Víte že ...

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Ivo
1045 příspěvků 05.04.03 14:16
Víte že ...

Lanýž je houba všemi labužníky opěvovaná a kuchaři vážená. Houba kterou Brillat - savarin nazval démantem kuchyně. A při vyslovení slova lanýž snad každý kuchař sejme klobouk.

Lanýž je kulovitá houba bez nožičky a roste více jak 30cm pod povrchem země. Barva je černá a na povrchu je hladký nebo drsný, uvnitř je masitá síťovitá, žilkovaná struktura mramorové barvy od světlé přes tmavě hnědou. Lanýž je velmi aromatická houba používaná spíše jako koření a nebo doplněk jídla. Sbírají se pomocí cvičených psů a vepřů, kterým se zaváže tlama, aby houbu nesežrali. Zkušený houbař prý vyčichá lanýž i bez pomoci zvířat a podle hrbolku na zemi pozná kde se nachází.

DRUHY LANÝŽŮ:

Lanýžů je mnoho druhů, nejvzácnější je PERIGORD - silné aroma, černá barva, posetý šestihrannými hrbolky. Dosahuje velikosti pěsti a roste v oblasti PERIGORD ve Francii. Barva jeho masa je fialově hnědá. Tento druh, rostoucí v Itálii, má maso bílo šedé.

Druhým nejvyhledávanějším druhem jsou lanýže z Italské oblasti PIMONT. Lanýž, který nese jméno po oblasti, je světlý až bledě šedý a páchne po česneku. Patří mezi nejdražší druhy.

V části této oblasti se nachází město ALBA odkud pochází bílý lanýž. Cena těchto lanýžů se pohybuje kolem 3.000,–DM za kilogram. V Itálii platí, že TARTUFO BIANCO VON ALBA se počítá mezi nejlepší lanýže světa.

Pes, který dovede vyčichat lanýže stojí kolem 9 000 DM.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
babi
6360 příspěvků 06.04.03 15:29
Černé oproti bílým...

Ivo, napsal jsi zajímavý článeček, za který Ti děkuji! Jednu zajímavost bych však ráda dodala a to je, že Italové barví některé lanýže na černo (ilegální), ale ještě jsem neslyšela o Francouzi, aby své lanýže bělel.
 Ahoj,

 
Ivo
1045 příspěvků 08.04.03 03:09
Babi...

…poctivě se přiznám, že jsem ještě neměl tu čest lanýže ochutnat (a rád bych to učinil, jen nevím kde) a tudíž ani nevím, jak ve skutečnosti vypadají. Článeček jsem samozřejmě obšlehl - zdal se mi svým obsahem zajímavý a tak jsem se chtěl o něj s ostatními podělit. Jestli je v něm nějaký údaj nepřesný, tak se dodatečně omlouvám

 
babi
6360 příspěvků 08.04.03 18:50
Ivo...

opakuji; napsal jsi moc pěkný a zajímavý článeček (spíš by se hodil do článků, než do diskuzního fóra), se kterým není naprosto nic v nepořátku. To víš, Labužníci by mohli tuto luxusní lahůdku opěvovat do nekonečna! Chtěla jsem pouze poukázat na rivalitu Francouzů proti Italům co se týče lanýžů. Lanýže jsem jednou ochutnala ve Francii, kde si moji kolegové poručili samé výborné kulinářské výtvory a já si dala smažená vajíčka. Dívali se na mě, jako bych měla dvě hlavy, ale ne na dlouho. Jenom do té doby, než zjistili, že vajíčka jsou pokryta na tenké plátky nastrouhanými lanýži. Moc těch vajec tenkrát na mě nezůstalo!
Ivo, těším se, tak jako asi ostatní, že se s námi zase brzy podělíš o článeček se zajímavým námětem.

P.S.: Lanýže na obrázku jsou ještě obalené hlínou. Po očištění jsou opravdu černé.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz