Znáte to někdo?

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
kamilio
551 příspěvků 27.06.10 18:51
Znáte to někdo?

Byl jsem na výletě na jižní Moravě a bavil jsme se s jedním Slovákem o jídle a ten mi řekl, že má rád OVAREK. Prý je to oravská specialita vařená z prasečích vnitřností, snad něco jako hustá polévka či guláš či tak nějak. Ale pro mě je to naprosto neznámá věc. Kdo mi poradí?


Reklama


Reklama

Reakce:
 
kamilio
551 příspěvků 27.06.10 22:59
ještě něco ...

Taky jsem se mohl přeslechnout a třeba to byl OGAREK.

 
anickav
2904 příspěvků 28.06.10 08:33
Kamilio,

u nás je ovar to, čomu hovoríte v Čechách prdelačka. Pokiaľ viem, niekde mu hovoria aj obarky, ale môžu byť zrejme aj iné krajové názvy. Čiže zabíjačkovápo­lievka, kde základom je obsah kotla, v ktorom sa postupne varilo „celé prasa“…Má rôzne obmeny - s krvou, bez krvi, s krúpami, s ryžou a pod. Na druhý deň po zabíjačke sa roznášala v konvičkách ako súčasť výslužky.
V Čechách ma prekvapilo, keď som dostala ovar a bolo to varené bravčové mäso - koleno a podbradok.
Snáď som trochu pomohla, je však možné, na Orave sa pod týmto názvom skrýva aj niečo iné.
Zdravím
 A.

 
alena45
588 příspěvků 28.06.10 08:35
...

asi máš na mysli ovarovú polievku, ktorá sa robieva pri zabíjačkách. Pripravuje sa z vývaru, v ktorom sa varili vnútornosti na tlačenku a jaternice. Niekde sa pridávajú krúpky. U nás sa pripravovala tak, že sa spravil cibuľovo paprikový základ, zalial sa vodou aj vývarom a nechali sa tam vyvariť posekané kosti obalené zvyškom mäsa. Do hotového taniera sa každému ušlo aj kus kosti, polievka sa pokryla chlebom nakrájaným na tenučké plátky a posypala sa čerstvo nakrájanou cibuľou. No ale ako sa varí na Orave, to veru neviem, ale asi s tými krúpkami.

 
alena45
588 příspěvků 28.06.10 08:44
...

Ahoj, Anička, asi sme to písali naraz. To u nás, Kamilio, je dolu na juhu, pri Komárne, kde väčšina Slovákov pochádza z Békešskej čaby a jej okolia a tam bez červenej papriky neurobíš nič.

 
esmeralda
4813 příspěvků 28.06.10 08:47
Prdelačka

Tady je dokonce recept .

Dále jsem se na učených stránkách dozvěděla:
Nárečové slovo: ogarek
Spisovný ekvivalent: uhorka

 
casino
4474 příspěvků 28.06.10 09:17
Prdelačka

Tady je také jedna náhraška Jaternicová zabíjačková polévka

 
kamilio
551 příspěvků 30.06.10 23:06
Znáte to někdo?

Děkuji za informace. Já jsem byl aktivním členem zabijačkového teamu, takže zabijačku po moravsku ovládám. Bílá polévka je vlastně pracovní tekutina z kotle, ve které se to celé odehrává a část se dává bokem a může se zamrazit. Na závěr se přidá krev a kroupy, okoření česnekem a majoránkou a máme černou polévku - prdelačku. Ta se roznese po sousedech vč. jitrnice, jelita a ovaru.
Osobně ji mám nejraději upravenou tak, že se v ní uvaří na kostky nakrájené brambory.
Ale OVAREK nebo OGAREK je údajně jakási oravská zabíjačková tekutá hustá specialita.

 
anickav
2904 příspěvků 07.07.10 10:59
Kamilio,

ja som na Oravu (až na poľskú hranicu) chodila na prázdniny k príbuzným v lete, vtedy neboli zabíjačky a nestretla som sa teda tou špecialitou, čo hľadáš…Ale ogarek tam bola uhorka (okurka) - samozrejme, nárečovo…
Inštinkt mi našepkáva, že ten ovarek bola prdelačka, ale parádne hustá od „prejtu“.

 
kltko 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 08.07.10 08:45
podľa knihy "Jedlá a nápoje našich predkov"

ktorá cituje z „Domácej zakáľačky“ od O. Pelecha, môžeš si vybrať, či ide o
ovarovú polievku -
spravenú z odrezkov mäsa a vnútorností pri zabíjačke, krúp / ryže a koreňovej zeleniny (niečo trochu podobnej českej prdelačke, ale bez krvi)
kapustnicu s ovarom -
kyslá kapusta (zelí)varená s krkovičkou, sušenými hubami, zapražená a korenenená okrem iného aj majoránkou
neviem ako na Orave, ale v iných severných regiónoch sa nezdrobnelý tvar ovar používa (ako už bolo spomenuté) na vývar / polievku pri zabíjačke, ktorá vznikne ováraním všetkých „mokro“ pripravovaných zabíjačkových produktov. Pretože je dosť mastná a obsahuje aj nejaké to mäso, pridávajú sa na zahustenie podľa zvyku krúpy, niekedy aj zemiaky, koreňová zelenina… ako píšem vyššie

 
Dasty
75 příspěvků 11.09.10 06:57
OVÁREK

U nás na Moravě, ovar děláme při zabijačce, je to první pochoutka z pašíka před gulášem, jitrnicemi tlačenkou a výpečkem, protože jako první se bourá a rozdělává hlava.Ovar je vlastně vařené maso, ovařené, proto zřejmě ovar, dříve, aby se využilo z prasátka všechno, připravovali ovar hlavně z vepřové hlavy, kterou jinde těžko využijem, například ouška, rypáček, jazyk, části nejtučnějčí jako jsou laloky, dnes už se toliko šetřit nemusí a tak si na OVÁREK přilepšíme kouskem bůčku, kolínka, ramínka či plecka, může se přidat srdce, játra. Všechny druhy masa vaříme v osolené vodě se zeleninou a kořením doměkka.Hlava a veškeré maso, už můžeme říkat OVARY, se vytáhnou z kotla, vykostí a nakrájí přes vlákno na úhledné porce.Joko přílohu podáváme chléb,hořčici,strou­haný křen s jablky.Je to taková svačinka první jídlo řezníkovi a pomáhajícím kolem zabijačky.Každý si vybere ten svůj OVÁREK, který má rád. Proto se někdy můžeme v nabídce restaurací či bufetů dočíst, že mají ovarové ramínko, ovarové kolínko nebo ovar z vepřové hlavy.A samozřejmě nám v kotlu zůstane vývar, který jmenujeme ovarová polévka, ale není hustá jak se kamilio domnívá je to pouze čistý vývar, který se pak přidává do jitrnic, tlačenek, guláše a taky se část odebere a dělá se prdelačka to je krev, kroupy, ale to už všichni znají a do zbytku vývaru se zavaří domácí nudle nebo játrové knedlíčky. Tak to je na Moravě OVÁREK

 
Sylvie
2302 příspěvků 17.09.10 13:12
...

Kvůli ovaru neodmítnu žádné pozvání na zabijačku. A prosím s křenem, ju?


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz