Recepty - kapusta

Více z Zelenina ».

Kapusta

Recepty s kapustou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Kapustu řadíme mezi košťálovou zeleninu, která není nijak zvlášť náročná a může se pěstovat i u nás. Je velmi dostupná a levná, přestože je zdravá a výživná. Rozlišujeme kapustu hlávkovou, růžičkovou (kapustičky) a kadeřavou (kadeřávek nebo i kadeřábek). Nejobvyklejší je hlávková kapusta, která je na pohled, vůní, složením a částečně i chutí podobná hlávkovému zelí. Hlávka je kulatá nebo podlouhlá s vrásčitými, po okrajích sytě zelenými list, které mají směrem ke středu světlejší barvu. Zvláštní odrůda je zimní hlávková kapusta, která má listy trochu jiné. Jsou širší, plošší, méně vlnité, u košťálu tlustší a volnější. U kadeřavé kapusty listy netvoří hlávku, ale představují volnou růžici. Růžičková kapusta se liší od obou předcházejících nejmarkantněji. Je to vlastně stonek, na které vyrůstají malé zelené hlavičky velikosti ořechu, které jsou na povrchu zelené a žlutozelené uvnitř. Je z uvedených druhů biologicky nejhodnotnější. Obsahuje nejvíce vitamínu C, provitamín A, vitamíny skupiny B, bílkoviny, sacharidy, minerální látky (draslík, fosfor, síru)

 Rady při nákupu

Při nákupu je třeba si dát pozor na to, abychom kupovali zdravý kus, který není ovadlý, nahnilý, napadený plísněmi nebo parazity. V supermarketech, prodejnách zeleniny i na tržištích se setkáváme celoročně se všemi druhy kapusty. Růžičková kapusta bývá také součástí zeleninových mrazených směsí.

 Využití v kuchyni

Z kapusty se dají připravit velmi jednoduše různé pokrmy. Při tepelném zpracování má ale velice specifické aroma, které většině lidí není příjemné. Syrová se nekonzumuje. Kapusta se může dusit, vařit, zadělávat, smažit nebo zapékat. Doporučuje se ochucovat různými druhy koření. Nejčastěji se k ní používá římský kmín, černý, zelený, bílý i červený pepř (celý i mletý), česnek, koriandr, zázvor (sušený i syrový). Z kapusty se připravují polévky, přílohy k masům, kapustové karbanátky, kapustové bramboráky, kapustové závitky

 Skladování

Skladuje se jako ostatní druhy zeleniny – v chladnu a temnu, za přiměřené vlhkosti vzduchu. Je ovšem výjimečná tím, že vydrží i velké mrazy, a proto se nemusí sklízet, ale může zůstat po celou zimu na záhonku.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Reveňový koláč Reveňový koláč
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz