Jo taky me zamrzelo ze tam chybi zdroje, nicmene pokud jde o staroceske kucharky tak jsem vlastnim pruzkumem dospel k nesledujicim zdrojům (které by mohlo být ještě reálné sehnat):
Staročeské umění kuchařské - Původně vydáno v roce 1535
Kuchařství o rozličných krmích, kterak se užitečně s chutí strojiti mají, jakožto zvěřina, ptáci, ryby a jiné mnohé krmě, všelikému kuchaři aneb hospodáři, knížka tato potřebná a užitečná. A ocet, jak se dělá, tam vzadu najdeš. Vytištěno v slavném Starém Městě pražském u Jana Kantora - Původně někdy v 16.stol. ale v roce 1891 udělal Čeněk Zíbrt nové vydání, obsahově by to mělo být velmi podobné předchozí kuchařce, ale s trochou té omáčky kolem navíc
Kuchařství, to jest: Knížka o rozličných krmích, kterak se
užitečně s chutí strojiti mají: jakožto zvěřina, ptáci, ryby a jiné
mnohé krmě. každému kuchaři aneb hospodáři knížka tato potřebná a
užitečná. vytištěno v Starém Městě Pražském u Jiříka Nygrina -
Původně 1591 autor Bavor Rodovský z Hustiřan, ale (asi) v roce 1975 ji
znova vydalo Avicenum a vypadá to, že
Holub, K. – Burian, J.: Prostřené stoly v době císaře Rudolfa II. –
Česká kuchařka alchymisty rytíře Bavora Rodovského z Hustiřan z roku
1591. Praha (Ars Bohemica) 1997, by mohla být ta samá knížka. Tahle
kuchařka hodně čerpá z předhozích dvou + ještě jedné před nimi.
Kniha kuchařská od Evermonda Košetického, sepsaná. - Sepsaná byla původně někdy v 17. století. V roce 1927 ji znova vydal Čeněk Zítek v knížce „Staročeské umění kuchařské“
Pražská kuchařka (Původně z roku 1823, ale v podstatě je to jen překlad z německých kuchařek do češtiny). Když jsem byl v úterý v neoluxoru na Václaváku tak tam měli ještě dvě mezi kuchařkama
Pak už zbývá akorát naše milá Rettigová, které je kolem docela dost, ale silně bych doporučoval zjistit podle jakého vydání je ta která knížka udělaná, protože rozdíly mezi čtvrtým (to je poslední co dělala přímo Rettigová a které bych spíš doporučoval) a třeba 22. (to se myslím vyskytuje v té práci o které tu byla řeč) jsou celkem velké.
Tak to je asi všechno u čeho mám pocit že by se dalo ještě sehnat alespoň v antikvariátech aniž by tam člověk nechal tisíce. Samozřejmě, že těch kuchařek a rukopisů je víc, ale o nich zatím nevím že by je někdo vydal atˇ už samostatně nebo jako součást nějaké knížky. Například:
rukopis Polyxeny z Lobkovic - konec 16.stol
Kniha kuchařská, v které se pro paměť lidskou o rozdílných krmích masitých, tak také krmí postních, jích, kaších a polívek. Rozdílným způsobem vypisuje, z rozličných kněh sebraná, a nyní k užívání a dobrému prospěchu všem cvičícím se v kuchyni ponejprv vytištěná. V Praze u Kateřiny Koniášové, vdovy -1712
Bavorská kuchařka v Čechách - M.A. Neudekerová - 1816 (no to je spíš německá kuchařka )
Knížka kuchařská aneb: Zřetelná ponaučení, kterak rozličné pokrmy jak masité, tak postní dobře připravovati … mají … - 1811 (celý název bohužel nevím ale zase by to měla být opravdu česká kuchařka a ne nějaký překlad ) napsal Václav Pacovský
Nová výborná knížka kuchařská, aneb: Zřetelná ponaučení pro paní, děvčata i kuchařky, kterak rozličné pokrmy, jak masité tak postní, dobře a lacině připravovati neb strojiti mají, jak posléz stojící rejstřík ukazuje. - 1821 A. Kuperius (ve skutečnosti nikdo toho jména neexistoval, jenom se jistému nakladateli jménem J.A. Landfras dostal náhodou do ruky rukopis prvního vydání Dobré kuchařky od M.D. Rettigové a tak ho ukradl a vydal pod jménem Kuperius dřív než Rettigová. Ta pak musela tu kuchařku předělat a proto vyšla až o několik let později. Holt kradlo se vždycky…)