Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Louis Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Tradiční rustikální alská specialita
Maso naporcujeme na pravidelné menší kostky, osolíme, opepříme dáme do nějaké vhodné keramické nádoby, přidáme bouquet garni, nakrájenou cibuli a polovinu dávky Alsaského vína. Necháme v chladu macerovat 24 hodin. Druhý den loupeme brambory a nařežeme na plátky. Do ohnivzdorné mísy s víkem narovnáme vrstvu brabor, vrstvu masa s cibulí, znovu vrstvu masa, cibulí a bouquet garni, zakryjeme vrstvou plátků brambor. Zalejte vzniklým macerátem-šťávy masa a zbytkem vína. Udělejte těstíčko a hermeticky uzavřete víko ohnivzorné mísy. V předehřáté troubě 200 st. Celsia pečeme cca 2,5 hod. Podáváme v míse ve které se jídlo tepelně upravovalo. V minulosti se bäckeof připravoval doma ale na zapečení nosilo k pekaři, což je dnes i ve Francii problém. Poznámka: jako každá receptůra i bäckeof má řadu nuancí. Záleží na chutích a rodinných tradicích. Někdo tam dává kolečka mrkve, někdo přidává vepřový ocásek a nožičky, někdo zrnka jaloviček. Recept je originál, který jsem ponechal beze nezměněn. Osobně jsem tam dál ocásek a nožičky! Bylo to "oncteux" - hlaďounké-sametové!! Bäckeof samozřejmě, že se neobjede bez dobře chlazeného alsaského ryzlínku, ale pivo určitě nebude žádným prohřeškem.
Recept je z kategorií: Směsi mas
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Bäckeofe
1200 příspěvků 28.2.10 04:57
Alsaský ryzlink neznám, ještě jsem neochutnala. Měl by mít ovocnou chuť, to je vše co o něm vím. Znám vlašský ryzlink, ten by měl mít květinovou vůni, jen já jí nikdy moc necítím
, tak dávám přednost jiným značkám.
Recept se mně líbí
253 příspěvků 28.2.10 03:12
Dííííííííííííky a pusu, já s tím bojuju dlouho
129 příspěvků 28.2.10 03:11
Cookie,
omlouvám se, ale pod 1 polévková lžice má být 12 gr mleté kávy. Děkuji za pochopení Zdraví L.
129 příspěvků 28.2.10 03:09
Alis,
děkuji! Správně má být 12 gr. nechápu, jak se mi to poadřilo? Mea culpa...........Ještě jednou děkuji a zdravím.
myslím, že se ti povedl překlep, rozdíl mezi KL a PL kávy nebude nejspíš 1 g (možná 4 a 15g?)
Alis
129 příspěvků 28.2.10 01:16
Cookie123
Faktem je, že jsem mohl také napsat 1/2 litru, ale mám už v „mozku“ zavedené míry uváděné v receptech.
1 l = 100 cl = 1000 ml
1 kg = 100 dkg = 1000 gr
Níže uvádím míry které ve svých receptech používám:
1 kávová lžička=
4 gr mleté kávy,
4 gr mouky,
4 gr strouhaného sýru,
5 gr vody,
5 gramu pískového cukru.
1 polévková lžice=
5 gr mleté kávy,
12 gr mouky,
15 gr tekutin,
15 gr soli,
15 gr pískového cukru,
jinak v tekutinách 1 polévková lžice = 1 cl.
1 šálek =
25 cl tedy 1/4 l
1 sklenice (na vodu) =
asi 250gr
Teplotny:
mírná od 100 do 150° Celsia,
střední od 150 do 200° Celsia,
horká od 200 do 220° Celsia,
velmi horká od 220 do 250° Celsia.
Doufám, že Vám to pomůže k lepší orientaci. Cookie jen hlupák ví všechno! S přátelským pozdravem Louis
222 příspěvků 27.2.10 23:47
10 cl je decka, 100 cl je litr.
253 příspěvků 27.2.10 23:46
Kolik si představat pod jedním cl? Já jsem ai pitomá, ale nevím to.