Recepty - mirabelky

Více z Ovoce ».

Mirabelky

Mirabelky známe také jako: slivoň, mirabelka

Recepty s mirabelkami  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Mirabelky jsou poddruh švestky domácí a připomínají ji i svým tvarem. Kulovité plody peckovice jsou drobné, mezi 8 až 12 gramy. Slupka mirabelek je pevná a tenká, proto se snadno sloupává. Pěstují se kvůli sladké a příjemně aromatické dužině, která se lehce odděluje od pecky. Jako většina poddruhů švestky domácí obsahuje vysoké množství vitamínu B, C, železa a minerálních látek.

 Rady při nákupu

Mirabelky se často zaměňují za špendlíky, plody o velikosti švestky, které se chutí i povrchem od mirabelek liší. Mirabelky poznáte podle drobných karmínových teček na osluněné části povrchu.

 Využití v kuchyni

Před použitím je nutné mirabelky důkladně omýt a zbavit pecky. Plody mají v kuchyni široké využití. Hodí se do koláčů, buchet a dalších ovocných dezertů. Nejčastěji se mirabelky využívají do džemů, marmelád a zavařenin. Dužinu lze využít i do ovocných polévek a k výrobě domácích likérů.

 Skladování

Uskladněné v chladu vydrží čerstvé i několik týdnů.

 Sezóna

Mirabelky se sklízí od poloviny srpna. Ze stromu jen stačí plody setřást. Nejčastěji rostou v zahradách a podél silnic. Nejlepší podmínky má ve Francii a Lotrinsku, kde je pro pěstování mirabelek ideální klima i složení půdy.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz