Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Americká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail
Tip: Kdyz obvykle pospichame, tak si predmerime nekolik davek suchych
ingredienci a kazdou skladujeme v uzavrenem mikrotenovem kuchynskem sacku
Predehrat troubu na 210 St. C.
Do misy prosit mouku, prasek do peciva, jedlou sodu a sul. Pomoci dvou nozu, nebo prstu vpracovat dovnitr studene maslo, az testo pripomina drobenku. Vmichat dovnitr podmasli jenom po tu dobu, nez vznikne hrube testo.
Prendat na mirne pomouceny val a hnist po 6 - 7 minut. Testo vyvalet na 13 mm placku a z ni vykrajet 5 cm kolecka. Potom odkrojky shrnout dohromady a pokracovat ve vyvaleni a vykrajivani kolecek. Kolecka poskladat asi 2.5 cm od sebe na pecicim papirem vylozene plechy a upect je do svetle hneda po 12 - 14 minut. Podavat je teple napriklad k polevce.
Recept je z kategorií: Pečivo
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
v tom svem dlouhem vysvetlovani jsem opomela slovo ‚lze nahradit‘ pridanim lzice octa, nebo citronove stavy do hrnku mleka. Zajiste vim co je podmasli a jeho preklad do Anglictiny. Dekuji Ti jeste jednou…
Jo, germanismy, dneska i amerikanismy, to je hrozná věc. Znali jsme jednoho, ten neodsouhlasoval nýbrž vooukejovával.
126 příspěvků 21.09.10 20:03
http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?…
26 příspěvků 21.09.10 18:15
No, když už jsme u toho purismu, roky jsem se živila jako kantorka a tak ledascos skousnu
, ale znamenat se mohu křížem nebo se nechtíc
poznamenám hanbou, ale že bych se znamenala v dopise, to byl nesmysl už za
první republiky. Sbohemrozum to zřejmě zná jen ze špatné literatury.
Běžný pozdrav byl před válkou: „S úctou…; V úctě oddaný…“,
případně: „Zůstávám v úctě (oddaný)…“. Používalo se různě,
podle toho v jakém vztahu byl pisatel a adresát. To jen Kapesníčkovi na
vysvětlenou.
Když mi dnes někdo popřeje hezký den, věřím mu víc, než když mi někdo cizí napíše, že se přede mnou v úctě sklání. Stejně tak si pod tím umím představit, co mi to vlastně přeje. Když se ale znamená, má fantazie sice pracuje na plné obrátky, ale raději nebudu vyprávět, co všechno vymyslela
Alis
P.S. Jazykoví puristé, kteří by nejraději psali tak, jak jim Hus velel a každý svěží mladý obrat je dráždí, tu už rozpoutali mnohou válku. Soukromé zprávy s vlídným nabídnutím obratnějšího vyjádření by bylo – dle mého – daleko diplomatičtější. Mějte hezký den, drazí a až přijdete pobejt, vemte místo
4813 příspěvků 21.09.10 15:31
Hned jsem si myslela že je mi pisálek nějaký povědomý.
Díky za vysvětlení. Jsem halt ještě mladice. Narodila jsem se až do té druhé poloviny století.
41 příspěvků 21.09.10 14:55
Rád podám vysvětlení: obrat „S úctou a znamenáme se“ se používal celou polovinu dvacátého století, až v letech padesátých byl nahrazen „Čest práci a světu mír.“ V tomto století je tento obrat v propadlišti dějin. Nahrazen nic neříkajícím přáním hezkého dne - na místo dobrého dne.
Autor více jak čtyřtisícovek recepisů není v kontaktu s českým jazykem?!! Recepis, který není čitelný i pro mladou začínající hospodyňku, je odsouzen do propadliště zapomnění.
S úctou za znamenám se. Šnuptychlíček
5065 příspěvků 21.09.10 06:48
Snuptychlicku, i ty duchu! ty mas prazdno v bruchu?!..ze ty mas chut na polivcicku?! Tak nebrbli pri vdoleckach a rac sa ku polievkam . Tam si vyberes. Aj na rec zapomenes
4813 příspěvků 21.09.10 06:06
„jakekoliv oblozeni k obedu i k veceri a take se hodi jako priloha k ruznym pokrmum“ nejspíš znamená že si to můžeš dát s jakýmkoliv obložením či náplní, jak k obědu neb k večeři, nebo jen tak přikusovat k masu.
Na Labužníku je pár lidí kteří už léta v ČR nežijí a nejsou každodenně ve styku s českým jazykem. Možná by nepřišlo nazmar trochu shovívavosti.
Mně zase uniká význam „S úctou a znamenáme se.“ Jistě mi to rád vysvětlíš.
3 příspěvky 21.09.10 04:50
jakekoliv oblozeni k obedu i k veceri a take se hodi jako priloha k ruznym pokrmum."
236 let od narození mého, ale takovéto hatmatilky nikdá jsem nepoznal. S úctou a znamenáme se. Šnuptychlíček
2451 příspěvků 19.09.10 14:50
Anglicky zde: http://en.wikipedia.org/wiki/Buttermilk
2451 příspěvků 19.09.10 14:23
Přidáním octa nebo citronové šťávy do mléka podmáslí opravdu nevznikne; jak už sám název naznačuje, jedná se o vedlejší produkt při výrobě másla. http://cs.wikipedia.org/…3%A1sl%C3%AD
4813 příspěvků 19.09.10 07:55
díky za info. Jak vidíš v pečení moc zběhlá nejsem.
551 příspěvků 19.09.10 04:15
babi, neviem, čo vznikne pridaním octu do mlieka, neskúšala som to, ale určite to nebude podmáslí-cmar…
mila esme, toto budu tezko vysvetlovat, ale v kratkosti se pokusim
I kdyz na pohled se mohou zdat scones a
biscuids to same, nejspis tomu tak neni. Jsou to vsak chameleoni a
jeden'vdolecek' se muze krasne vydavat za ten druhy. Jeden nejspis pochazi ze
Skotska (recept Bramborové
scones ) a druhy z Anglie. Ten druhy je skromnejsi a mene syty a
obycejnejsi. Pouziva podmasli, nebo zakysle mleko, ktere lze bezproblemove
vyrobit doma pridanim lzice octa, nebo citronove stavy do hrnku mleka a po
5 minutach po rozkvedlani mame podmasli (buttermilk). Scones na rozdil mohou
byt se smetanou, take sladke s pridanim cukru, hrozinek s vejci a podobne,
tedy sytejsi. Oboje si privlastnili zeme jako je Australie, Kanada a USA.
Biscuits se obvykle pecou v troube a scones se obvykle pripravuji na horke
plotynce/griddle, avsak opet to neni pravidlem. Osobne mam rada biscuits, ktere
jsou neutralni a mohou se pouzit k cemukoliv 

Odpoved na Tvoji otazku: nikdy jsem nepouzivala kefir, ktery se lisi od podmasli mnozstvim mikroorganizmu a vzhledem k tomu, ze podmasli lze rychle nahradit…u Vas se opravdu neprodava buttermilk? O pekarnicce, kterou osobne nepouzivam, ale pouzivam Kitchenaid robota, nebo robota se sekacimi nozi (je mozne pouzit pro toto testo). Protoze toto testo se nesmi prepracovat, delam jej na vale. Jinak by ty vrstvy/listkovani maslem oddelene v teste zanikly
4813 příspěvků 18.09.10 08:27
to vypadá jako naše scones. Nikdy jsem to ale nezkoušela. Možná že bych měla. Vypadá to velice jednoduše. Snad by to šlo uhnětat v pekárničce.
Zkusila bych nahradila podmáslí kefírem neboť toho je u nás vždy dostatek. Myslíš že by to šlo?