Recepty - černý bez

Recepty s černým bezem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Tento vytrvalý keř dorůstá do velikosti menšího stromu, roste po celé Evropě, Asii i v Severní Americe, je běžně považován za plevel a jeho využití v gastronomii bývá často opomíjeno. Zpracovávají se jak květy, tak i drobné černé plody a obojí nám přináší velké obohacení našeho jídelníčku. Květy černého bezu ve formě čaje mají hned několik funkcí v léčitelství: snižují horečku, působí protizánětlivě a mají močopudné účinky, obsahují vitamin C, čistí krev a zbavují tělo toxinů.

 Rady při nákupu

Plody ani květy černého bezu nekoupíte v žádném obchodě, ale nasbírat si je můžete kdekoli v přírodě. Pro sušení i tepelné zpracovávání květů si vybírejte jen pěkná a rozkvetlá květenství, která potřebují pečlivě očistit od nečistot a zbavit hmyzu, broučků a škvorů. Při sběru plodů dávejte pozor, aby byly bobulky co nejtmavší, skoro černé. Určitě nesbírejte nezralé, ještě fialovozelené plody, ale ani ty přezrálé, nakvašené nebo seschlé.

 Využití v kuchyni

Květenství bezu se v gastronomii zpracovává několika způsoby a to zejména pro svou nasládlou chuť a krásnou vůni. Suší se na čaj nebo se používá v čerstvém stavu pro přípravu bezinkového sirupu (základní doplněk do různých limonád, míchaných nápojů, do šampaňského či prosecca) do sorbetů či zákusků. Asi nejznámější úprava je kosmatice , tedy smažená květenství bezu v těstíčku a to ve slané (pivní těstíčko) nebo sladké (těstíčko z mouky, vajec a sněhu, navrch cukrované) verzi.
Plody jsou chutí podobné černému rybízu a používají se na přípravu výborného džemu - bezinkový džem , do ovocných polévek a do omáček na maso.

 Skladování

Sušená květenství se skladují v uzavřené nádobě, v suchu a chladu. Čerstvá květenství i plody je potřeba ihned po sklizení spotřebovat.

 Sezóna

Černý bez kvete od konce května do konce června a jeho plody uzrávají v srpnu, někdy až v září či v říjnu.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 
Zuzka1973
1999 příspěvků 13.05.12 06:53

Rozklikla jsem recepty, kde má být údajně obsažen černý bez a docela šok 8o
Jak jsem zběžně nakoukla, tak snad ani v jednom :nevim: :think: 8o

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 46 Další »

Reklama


Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz