zas za novinky, ghííí?
Maminka mě poslala a mazal jsem pro chleba, mlíko, máslo, housky. Mléko šlo do hrnce na svaření a máslo do kastrůlku na kraj sporáku na přepuštění. A vařilo se buď na másle nebo na sádle, jíška na loji. Tak, že nic nového pod sluncem. Máslo se muselo přepustit, nebyly lednice a nechat máslo zežluknout…

 
gabi
551 příspěvků 20.12.10 17:09
  • ghi sa da velmi jednoducho vyrobit z kazdeho kvalitneho zivocisneho masla…mam vyskusane rozne masla nad 82 % tuku…pol kila preprazam okolo hodiny…niektore jedla si bez neho neviem predstavit
  • ajurveda pripisuje ghi rozne liecive ucinky…dokonca vraj najliecivejsie su velmi stare ghi…
 
wydra  20.12.10 13:08

Ano, midla ma pravdu, ale ne kazda zdrava vyziva. Ted jsem se ptala ve dvou. Ale
http://inzerat.i-bazar.cz/…ixir-zivota/
a jeste i jinde. Mne osobne maslo chutna vic.

Příspěvek upraven 20.12.10 v 13:08

 
midla
266 příspěvků 20.12.10 09:37

Omyl, ghee se v čechách koupí. V obchodech s takzvanou zdravou výživou. Nebo e-shopy ho mají. Zkuste gůglit, benátko. :-)

 
wydra  20.12.10 09:25

Ghi mam z Indie a nemyslim, ze je rozdil mezi ceskym prepustenym maslem. Akorat nevim, ktere maslo prepustis ! :-) Ja to neresim, kdyz je ghi, dam ghi nebo normalni maslo .

 
venezia
41 příspěvků 20.12.10 08:51

Obávám se, že ghee se v Čechách nekoupí, nahradím ho přepuštěným máslem, máte s tím zkušenost?

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Sluneční skvrny s broskvemi


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Mrkvový salát Mrkvový salát
Cibulačka Cibulačka
Selská pivní polévka Selská pivní polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz