Recept Americké vdolečky z podmáslí pro mnohé použití

Americká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Americké vdolečky z podmáslí pro mnohé použití

Úvod

Tip: Kdyz obvykle pospichame, tak si predmerime nekolik davek suchych ingredienci a kazdou skladujeme v uzavrenem mikrotenovem kuchynskem sacku ;)

Postup

Predehrat troubu na 210 St. C.

Do misy prosit mouku, prasek do peciva, jedlou sodu a sul. Pomoci dvou nozu, nebo prstu vpracovat dovnitr studene maslo, az testo pripomina drobenku. Vmichat dovnitr podmasli jenom po tu dobu, nez vznikne hrube testo.

Prendat na mirne pomouceny val a hnist po 6 - 7 minut. Testo vyvalet na 13 mm placku a z ni vykrajet 5 cm kolecka. Potom odkrojky shrnout dohromady a pokracovat ve vyvaleni a vykrajivani kolecek. Kolecka poskladat asi 2.5 cm od sebe na pecicim papirem vylozene plechy a upect je do svetle hneda po 12 - 14 minut. Podavat je teple napriklad k polevce.

Recept je z kategorií: Pečivo


Reklama

Nahlásit recept

  • 17.09.10 vloženo
  • 5178x zobrazeno

Čas přípravy

  • 35 minut

Počet porcí

  • 10 porcí

Ingredience

  • 1 hrnek = 250 ml
  • 1 lzice = 15 ml
  • 1 lzicka = 5 ml
  • 2 hrnky hladke mouky
  • 1 lzice prasku do peciva
  • 1/2 lzicky jedle sody
  • 1 lzicka soli
  • 60 g studeneho masla nakrajeneho na male kousky
  • 310 ml podmasli

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Americké vdolečky z podmáslí pro mnohé použití

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
babi
6360 příspěvků 24.09.10 19:17
esme,

v tom svem dlouhem vysvetlovani jsem opomela slovo ‚lze nahradit‘ pridanim lzice octa, nebo citronove stavy do hrnku mleka. Zajiste vim co je podmasli a jeho preklad do Anglictiny. Dekuji Ti jeste jednou…

 
midla
266 příspěvků 21.09.10 20:38
Re: Americké vdolečky z podmáslí pro mnohé použití (Take5).

Jo, germanismy, dneska i amerikanismy, to je hrozná věc. Znali jsme jednoho, ten neodsouhlasoval nýbrž vooukejovával.

 
Kecal
126 příspěvků 21.09.10 20:03
Re: Americké vdolečky z podmáslí pro mnohé použití (Take5).

http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?…

 
rosen
26 příspěvků 21.09.10 18:15
Re: Americké vdolečky z podmáslí pro mnohé použití (Take5).

No, když už jsme u toho purismu, roky jsem se živila jako kantorka a tak ledascos skousnu :o, ale znamenat se mohu křížem nebo se nechtíc poznamenám hanbou, ale že bych se znamenala v dopise, to byl nesmysl už za první republiky. Sbohemrozum to zřejmě zná jen ze špatné literatury. Běžný pozdrav byl před válkou: „S úctou…; V úctě oddaný…“, případně: „Zůstávám v úctě (oddaný)…“. Používalo se různě, podle toho v jakém vztahu byl pisatel a adresát. To jen Kapesníčkovi na vysvětlenou.

 
Alis
2617 příspěvků 21.09.10 15:35
Re: Americké vdolečky z podmáslí pro mnohé použití (Take5).

Když mi dnes někdo popřeje hezký den, věřím mu víc, než když mi někdo cizí napíše, že se přede mnou v úctě sklání. Stejně tak si pod tím umím představit, co mi to vlastně přeje. Když se ale znamená, má fantazie sice pracuje na plné obrátky, ale raději nebudu vyprávět, co všechno vymyslela :D

Alis

P.S. Jazykoví puristé, kteří by nejraději psali tak, jak jim Hus velel a každý svěží mladý obrat je dráždí, tu už rozpoutali mnohou válku. Soukromé zprávy s vlídným nabídnutím obratnějšího vyjádření by bylo – dle mého – daleko diplomatičtější. Mějte hezký den, drazí a až přijdete pobejt, vemte místo :)

 
esmeralda
4813 příspěvků 21.09.10 15:31
Re: Americké vdolečky z podmáslí pro mnohé použití (Take5).

Hned jsem si myslela že je mi pisálek nějaký povědomý.
Díky za vysvětlení. Jsem halt ještě mladice. Narodila jsem se až do té druhé poloviny století.

 
sbohemrozume
41 příspěvků 21.09.10 14:55
Re: Americké vdolečky z podmáslí pro mnohé použití (Take5). Esme

Rád podám vysvětlení: obrat „S úctou a znamenáme se“ se používal celou polovinu dvacátého století, až v letech padesátých byl nahrazen „Čest práci a světu mír.“ V tomto století je tento obrat v propadlišti dějin. Nahrazen nic neříkajícím přáním hezkého dne - na místo dobrého dne.
Autor více jak čtyřtisícovek recepisů není v kontaktu s českým jazykem?!! Recepis, který není čitelný i pro mladou začínající hospodyňku, je odsouzen do propadliště zapomnění.
S úctou za znamenám se. Šnuptychlíček :D

 
jolana
5064 příspěvků 21.09.10 06:48
Re: Americké vdolečky z podmáslí pro mnohé použití (Take5).

Snuptychlicku, i ty duchu! ty mas prazdno v bruchu?!..ze ty mas chut na polivcicku?! Tak nebrbli pri vdoleckach a rac sa ku polievkam . Tam si vyberes. Aj na rec zapomenes :DD

 
esmeralda
4813 příspěvků 21.09.10 06:06
Re: Americké vdolečky z podmáslí - Kapesníčku,

„jakekoliv oblozeni k obedu i k veceri a take se hodi jako priloha k ruznym pokrmum“ nejspíš znamená že si to můžeš dát s jakýmkoliv obložením či náplní, jak k obědu neb k večeři, nebo jen tak přikusovat k masu.

Na Labužníku je pár lidí kteří už léta v ČR nežijí a nejsou každodenně ve styku s českým jazykem. Možná by nepřišlo nazmar trochu shovívavosti.

Mně zase uniká význam „S úctou a znamenáme se.“ Jistě mi to rád vysvětlíš. :o

 
snuptychlicek
3 příspěvky 21.09.10 04:50
Re: Americké vdolečky z podmáslí pro mnohé použití (Take5).

jakekoliv oblozeni k obedu i k veceri a take se hodi jako priloha k ruznym pokrmum."
236 let od narození mého, ale takovéto hatmatilky nikdá jsem nepoznal. S úctou a znamenáme se. Šnuptychlíček

 
di
2451 příspěvků 19.09.10 14:50
Re: Americké vdolečky z podmáslí pro mnohé použití (Take5).

Anglicky zde: http://en.wikipedia.org/wiki/Buttermilk

 
di
2451 příspěvků 19.09.10 14:23
Re: Americké vdolečky z podmáslí pro mnohé použití (Take5).

Přidáním octa nebo citronové šťávy do mléka podmáslí opravdu nevznikne; jak už sám název naznačuje, jedná se o vedlejší produkt při výrobě másla. http://cs.wikipedia.org/…3%A1sl%C3%AD

 
esmeralda
4813 příspěvků 19.09.10 07:55
Re: Americké vdolečky z podmáslí - Babi,

díky za info. Jak vidíš v pečení moc zběhlá nejsem. :oops:

 
gabi
551 příspěvků 19.09.10 04:15
Re: Americké vdolečky z podmáslí pro mnohé použití (Take5).

babi, neviem, čo vznikne pridaním octu do mlieka, neskúšala som to, ale určite to nebude podmáslí-cmar…

 
babi
6360 příspěvků 19.09.10 00:57
Re: Americké vdolečky z podmáslí pro mnohé použití (Take5).

mila esme, toto budu tezko vysvetlovat, ale v kratkosti se pokusim ;) I kdyz na pohled se mohou zdat scones a biscuids to same, nejspis tomu tak neni. Jsou to vsak chameleoni a jeden'vdolecek' se muze krasne vydavat za ten druhy. Jeden nejspis pochazi ze Skotska (recept Bramborové scones ) a druhy z Anglie. Ten druhy je skromnejsi a mene syty a obycejnejsi. Pouziva podmasli, nebo zakysle mleko, ktere lze bezproblemove vyrobit doma pridanim lzice octa, nebo citronove stavy do hrnku mleka a po 5 minutach po rozkvedlani mame podmasli (buttermilk). Scones na rozdil mohou byt se smetanou, take sladke s pridanim cukru, hrozinek s vejci a podobne, tedy sytejsi. Oboje si privlastnili zeme jako je Australie, Kanada a USA. Biscuits se obvykle pecou v troube a scones se obvykle pripravuji na horke plotynce/griddle, avsak opet to neni pravidlem. Osobne mam rada biscuits, ktere jsou neutralni a mohou se pouzit k cemukoliv ;)
Odpoved na Tvoji otazku: nikdy jsem nepouzivala kefir, ktery se lisi od podmasli mnozstvim mikroorganizmu a vzhledem k tomu, ze podmasli lze rychle nahradit…u Vas se opravdu neprodava buttermilk? O pekarnicce, kterou osobne nepouzivam, ale pouzivam Kitchenaid robota, nebo robota se sekacimi nozi (je mozne pouzit pro toto testo). Protoze toto testo se nesmi prepracovat, delam jej na vale. Jinak by ty vrstvy/listkovani maslem oddelene v teste zanikly ;)

 
esmeralda
4813 příspěvků 18.09.10 08:27
Re: Americké vdolečky z podmáslí - Babi,

to vypadá jako naše scones. Nikdy jsem to ale nezkoušela. Možná že bych měla. Vypadá to velice jednoduše. Snad by to šlo uhnětat v pekárničce.
Zkusila bych nahradila podmáslí kefírem neboť toho je u nás vždy dostatek. Myslíš že by to šlo?

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Sluneční skvrny s broskvemi


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Tatranské kuře Tatranské kuře
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz