Recept Alsaské zelí s různým vepřovým a klobáskou (Choucroute)

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Předehřát troubu na 150°C. Rozehřát půlku sádla ve velkém hrnci vhodném do trouby, přidat cibuli a špek a smažit za stálého míchání asi 5 min., až je cibule měkká a špek zbarvený. Nahnout hrnec a vybrat co nejvíce tuku. Přidat zelí, jablko, bobkový list, tymián, jalovec, víno a jablečnou šťávu nebo vodu a je-li nutné tak osolit a opepřit. Přikrýt a dát do trouby na 30 min. Ve velké pánvi rozehřát zbytek oleje a přidat žebírka. Opéct je do hněda na všech stranách. Přidat koleno a žebírka do hrnce v troubě. Přikrýt a péct po 1 1/2 hodiny (sem tam zamíchat). Uvařit brambory ve slané vodě po 10 min. Slít vodu a přidat je do hrnce v troubě, zatlačené do zelí. Zaroveň pridat uzene kotlety, klobásky a špekáčky. Přikrýt a péct dalších 30-45 min. Dosolit a dopepřit před podáváním. Podávat horké. P.S. Toto je alsaská specialita s německým vlivem. Vydrží několik dní v lednici a je čím dále lepší, čím je uleželejší. TIP: Podívejte se na další variantu tohoto pokrmu "ZDE":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=10328 , nebo "ZDE":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=24452

Recept je z kategorií: Pokrmy z jednoho hrnce

Nahlásit recept

  • 06.05.02 vloženo
  • 20907x zobrazeno

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 2 lžíce sádla, nebo rostlinného oleje
  • 1 cibule rozpůlená a nakrájená na plátky
  • 120 g uzené slaniny, nakrájené
  • 900 g kyselého zelí, může být i z láhve, nebo konzervy, dobře propláchnutého a zcezeného
  • 1 jablko, oloupané a na plátky nakrájené
  • 1-2 bobkové listy
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 4-5 bobulek jalovce
  • 250 ml suchého bílého vína jako je Riesling
  • 125 ml jablečné šťávy, nebo vody
  • 6 špekáčků, (nebo Strasbourgských klobásků)
  • 4 pikantní klobásky
  • 6 vepřových žebírek
  • 900 g malých brambor, oloupaných
  • 4 uzené kotlety ze šunky
  • 1 uzené vepřové koleno
  • sůl a čerstvě pomletý pepř

Doporučená příloha

  • Křupavé pečivo, selský chleba a pivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Alsaské zelí s různým vepřovým a klobáskou (Choucroute)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Alsaské zelí s různým vepřovým a klobáskou (Choucroute)

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Alsaské zelí s různým vepřovým a klobáskou (Choucroute)

Zdar manana, jestli se Ti bude chtít, tak si přečti moji odpověď pro kamilio v předchozím komentáři a také se podívej na ten klasický recept.

Také máme francouzského přítele se jménem Pierre, který na všechno lije víno nebo šampus a tvrdí, že to vylepší pokrm, což děsně zlobí jeho paní.

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Alsaské zelí s různým vepřovým a klobáskou (Choucroute)

Výborné je při přípravě použít místo oleje husí nebo kachní sádlo a zelí v závěru zalít šampaňským.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Alsaské zelí s různým vepřovým a klobáskou (Choucroute)

Ela, moc Ti děkuji za vyzkoušení receptu! Je to ten pravý pro zimní měsíce, kdy máme rádi něco, co přilehne k žebrům ;o) Lze toho uvařit do foroty a dokonce i část zmrazit.

kamilio, receptů na Choucroute je hodně a dnešní dobou i francouzští kuchaři vaří trochu jinak než za dob pana de Pomian. Jakmile Choucroute bude u nás na stole, pokrm vyfotím a obrázek přidám… Ale můžeš se podívat i na TENTO recept, který je opravdová klasika včetně toho sádla. Také k němu přidám obrázek ;o)

Zdraví Vás,

kamilio
551 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Alsaské zelí s různým vepřovým a klobáskou (Choucroute)

Myslím, že laborovat s olejem není nutné. Francouzká kuchařská legenda Edouard de Pomian používá obyčejné vepřové sádlo a je to. Jinak recept super!!! Doporučuji to dělat den dopředu a udělat toho více. Normálně se to jí až druhý den, ale nejlepší je to třetí den.

Ela
276 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Alsaské zelí s různým vepřovým a klobáskou (Choucroute)

Babi, ahoj.
Dnes som robila rodinke túto dobrotu a mala som s ňou veľký úspech. Takže ti ďakujem za to, že ma aj svokrovci pochválili. Je to skutočne veľmi dobré a už to mám v obľúbených. Želám ti pekný deň.

babi
6360 příspěvků 11.5.02 01:48
Zeleninovy olej je sojovy olej.

A pod rostlinne oleje spada i ten tvuj oblibeny olivovy, ja ho mam take rada. Je vsak mnoho jinych vybornych rostlinnych oleju, jako z vinnych seminek, ktery je muj oblibeny, protoze je lehky na chut a ma vysoky bod zahrivani, coz olivovy nema. Zkus s olivovym delat masove fondu, neuspejes. Navic, sezamoveho se pouziva na cinu pouze na ochuceni, jinak se pouziva arasidoveho. Jsou dalsi oleje jako slunecnicovy, kokosovy, avokadovy, orechovy (dobry na salaty), lanyzovy, svetlicovy , kukuricny, atd. Kazdy olej ma nejake specificke vlastnosti, vhodne, anebo nevhodne, pro urcite recepty. Ale k tem uzenym kotletam. Ty se me ztratily z textu, vid? Kam patri? Zaroven s bramborama! Recept je upraven! Dekuji za upozorneni. PS:Co to je sakris?

Tinami
166 příspěvků 25.1.09 03:43
Zeleninový olej?

Sakriš, Babi, co je to zeleninový olej? Zase se ti povedla ingredience, o níž nemám ponětí, že existuje, a nejsem si jistá, že je k mání na českém trhu. Ačkoli třeba ano, já používám jen olivový a na čímu sezamový, takže po jiných nekoukám. Jinak recept vypadá dobře, až ho vyzkouším, vynechám špek, ten by mne mohl zabít. V popisu se ti někam ztratily ty uzený kotletky, ale předpokládám, že se prostě hoděj do hrnce s těma neuzenýma.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz