Recepty - mirabelky

Více z Ovoce ».

Mirabelky

Mirabelky známe také jako: slivoň, mirabelka

Recepty s mirabelkami  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Mirabelky jsou poddruh švestky domácí a připomínají ji i svým tvarem. Kulovité plody peckovice jsou drobné, mezi 8 až 12 gramy. Slupka mirabelek je pevná a tenká, proto se snadno sloupává. Pěstují se kvůli sladké a příjemně aromatické dužině, která se lehce odděluje od pecky. Jako většina poddruhů švestky domácí obsahuje vysoké množství vitamínu B, C, železa a minerálních látek.

 Rady při nákupu

Mirabelky se často zaměňují za špendlíky, plody o velikosti švestky, které se chutí i povrchem od mirabelek liší. Mirabelky poznáte podle drobných karmínových teček na osluněné části povrchu.

 Využití v kuchyni

Před použitím je nutné mirabelky důkladně omýt a zbavit pecky. Plody mají v kuchyni široké využití. Hodí se do koláčů, buchet a dalších ovocných dezertů. Nejčastěji se mirabelky využívají do džemů, marmelád a zavařenin. Dužinu lze využít i do ovocných polévek a k výrobě domácích likérů.

 Skladování

Uskladněné v chladu vydrží čerstvé i několik týdnů.

 Sezóna

Mirabelky se sklízí od poloviny srpna. Ze stromu jen stačí plody setřást. Nejčastěji rostou v zahradách a podél silnic. Nejlepší podmínky má ve Francii a Lotrinsku, kde je pro pěstování mirabelek ideální klima i složení půdy.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Houbová smaženice Houbová smaženice
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz