Recepty - umeo

Umeo známe také jako: umeocet

Recepty s emeem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  Umeo a víno  

Umeocet není ocet v pravém slova smyslu. Jeho obsah je totiž od kyseliny octové trochu odlišný. Obsahuje hlavně kyselinu citrónovou, ale velkou část tvoří i červená nakládaná šťáva z japonských švestiček Umeboshi, mořská sůl a Shizo, přesto se nazývá ovocným octem. Umeocet je zdravý, protože v sobě nese spoustu minerálů, enzymů a vitamínů. Snižuje kyselost a vyrovnává pH lidské krve, tím zlepšuje i procesy trávení.

 Rady při nákupu

Umeo koupíte v obchodech s bio potravinami ve skleněné láhvi. Řiďte se nápisem a s jiným octem si ho nespletete.

 Využití v kuchyni

Umeocet se využívá zejména k přípravě studených pokrmů jako dochucovadlo. Nejčastěji do salátů, kde nahradí sůl. Vinný, či jablečný, ocet má jinou chuť. Umeo je ideální zálivkou na saláty zvláště v letních měsících. Výsledkem je slanokyselá chuť, která se vyjímá na rýži, zelenině, obilovinách i luštěninách. Zelný salát z mrkví příjemně osvěží. Do umea můžete naložit i zázvor, vznikne vám tak nakládaný růžový zázvor k sushi.

 Skladování

Skladujte do maxima stupňů pokojové teploty, nejlépe ovšem v chladu, suchu a temnu.

 Sezóna

Umeocet nepodléhá sezónnímu výskytu, je k dostání celoročně.

 Umeo a víno

Ze švestiček Umeboshi se vyrábí švestkové víno. Umeocet se hodí s vínem do teplé kuchyně, výběr je podle druhu pokrmu.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Chilli con carne Chilli con carne
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz