Znáte někdo tyto houby?

Fotoalbum tématu (3) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
2905
753 příspěvků 29.08.11 01:45
Znáte někdo ?

… dostala jsem jako úplatu sušené houby, od jedné šikovné, šikmooké prodejkyně, s doporučením povařit 10 - 15min, vymáchat, použít jako běžné houby. Doma jsem houby ze sáčku přendala do sklenice, obsahoval jen znaky, kterým nerozumím. Postup dle doporučení doržen, vařeno raději o 10 min. déle, houby voní, jsou chutné, ale neustále žvýkací. Ani po dušení s masem něměknou, pro starší ročníky docela fuška užužlat. Umím si je představit pečené do křupava, ale tento způsob byl zamítnut. Prý bramboračka by jim slušela, kdyby byly méně žužlavé. Nemá někdo zkušenost s touto houbou?

Reakce:
2905
753 příspěvků 29.08.11 01:48

po uvaření v máchací lázni

esmeralda
4813 příspěvků 29.08.11 08:55

Jedná se o asi nejpoužívanější houbu používanou v asijském vaření - Shiitake (Lentinula edodes).

Já je napřed přeliji vařící vodou a nechám asi půl hodiny stát. Potom zcedím, nakrájím a přidám do pokrmu.
Je pravda že jsou tužší než třeba klouzky, ale delším vařením také změknou. Nikdy však do kašovité konzistence.
Dávám je i do bramboračky.

2905
753 příspěvků 30.08.11 03:54

Esmeraldo, moc děkuji, jsem klidnější. Jmenovanou houbu mám v prášku, přivezla kamarádka, používám na dochucení spíš jako léčivku a šetřím, prý nepatří k nejlevnějším.
Bude bramboračka :)
Odstátí mi neporadila, rovnou jsem vařila, a netuším proč jsem musela máchat. Myslíš že mohou být něčím napuštěny? Zdá se mi nepraktické vymáchat chuť houby.
Taky jen odcedím, nebudu máchat.
A nebudu tolik šetřit práškovou, mohlo by se stát, že budu strašit ještě ve 150 letech, kamarádka ne…kdo by mě zásoboval léčivkou? :wink:

esmeralda
4813 příspěvků 30.08.11 23:59

2905, teď jsem trochu zmatená.
Jestli máš tu houbu v prášku kde jsi vzala ten obrázek? Možná že máš něco vzácného. Já jsem referovala na obrázek.
Shiitake není drahá houba a sušená se tu prodává běžně.

Máčím (aspoň krátce) všechny houby na doporučení kamarádky houbařky. Prý kvůli toxinům na nich eventuálně usazených. Máčím i ty sušené které vždy známí propašují z ČR.
Máčení Shiitake je u Asijců běžná praxe.

2905
753 příspěvků 31.08.11 03:46

Esmeraldo, špatně jsem se vyjádřila. Shiitake znám jen práškovou, kterou kamarádka vozí jako vzácnou jednou ročně z Japonska. Prý je zázračná na vše…
Netušila jsem, že houbu z obrázku, kterou jsem dostala, užívám práškovou jako léčivku do většiny polévek už pár let.
Sušené houby také máčím, ale nemáchám ve třech vodách jako prádlo. To mi doporučila manželka kuchaře v rýžovo - nudlovém bistru. Až půjdu kolem, přeptám se, jen je s nimi těžká domluva, na vše kývají a usmívají se.
Sobě jsem připravila s krkovičkou na bazalce, nevadí „žužlavost“, pro děvčata jsem prohnala drtičem, moc chutnalo. Další budou v bramboračce, jen ne krájené, ale drcené na kousky, na chuti neubere.
Díky tobě vím, že konzumuji zázračnou léčivku i pod maso, nemletou na přášek, díky :palec:

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz