Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Základní suroviny ».
Recepty s olejem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Potravinářský olej je mazlavá kapalina, která má menší hustotu než voda, tedy na ní plave. Kromě potravinářských olejů, jež slouží na přípravu pokrmů, známe také vonné a esenciální oleje do aromalamp, technické, ale také kosmetické oleje, které zjemňují pokožku, obnovují strukturu vlasu, hydratují pleť. Potravinářský olej se vyrábí lisováním semen rostlin za tepla či za studena. Za studena lisovaný známe pod názvem extra virgin neboli panenský olej, nejčastěji olivový.
Dávno jsou doby, kdy byly k dispozici pouze palmové, arganové, slunečnicové či řepkové oleje. Dnes můžeme naše pokrmy připravovat i na kokosovém, sezamovém, sójovém, olivovém, konopném, arašídovém, mandlovém, lněném, makovém, dýňovém, chilli oleji. Tyto příchutě získává olej buď louhováním dané přísady v nádobě či společných lisováním. Olej patří mezi základní potraviny, proto ho seženeme v každém obchodě s potravinami.
Na oleji smažíme, restujeme, opékáme, přidáváme ho do marinád - Domácí jogurtový sýr marinovaný v oleji a bylinkách, dresinků, těstovin, rýže, sladkých těst, omáček, k nakládání, vymazání plechů a pekáčů, na potření těst, mas, brambor - Brambory se lněným olejem a tvarohem. Několik kapek od sebe oddělí slepené těstoviny či rýži.
Skladujeme v plastových nádobách či kanistrech uzavřených víčkem po dobu i několika let, a to na chladných a suchých místech.