Recepty - šalotka

Více z Zelenina ».

Šalotka

Recepty s šalotkou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Šalotka je druh cibule, která připomíná chutí cibuli s česnekem. Může mít typicky zlato-karamelovou nebo vínovou barvu. Tvarem buď připomíná cibuli, nebo je podlouhlá. Příznivě ovlivňuje pokožku hlavy a podporuje růst vlasů, proto se v kosmetice přidává do šamponů a masek. Stejně jako česnek, do jehož rodu vlastně patří, obsahuje vitamín C, minerální látky a vonné, štiplavé silice.

 Rady při nákupu

Šalotku koupíme v ovoci a zelenině, na trhu, v supermarketu, na farmách nebo si ji můžeme sami doma vypěstovat. Kupujeme hladké plody bez známek poškození, plísně či ovadnutí. Většinou se prodává v trsech.

 Využití v kuchyni

Stejně jako cibule se šalotka může užívat jako základ pod omáčky, masa, houby, zeleninu, ale konzumujeme ji také samostatně, a to většinou opékanou. Hodí se do salátů, polévek, k hovězímu, drůbeži, rybám, mořským plodům, do závitků - Hovězí závitky se šalotkou, omáček - Hořčičná omáčka, těstovin, slaných koláčů.

 Skladování

Šalotku skladujeme ve vzdušných, chladných prostorách až 6 týdnů. Vydrží déle než cibule.

 Sezóna

Sází se na brzkém jaře a sklízí se v létě.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Ořechový koláč Ořechový koláč
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Hruškový koláč Hruškový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz