Rozklikla jsem recepty, kde má být údajně obsažen černý bez a docela
šok
Jak jsem zběžně nakoukla, tak snad ani v jednom
Recepty - černý bez
Více z Koření a bylinky ».

Recepty s černým bezem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna
Tento vytrvalý keř dorůstá do velikosti menšího stromu, roste po celé Evropě, Asii i v Severní Americe, je běžně považován za plevel a jeho využití v gastronomii bývá často opomíjeno. Zpracovávají se jak květy, tak i drobné černé plody a obojí nám přináší velké obohacení našeho jídelníčku. Květy černého bezu ve formě čaje mají hned několik funkcí v léčitelství: snižují horečku, působí protizánětlivě a mají močopudné účinky, obsahují vitamin C, čistí krev a zbavují tělo toxinů.
Rady při nákupu
Plody ani květy černého bezu nekoupíte v žádném obchodě, ale nasbírat si je můžete kdekoli v přírodě. Pro sušení i tepelné zpracovávání květů si vybírejte jen pěkná a rozkvetlá květenství, která potřebují pečlivě očistit od nečistot a zbavit hmyzu, broučků a škvorů. Při sběru plodů dávejte pozor, aby byly bobulky co nejtmavší, skoro černé. Určitě nesbírejte nezralé, ještě fialovozelené plody, ale ani ty přezrálé, nakvašené nebo seschlé.
Využití v kuchyni
Květenství bezu se v gastronomii zpracovává několika způsoby a to
zejména pro svou nasládlou chuť a krásnou vůni. Suší se na čaj nebo se
používá v čerstvém stavu pro přípravu bezinkového sirupu (základní
doplněk do různých limonád, míchaných nápojů, do šampaňského či
prosecca) do sorbetů či zákusků. Asi nejznámější úprava je kosmatice , tedy smažená
květenství bezu v těstíčku a to ve slané (pivní těstíčko) nebo
sladké (těstíčko z mouky, vajec a sněhu, navrch cukrované) verzi.
Plody jsou chutí podobné černému rybízu a používají se na přípravu
výborného džemu - bezinkový džem , do
ovocných polévek a do omáček na maso.
Skladování
Sušená květenství se skladují v uzavřené nádobě, v suchu a chladu. Čerstvá květenství i plody je potřeba ihned po sklizení spotřebovat.
Sezóna
Černý bez kvete od konce května do konce června a jeho plody uzrávají v srpnu, někdy až v září či v říjnu.