Recept Pirohy pohankové, mátou kořeněné Pra

Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Na vál vysypu mouku, vzhledu Milešovky mající. Nemilosrdně setnu vrchol a vytvořím kráter, do kterého vrazím sůl a vliju vodu. Poté se intenzivně snažím tyto nesourodé prvky spojit. Když se mi to podaří, za vydání značné části fyzických sil, nechám chvilku odpočinout tělu i těstu. Vyválím těsto na placku o něco málo silnější než na nudle. Tak na 1 a půl stébla. Vykrájím kolečka, na střed lžičkou kladu plnku, přehnu a umě spojím. Palec+ukazováček, stisknout a zatočit.Tedy pokud nemám pirohotvořítko, pak je to trochu jednodušší.
Plnka:
Pohanku uvařím ve směsi mléka a vody, přidám trochu cukru a sůl. Zhruba po 30 minutách až pohanka vtáhne větší část tekutiny, stáhnu z kamen, zakryju ručníkem a strčím pod peřinu tak asi na hodinu. Dozrálou pohanku dám do mísy, nechám vystydnout, přidám tvaroh, mátu rozetřenou mezi dlaněmi, dochutím solí a cukrem. Vařím v osolené vodě s přidáním trochy rozmíchané bramborové moučky. Pirohy vhazuji postupně po několika, aby se nechytaly na sebe. Po vyplavání vařím ještě cca 2 minuty. Vybírám cedníkem a nechám okapat. Podávám s opečenými kostkami z uzeného boku nebo se zakysanou smetanou 18%.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Hlavní jídlo Jednotlivé chody Pirohy


Reklama

Nahlásit recept

  • 25.03.13 vloženo
  • 1715x zobrazeno

Ingredience

  • 0,5 kg mouky polohrubé, hrubé výběrové – něco si nechám na podsypání
  • 2 – 3 PL vody teplé
  • 1 KL soli
  • Plnka:
  • 1 sklenka (2dl) pohanky
  • 1 sklenka vody
  • 2 sklenky mléka
  • ½ KL soli
  • 1 KL zarovnaná cukru
  • 0,400 Kg (cca) tvarohu
  • 3 – 4 KL sušené máty
  • Sůl
  • Cukr do chuti

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pirohy pohankové, mátou kořeněné

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
gabi
551 příspěvků 25.03.13 12:45

Gmp, velmi zaujimavy recept…Poliaci maju pohanku velmi radi…a ved nielen oni, ale aj ine slovanske narody…hlavne Rusi a Slovinci…u nas sa varili pohankove-tatarčene pirohy…ale to bolo cesto z hladkej a pohankovej muky asi v pomere 4:1…a plnka tvarohova s matou…robili sa bud nasladko alebo naslano…poliate preprazenym maslom…posypane oprazenou krupicou alebo orechami…alebo naslano s oprazenou cibulou alebo slaninkou…ta mäta nebola pieporna ani ina, co sa pestuju teraz v zahrade…ludovo sa nazyvala „kurta mäta“

Příspěvek upraven 25.03.13 v 12:46

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz