Recept Moučníky ze spíže..

penda Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Moučníky ze spíže..

Postup

1. Koláč z křehkého těsta s meruňkami *První způsob zpracování těsta:* Mouku s kypřicím práškem a škrobovou moučkou prosejeme na vál. Plech vytřeme změklým tukem, zbylý tuk překrájíme doprostřed mouky, doplníme prosetým cukrem a žloutkem, svlažíme mlékem nebo vodou a zpracujeme vláčné těsto. *Druhý způsob zpracování těsta:* Mouku s kypřicím práškem a škrobovou moučkou prosejeme. Změklým tukem vytřeme plech, zbylý tuk dáme do mísy, doplníme ho prosetým cukrem a utřeme elektrickým ručním šlehačem. Přidáme žloutek a spolu s mlékem nebo vodou našleháme, postupně přidáme i část mouky. Těsto přendáme na vál a zpracujeme ho se zbylou moukou. Dále těsto přikryjeme a necháme v chladu půl hodiny odležet. Meruňky necháme okapat. Šlehačem utřeme změklý tuk na náplň, přidáme pískový a vanilinový cukr a poté postupně i tvaroh a pudink, našleháme. Těsto rozválíme a vyložíme jím menší plech, potřeme náplní, poklademe meruňkami (klademe je do řádků) a posypeme nakrájenými oříšky. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a těsto upečeme. Prochladlý koláč nakrájíme na řezy (vždy se dvěma meruňkami) a pocukrujeme. 2. Řezy z listového těsta s broskvemi Těsto rozválíme na vyšší obdélník a přendáme na plech vyložený papírem na pečení. Pak těsto potřeme rozšlehaným vejcem, propícháme, vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C a dozlatova upečeme. Část nálevu ohřejeme, ve zbylém promícháme pudinkový prášek a přisladíme ho, vlijeme do horkého nálevu a mícháme do zhoustnutí. Pudink mícháme do prochladnutí. Změklý tuk nebo máslo přidáme po kouskách do pudinku a našleháme na hladký krém. Z bílku a cukru ušleháme tuhý sníh a lehce jej vmícháme do krému. Okapané broskve nakrájíme na měsíčky. Vychladlé těsto podélně rozřízneme, potřeme částí krému, poklademe broskvemi a potřeme zbývajícím krémem. Vrchní plát nakrájíme na dílky, urovnáme je a pocukrujeme. 3. Kynutý koláč s drobným ovocem a kokosovou drobenkou Mouku prosijeme do mísy, doprostřed rozdrobíme droždí, přidáme cukr, přilijeme několik lžic teplého mléka a s trochou mouky rozmícháme těstíčko; mísu přikryjeme. Tuk rozehřejeme a vytřeme jím koláčovou formu. Ke kvásku postupně přiléváme teplé mléko a rozehřátý prochladlý tuk. Vypracujeme vláčné těsto, poprášíme je moukou a necháme kynout. Ovoce necháme okapat. Tuk na drobenku překrájíme do mísy, přidáme k němu cukr a prosetou mouku. Nožem s kulatou špičkou zpracujeme suroviny na drobenku a promícháme je se skořicí a kokosem. Vykynuté těsto přendáme na vál, propracujeme je, rozválíme a vyložíme jím formu. Těsto posypeme klíčky, poklademe ovocem, posypeme drobenkou, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a upečeme. Čerpáno z Praktické ženy.

Recept je z kategorií: Ovocné moučníky

Nahlásit recept

  • 27.04.05 vloženo
  • 12053x zobrazeno

Ingredience

  • ...*aneb pojďte provětrat spížku a vyprázdnit pár sklenic. Vždyť letošní zavařování se už kvapem blíží ;-)*
  • 1. Koláč z křehkého těsta s meruňkami
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • 50 g škrobové moučky
  • 125 g tuku
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 2-3 PL mléka nebo vody
  • cca 2 sklenice o obsahu 0,33 l meruňkového kompotu;
  • *Náplň:*
  • 60 g tuku
  • 50 g pískového cukru
  • 1 sáček vanilinového cukru
  • 1-2 žloutky
  • 250 g měkkého tvarohu
  • pudink z 200 ml nálevu z kompotu a poloviny sáčku vanilkového pudinkového prášku
  • 50 g pistácií nebo oříšků.
  • 2. Řezy z listového těsta s broskvemi
  • 400 g listového těsta (1 balíček)
  • hladká mouka na vyválení
  • "kousek" vejce na potření
  • cca 2 sklenice o obsahu 0,33 l broskvového kompotu
  • moučkový cukr;
  • *Krém:*
  • 300 ml nálevu z kompotu
  • 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
  • pískový cukr (podle sladkosti nálevu)
  • 60 g tuku nebo másla
  • 1 bílek
  • 40 g pískového cukru.
  • 3. Kynutý koláč s drobným ovocem a kokosovou drobenkou
  • 400 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 2/3 kostky droždí (28 g)
  • 50 g pískového cukru
  • cca 150 ml mléka
  • 125 g tuku
  • mouka na vyválení
  • cca 3 sklenice o obsahu 0,7 l kompotovaného ovoce (*angrešt, červený i černý rybíz, popřípadě mirabelky a renklódy*)
  • 30 g sušených pšeničných klíčků;
  • *Drobenka:*
  • 60 g ztuhlého tuku
  • 50 g pískového cukru
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 ČL skořice
  • 50 g nastrouhaného kokosu.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Moučníky ze spíže..

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Reveňový koláč Reveňový koláč
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz