Recept Bäckeofe

Louis Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod

Tradiční rustikální alská specialita

Postup

Maso naporcujeme na pravidelné menší kostky, osolíme, opepříme dáme do nějaké vhodné keramické nádoby, přidáme bouquet garni, nakrájenou cibuli a polovinu dávky Alsaského vína. Necháme v chladu macerovat 24 hodin. Druhý den loupeme brambory a nařežeme na plátky. Do ohnivzdorné mísy s víkem narovnáme vrstvu brabor, vrstvu masa s cibulí, znovu vrstvu masa, cibulí a bouquet garni, zakryjeme vrstvou plátků brambor. Zalejte vzniklým macerátem-šťávy masa a zbytkem vína. Udělejte těstíčko a hermeticky uzavřete víko ohnivzorné mísy. V předehřáté troubě 200 st. Celsia pečeme cca 2,5 hod. Podáváme v míse ve které se jídlo tepelně upravovalo. V minulosti se bäckeof připravoval doma ale na zapečení nosilo k pekaři, což je dnes i ve Francii problém. Poznámka: jako každá receptůra i bäckeof má řadu nuancí. Záleží na chutích a rodinných tradicích. Někdo tam dává kolečka mrkve, někdo přidává vepřový ocásek a nožičky, někdo zrnka jaloviček. Recept je originál, který jsem ponechal beze nezměněn. Osobně jsem tam dál ocásek a nožičky! Bylo to "oncteux" - hlaďounké-sametové!! Bäckeof samozřejmě, že se neobjede bez dobře chlazeného alsaského ryzlínku, ale pivo určitě nebude žádným prohřeškem.

Recept je z kategorií: Směsi mas

Nahlásit recept

  • 27.02.10 vloženo
  • 2650x zobrazeno

Ingredience

  • 500 gr vepřového vykostěného ramínka
  • 500 gr hovězí vykostěné hrudí
  • 500 gr vykostěné skopové plece
  • 1 kg brambor
  • 250 gr cibule
  • 50 cl Alsaského ryzlinku
  • 1 ks bouqet garni (petržel, tymián, bobkové listy)
  • sůl
  • pepř.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bäckeofe

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Bäckeofe

zlata
1200 příspěvků 28.2.10 04:57
Re: Bäckeofe

Alsaský ryzlink neznám, ještě jsem neochutnala. Měl by mít ovocnou chuť, to je vše co o něm vím. Znám vlašský ryzlink, ten by měl mít květinovou vůni, jen já jí nikdy moc necítím :), tak dávám přednost jiným značkám.
Recept se mně líbí :D

cookie123
253 příspěvků 28.2.10 03:12
Re: Bäckeofe Klaaaarko, Luisi

Dííííííííííííky a pusu, já s tím bojuju dlouho

Louis
129 příspěvků 28.2.10 03:11
Re: Bäckeofe

Cookie,

omlouvám se, ale pod 1 polévková lžice má být 12 gr mleté kávy. Děkuji za pochopení Zdraví L.

Louis
129 příspěvků 28.2.10 03:09
Re: Bäckeofe

Alis,
děkuji! Správně má být 12 gr. nechápu, jak se mi to poadřilo? Mea culpa...........Ještě jednou děkuji a zdravím.

Alis
2617 příspěvků 28.2.10 02:15
Re: Bäckeofe, Louisi...

myslím, že se ti povedl překlep, rozdíl mezi KL a PL kávy nebude nejspíš 1 g (možná 4 a 15g?)
Alis

Louis
129 příspěvků 28.2.10 01:16
Re: Bäckeofe

Cookie123
Faktem je, že jsem mohl také napsat 1/2 litru, ale mám už v „mozku“ zavedené míry uváděné v receptech.

1 l = 100 cl = 1000 ml
1 kg = 100 dkg = 1000 gr

Níže uvádím míry které ve svých receptech používám:

1 kávová lžička=
4 gr mleté kávy,
4 gr mouky,
4 gr strouhaného sýru,
5 gr vody,
5 gramu pískového cukru.

1 polévková lžice=
5 gr mleté kávy,
12 gr mouky,
15 gr tekutin,
15 gr soli,
15 gr pískového cukru,

jinak v tekutinách 1 polévková lžice = 1 cl.

1 šálek =
25 cl tedy 1/4 l

1 sklenice (na vodu) =
asi 250gr

Teplotny:
mírná od 100 do 150° Celsia,
střední od 150 do 200° Celsia,
horká od 200 do 220° Celsia,
velmi horká od 220 do 250° Celsia.

Doufám, že Vám to pomůže k lepší orientaci. Cookie jen hlupák ví všechno! S přátelským pozdravem Louis

klaaarka
222 příspěvků 27.2.10 23:47
Re: Bäckeofe - cookie,

10 cl je decka, 100 cl je litr.

cookie123
253 příspěvků 27.2.10 23:46
Re: Bäckeofe - Luisi

Kolik si představat pod jedním cl? Já jsem ai pitomá, ale nevím to.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Staročeské kotlety

Nejlepší recepty

Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Štika na smetaně Štika na smetaně
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz