Recepty - černý bez

Recepty s černým bezem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Tento vytrvalý keř dorůstá do velikosti menšího stromu, roste po celé Evropě, Asii i v Severní Americe, je běžně považován za plevel a jeho využití v gastronomii bývá často opomíjeno. Zpracovávají se jak květy, tak i drobné černé plody a obojí nám přináší velké obohacení našeho jídelníčku. Květy černého bezu ve formě čaje mají hned několik funkcí v léčitelství: snižují horečku, působí protizánětlivě a mají močopudné účinky, obsahují vitamin C, čistí krev a zbavují tělo toxinů.

 Rady při nákupu

Plody ani květy černého bezu nekoupíte v žádném obchodě, ale nasbírat si je můžete kdekoli v přírodě. Pro sušení i tepelné zpracovávání květů si vybírejte jen pěkná a rozkvetlá květenství, která potřebují pečlivě očistit od nečistot a zbavit hmyzu, broučků a škvorů. Při sběru plodů dávejte pozor, aby byly bobulky co nejtmavší, skoro černé. Určitě nesbírejte nezralé, ještě fialovozelené plody, ale ani ty přezrálé, nakvašené nebo seschlé.

 Využití v kuchyni

Květenství bezu se v gastronomii zpracovává několika způsoby a to zejména pro svou nasládlou chuť a krásnou vůni. Suší se na čaj nebo se používá v čerstvém stavu pro přípravu bezinkového sirupu (základní doplněk do různých limonád, míchaných nápojů, do šampaňského či prosecca) do sorbetů či zákusků. Asi nejznámější úprava je kosmatice , tedy smažená květenství bezu v těstíčku a to ve slané (pivní těstíčko) nebo sladké (těstíčko z mouky, vajec a sněhu, navrch cukrované) verzi.
Plody jsou chutí podobné černému rybízu a používají se na přípravu výborného džemu - bezinkový džem , do ovocných polévek a do omáček na maso.

 Skladování

Sušená květenství se skladují v uzavřené nádobě, v suchu a chladu. Čerstvá květenství i plody je potřeba ihned po sklizení spotřebovat.

 Sezóna

Černý bez kvete od konce května do konce června a jeho plody uzrávají v srpnu, někdy až v září či v říjnu.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 
Zuzka1973
1957 příspěvků 13.05.12 06:53

Rozklikla jsem recepty, kde má být údajně obsažen černý bez a docela šok 8o
Jak jsem zběžně nakoukla, tak snad ani v jednom :nevim: :think: 8o

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 46 Další »

Reklama


Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Mrkvový salát Mrkvový salát
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Štika na smetaně Štika na smetaně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz