Mě se osvědčila příprava kapusty v mixéru - youtu.be/yW5MLFMbk9. Jinak už ji ani nepřipravuju.
Recepty - kapusta
Více z Zelenina ».

Recepty s kapustou Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Kapustu řadíme mezi košťálovou zeleninu, která není nijak zvlášť náročná a může se pěstovat i u nás. Je velmi dostupná a levná, přestože je zdravá a výživná. Rozlišujeme kapustu hlávkovou, růžičkovou (kapustičky) a kadeřavou (kadeřávek nebo i kadeřábek). Nejobvyklejší je hlávková kapusta, která je na pohled, vůní, složením a částečně i chutí podobná hlávkovému zelí. Hlávka je kulatá nebo podlouhlá s vrásčitými, po okrajích sytě zelenými list, které mají směrem ke středu světlejší barvu. Zvláštní odrůda je zimní hlávková kapusta, která má listy trochu jiné. Jsou širší, plošší, méně vlnité, u košťálu tlustší a volnější. U kadeřavé kapusty listy netvoří hlávku, ale představují volnou růžici. Růžičková kapusta se liší od obou předcházejících nejmarkantněji. Je to vlastně stonek, na které vyrůstají malé zelené hlavičky velikosti ořechu, které jsou na povrchu zelené a žlutozelené uvnitř. Je z uvedených druhů biologicky nejhodnotnější. Obsahuje nejvíce vitamínu C, provitamín A, vitamíny skupiny B, bílkoviny, sacharidy, minerální látky (draslík, fosfor, síru)
Rady při nákupu
Při nákupu je třeba si dát pozor na to, abychom kupovali zdravý kus, který není ovadlý, nahnilý, napadený plísněmi nebo parazity. V supermarketech, prodejnách zeleniny i na tržištích se setkáváme celoročně se všemi druhy kapusty. Růžičková kapusta bývá také součástí zeleninových mrazených směsí.
Využití v kuchyni
Z kapusty se dají připravit velmi jednoduše různé pokrmy. Při tepelném zpracování má ale velice specifické aroma, které většině lidí není příjemné. Syrová se nekonzumuje. Kapusta se může dusit, vařit, zadělávat, smažit nebo zapékat. Doporučuje se ochucovat různými druhy koření. Nejčastěji se k ní používá římský kmín, černý, zelený, bílý i červený pepř (celý i mletý), česnek, koriandr, zázvor (sušený i syrový). Z kapusty se připravují polévky, přílohy k masům, kapustové karbanátky, kapustové bramboráky, kapustové závitky
Skladování
Skladuje se jako ostatní druhy zeleniny – v chladnu a temnu, za přiměřené vlhkosti vzduchu. Je ovšem výjimečná tím, že vydrží i velké mrazy, a proto se nemusí sklízet, ale může zůstat po celou zimu na záhonku.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz