Recepty - endivie
Více z Zelenina ».

Endivie známe také jako: štěrbák
Recepty s endivií Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna
Endivie je příbuzný čekanky. Podobně jako další druhy čekankových rostlin je oblíbenou součástí salátů. Obsahuje až osmdesát procent vody, přesto je jeho vláknina tuhá. Chutí je endivie mírně nahořklá, čímž povzbuzuje sekreci slin, vylučování žluče a v konečném důsledku napomáhá čistit játra. Současně je bohatým zdrojem vitamínu C, který posiluje odolnost organismu.
Mezi nejoblíbenější typy patří odrůda batavská a odrůda holandská. Obě rostliny jsou vzpřímené a vyznačují se velkými a širokými listy. Na rozdíl od kadeřavých odrůd s nízkými růžicemi jsou odolnější proti chladu, a tak dobře rostou i v zimě. I když v České republice nepatří mezi populární suroviny, velké přízni se těší ve Francii, Belgii i Velké Británii. Oblíbený je i na jihu Evropy. Pro své příznivé vlastnosti na lidský organismus byl pěstován už ve starověkém Egyptě.
Rady při nákupu
Vyhněte se ovadlým kusům s nerovnoměrnou barvou.
Využití v kuchyni
Nejčastěji se endivie využívá jako základ salátů společně se salátovou zálivkou z oleje a octa nebo citronové šťávy. Dochutit lze různými zálivkami z majolky nebo jogurtu. Kombinovat jej můžete i s ovocem (například nakrájenými jablky) nebo vejci. Upravit ji lze i tepelně. Mimo vaření lze endivii i podusit. Šťáva bohatá na vitamíny prospívá zraku i imunitnímu systému.
Skladování
Endivii neskladujte na světle – její chuť totiž hořkne.
Sezóna
Sklizeň probíhá od září do listopadu. Širokolisté odrůdy lze sklízet až do zimy.
Marinovaný feta (balkánský) sýr v marinádě ze sundried tomatoes
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz