Recept Anglický tradiční masový koláč - Steak and Kidney Pie

Britská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Do mísy vložit hovězí, ledvinky, koření a zalít vše pivem. Přikrýt a nechat v chladničce alespoň 4 hodiny, nebo do druhého dne. Předehřát troubu na 200°C. Vyjmout maso z marinády a tu uschovat na později. Na velké rozehřáté pánvi rozehřát 1 lžíci tuku a opatrně osmažit na něm cibuli. Vyjmout ji a uschovat. Mouku osolit a opepřit a obalit v ní kousky masa. Na pánev vložit další lžíci tuku a maso po částech na něm osmažit po všech stranách do hněda. Je-li nutné, tak přidat více tuku. Vrátit cibuli s jakoukoliv zbylou moukou na pánev ke všemu masu a dobře vše promíchat. Přidat houby, uschovanou marinádu a vývar. Přivéct do pomalého varu a míchat směsí, až zhoustne. Snížit teplotu na minimum a přikrýt pánev. Nechat vše pomalinku probublávat asi 1.5hodiny. Vyjmout koření z omáčky a je-li nutné tak dochuti solí a pepřem. Nalít do prázdné hluboké formy na Páj, nebo zapékací misky a nechat vše vychladnout. Těsto: Přesít mouku do mísy, přidat sůl, pepř a tuk. Začít mnout pomocí rukou a pomalinku přilévat 2 lžíce studené vody. Přidávat více a těsto propracovávat dvěma noži. Těsto začne být lepivé. Začít opět pracovat pomocí rukou a vypracovat těsto v hladké, pružné těsto. Nechat těsto odpočinout asi 5min. Pomoučit pracovní povrch a váleček. Vyválet těsto na tlustší plát a ukrojit z něj 2.5cm pruh. Tím vyložit vnitřní obvod (vrch) stěny koláčové formy (formy na Páj, zapékací misky) a těsto k hraně dobře přitisknout. Vyválet kruh o něco větší něž je forma na páj a doprostřed vykrojit malý otvor. Navlhčit vodou pruh těsta na hraně formy a položit na něj kruh těsta. Dobře obojí těsto k sobě přitisknout a udělat pomocí palce a ukazováčku jedné ruky a kloubem ukazováčku druhé ruky ozdobný okraj. Potřít povrch koláče žloutkem smíchaným s trochou mléka. Vložit páj do předehřáté trouby na 15min., snížit teplotu na 175°C a péct dalších asi 30min. do zlatohněda. Podávejte horké a pochutnejte si ;o) TIP: Koláč lze připravit v jakékoliv hlubší zapékací misce a je-li pěkná natolik, že se může použít na stůl, tak tím lépe.

Recept je z kategorií: Slané koláče

Nahlásit recept

  • 21.01.05 vloženo
  • 16863x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 900g hovězí přední bez kosti, nebo steaků z roštěné nakrájené na 1cm kostky
  • 340g telecích ledvinek, rozkrojených a střed i s tukem vykrojený, posekané
  • 130ml černého piva
  • 4 lžíce sádla
  • 2 střední cibule na plátky nakrájené
  • 3 lžíce mouky
  • 2 velké hřiby (nebo úměrně předem namočených sušených) na plátky nakrájených
  • 340ml hovězího vývaru
  • bobkový list
  • 4 snítky tymiánu, nebo sušený
  • Těsto:
  • 230g mouky polohrubé (self-raising)
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 120g nastrouhaného loje, nebo sádla
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce vody + víc na navlhčení těsta
  • 1 žloutek smíchaný s trošinkou mléka

Doporučená příloha

  • Dobrý salát a sklenička Portského vínka.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Anglický tradiční masový koláč - Steak and Kidney Pie

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Anglický tradiční masový koláč - Steak and Kidney Pie

M.D.Rettig
6 příspěvků 29.10.12 09:43
Listové těsto ?

Včera jsem v Londýně, v hospodě na Belgrave Rd. jedl, ale bylo to s listovým těstem.

ajta
590 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Babi :o)

takže jde vlastně o takové „maso pod pokličkou“?? ;-)

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Anglický tradiční masový koláč - Steak and Kidney Pie.

h mělo být g, které je hned vedle na mé klávesnici, tudíž překlep. Děkuji za upozornění. Mouku jsem označila v receptě.

Pěkný weekend,

Alu
147 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Anglický tradiční masový koláč - Steak and Kidney Pie - babi

Prosím „230h mouky“ je kolik a jaké mouky?? :)

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Rosničko...

musíš-li se ptát, tak jsem recept nevysvětlila dostatečně! Masová hmota se nalije do formy ve které není těsto. Pruh těsta se položí na okraj/hranu formy a na nádivku se položí kulatá placka s otvorem uprostřed (aby měla kudy utíkat pára) a těsto se k sobě stiskne, nejlépe ozdobně.
Masové kousky po částech usmažím (najednou by toho bylo moc a pustilo by to šťávu, místo aby se to opražilo). Když je maso osmažené, tak k němu vrátit cibuli i se zbytkem mouky na pánev a dobře vše promíchat atd. Tedy maso se dusí s houbami po celou tu 1.5hodiny. Připíšu to jasněji do receptu ;o)

Děkuji Ti za zájem o tento tradiční recept z UK, mám ho od našeho souseda v Kanadě, jehož rodiče kdysi vlastnili hospodu v Sussexu.

Pěkný víkend,

rosnicka
262 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Anglický tradiční masový koláč - Steak and Kidney Pie.

Babi, mám pár dotazů (asi poněkud infantilních, ale pro jistotu).
To těsto se dává i na dno formy? Nebo jen okolo a navrch?
Když děláš tu masovou náplň, maso po kouskách usmažíš a pak už ho do omáčky nevracíš, anebo ho dusíš v omáčce spolu s houbami a cibulkou, tu cca 1.5h?

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz