Recept Moučníky ze spíže..

penda Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Moučníky ze spíže..

Postup

1. Koláč z křehkého těsta s meruňkami *První způsob zpracování těsta:* Mouku s kypřicím práškem a škrobovou moučkou prosejeme na vál. Plech vytřeme změklým tukem, zbylý tuk překrájíme doprostřed mouky, doplníme prosetým cukrem a žloutkem, svlažíme mlékem nebo vodou a zpracujeme vláčné těsto. *Druhý způsob zpracování těsta:* Mouku s kypřicím práškem a škrobovou moučkou prosejeme. Změklým tukem vytřeme plech, zbylý tuk dáme do mísy, doplníme ho prosetým cukrem a utřeme elektrickým ručním šlehačem. Přidáme žloutek a spolu s mlékem nebo vodou našleháme, postupně přidáme i část mouky. Těsto přendáme na vál a zpracujeme ho se zbylou moukou. Dále těsto přikryjeme a necháme v chladu půl hodiny odležet. Meruňky necháme okapat. Šlehačem utřeme změklý tuk na náplň, přidáme pískový a vanilinový cukr a poté postupně i tvaroh a pudink, našleháme. Těsto rozválíme a vyložíme jím menší plech, potřeme náplní, poklademe meruňkami (klademe je do řádků) a posypeme nakrájenými oříšky. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a těsto upečeme. Prochladlý koláč nakrájíme na řezy (vždy se dvěma meruňkami) a pocukrujeme. 2. Řezy z listového těsta s broskvemi Těsto rozválíme na vyšší obdélník a přendáme na plech vyložený papírem na pečení. Pak těsto potřeme rozšlehaným vejcem, propícháme, vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C a dozlatova upečeme. Část nálevu ohřejeme, ve zbylém promícháme pudinkový prášek a přisladíme ho, vlijeme do horkého nálevu a mícháme do zhoustnutí. Pudink mícháme do prochladnutí. Změklý tuk nebo máslo přidáme po kouskách do pudinku a našleháme na hladký krém. Z bílku a cukru ušleháme tuhý sníh a lehce jej vmícháme do krému. Okapané broskve nakrájíme na měsíčky. Vychladlé těsto podélně rozřízneme, potřeme částí krému, poklademe broskvemi a potřeme zbývajícím krémem. Vrchní plát nakrájíme na dílky, urovnáme je a pocukrujeme. 3. Kynutý koláč s drobným ovocem a kokosovou drobenkou Mouku prosijeme do mísy, doprostřed rozdrobíme droždí, přidáme cukr, přilijeme několik lžic teplého mléka a s trochou mouky rozmícháme těstíčko; mísu přikryjeme. Tuk rozehřejeme a vytřeme jím koláčovou formu. Ke kvásku postupně přiléváme teplé mléko a rozehřátý prochladlý tuk. Vypracujeme vláčné těsto, poprášíme je moukou a necháme kynout. Ovoce necháme okapat. Tuk na drobenku překrájíme do mísy, přidáme k němu cukr a prosetou mouku. Nožem s kulatou špičkou zpracujeme suroviny na drobenku a promícháme je se skořicí a kokosem. Vykynuté těsto přendáme na vál, propracujeme je, rozválíme a vyložíme jím formu. Těsto posypeme klíčky, poklademe ovocem, posypeme drobenkou, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a upečeme. Čerpáno z Praktické ženy.

Recept je z kategorií: Ovocné moučníky

Nahlásit recept

  • 27.04.05 vloženo
  • 11374x zobrazeno

Ingredience

  • ...*aneb pojďte provětrat spížku a vyprázdnit pár sklenic. Vždyť letošní zavařování se už kvapem blíží ;-)*
  • 1. Koláč z křehkého těsta s meruňkami
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • 50 g škrobové moučky
  • 125 g tuku
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 2-3 PL mléka nebo vody
  • cca 2 sklenice o obsahu 0,33 l meruňkového kompotu;
  • *Náplň:*
  • 60 g tuku
  • 50 g pískového cukru
  • 1 sáček vanilinového cukru
  • 1-2 žloutky
  • 250 g měkkého tvarohu
  • pudink z 200 ml nálevu z kompotu a poloviny sáčku vanilkového pudinkového prášku
  • 50 g pistácií nebo oříšků.
  • 2. Řezy z listového těsta s broskvemi
  • 400 g listového těsta (1 balíček)
  • hladká mouka na vyválení
  • "kousek" vejce na potření
  • cca 2 sklenice o obsahu 0,33 l broskvového kompotu
  • moučkový cukr;
  • *Krém:*
  • 300 ml nálevu z kompotu
  • 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
  • pískový cukr (podle sladkosti nálevu)
  • 60 g tuku nebo másla
  • 1 bílek
  • 40 g pískového cukru.
  • 3. Kynutý koláč s drobným ovocem a kokosovou drobenkou
  • 400 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 2/3 kostky droždí (28 g)
  • 50 g pískového cukru
  • cca 150 ml mléka
  • 125 g tuku
  • mouka na vyválení
  • cca 3 sklenice o obsahu 0,7 l kompotovaného ovoce (*angrešt, červený i černý rybíz, popřípadě mirabelky a renklódy*)
  • 30 g sušených pšeničných klíčků;
  • *Drobenka:*
  • 60 g ztuhlého tuku
  • 50 g pískového cukru
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 ČL skořice
  • 50 g nastrouhaného kokosu.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Moučníky ze spíže..

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz