Recept Bäckeofe

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Tradiční rustikální alská specialita

Postup

Maso naporcujeme na pravidelné menší kostky, osolíme, opepříme dáme do nějaké vhodné keramické nádoby, přidáme bouquet garni, nakrájenou cibuli a polovinu dávky Alsaského vína. Necháme v chladu macerovat 24 hodin.

Druhý den loupeme brambory a nařežeme na plátky. Do ohnivzdorné mísy s víkem narovnáme vrstvu brabor, vrstvu masa s cibulí, znovu vrstvu masa, cibulí a bouquet garni, zakryjeme vrstvou plátků brambor. Zalejte vzniklým macerátem-šťávy masa a zbytkem vína. Udělejte těstíčko a hermeticky uzavřete víko ohnivzorné mísy. V předehřáté troubě 200 st. Celsia pečeme cca 2,5 hod. Podáváme v míse ve které se jídlo tepelně upravovalo. V minulosti se bäckeof připravoval doma ale na zapečení nosilo k pekaři, což je dnes i ve Francii problém.

Poznámka: jako každá receptůra i bäckeof má řadu nuancí. Záleží na chutích a rodinných tradicích. Někdo tam dává kolečka mrkve, někdo přidává vepřový ocásek a nožičky, někdo zrnka jaloviček. Recept je originál, který jsem ponechal beze nezměněn. Osobně jsem tam dál ocásek a nožičky! Bylo to „oncteux“ - hlaďounké-sametové!! Bäckeof samozřejmě, že se neobjede bez dobře chlazeného alsaského ryzlínku, ale pivo určitě nebude žádným prohřeškem.

Recept je z kategorií: Směsi mas

Nahlásit recept

  • 27.02.10 vloženo
  • 2281x zobrazeno

Ingredience

  • 500 gr vepřového vykostěného ramínka
  • 500 gr hovězí vykostěné hrudí
  • 500 gr vykostěné skopové plece
  • 1 kg brambor
  • 250 gr cibule
  • 50 cl Alsaského ryzlinku
  • 1 ks bouqet garni (petržel, tymián, bobkové listy)
  • sůl
  • pepř.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bäckeofe

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
zlata
1200 příspěvků 28.02.10 04:57
Re: Bäckeofe

Alsaský ryzlink neznám, ještě jsem neochutnala. Měl by mít ovocnou chuť, to je vše co o něm vím. Znám vlašský ryzlink, ten by měl mít květinovou vůni, jen já jí nikdy moc necítím :), tak dávám přednost jiným značkám.
Recept se mně líbí :D

 
cookie123
253 příspěvků 28.02.10 03:12
Re: Bäckeofe Klaaaarko, Luisi

Dííííííííííííky a pusu, já s tím bojuju dlouho

 
Louis
129 příspěvků 28.02.10 03:11
Re: Bäckeofe

Cookie,

omlouvám se, ale pod 1 polévková lžice má být 12 gr mleté kávy. Děkuji za pochopení Zdraví L.

 
Louis
129 příspěvků 28.02.10 03:09
Re: Bäckeofe

Alis,
děkuji! Správně má být 12 gr. nechápu, jak se mi to poadřilo? Mea culpa........­...Ještě jednou děkuji a zdravím.

 
Alis
2617 příspěvků 28.02.10 02:15
Re: Bäckeofe, Louisi...

myslím, že se ti povedl překlep, rozdíl mezi KL a PL kávy nebude nejspíš 1 g (možná 4 a 15g?)
 Alis

 
Louis
129 příspěvků 28.02.10 01:16
Re: Bäckeofe

Cookie123
Faktem je, že jsem mohl také napsat 1/2 litru, ale mám už v „mozku“ zavedené míry uváděné v receptech.

1 l = 100 cl = 1000 ml
1 kg = 100 dkg = 1000 gr

Níže uvádím míry které ve svých receptech používám:

1 kávová lžička=
4 gr mleté kávy,
4 gr mouky,
4 gr strouhaného sýru,
5 gr vody,
5 gramu pískového cukru.

1 polévková lžice=
5 gr mleté kávy,
12 gr mouky,
15 gr tekutin,
15 gr soli,
15 gr pískového cukru,

jinak v tekutinách 1 polévková lžice = 1 cl.

1 šálek =
25 cl tedy 1/4 l

1 sklenice (na vodu) =
asi 250gr

Teplotny:
mírná od 100 do 150° Celsia,
střední od 150 do 200° Celsia,
horká od 200 do 220° Celsia,
velmi horká od 220 do 250° Celsia.

Doufám, že Vám to pomůže k lepší orientaci. Cookie jen hlupák ví všechno! S přátelským pozdravem Louis

 
klaaarka
222 příspěvků 27.02.10 23:47
Re: Bäckeofe - cookie,

10 cl je decka, 100 cl je litr.

 
cookie123
253 příspěvků 27.02.10 23:46
Re: Bäckeofe - Luisi

Kolik si představat pod jedním cl? Já jsem ai pitomá, ale nevím to.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Snadný chia puding s ovocem

Nejlepší recepty

Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz