Lanýž je houba všemi labužníky opěvovaná a kuchaři vážená. Houba kterou Brillat - savarin nazval démantem kuchyně. A při vyslovení slova lanýž snad každý kuchař sejme klobouk.
Lanýž je kulovitá houba bez nožičky a roste více jak 30cm pod povrchem země. Barva je černá a na povrchu je hladký nebo drsný, uvnitř je masitá síťovitá, žilkovaná struktura mramorové barvy od světlé přes tmavě hnědou. Lanýž je velmi aromatická houba používaná spíše jako koření a nebo doplněk jídla. Sbírají se pomocí cvičených psů a vepřů, kterým se zaváže tlama, aby houbu nesežrali. Zkušený houbař prý vyčichá lanýž i bez pomoci zvířat a podle hrbolku na zemi pozná kde se nachází.
DRUHY LANÝŽŮ:
Lanýžů je mnoho druhů, nejvzácnější je PERIGORD - silné aroma, černá barva, posetý šestihrannými hrbolky. Dosahuje velikosti pěsti a roste v oblasti PERIGORD ve Francii. Barva jeho masa je fialově hnědá. Tento druh, rostoucí v Itálii, má maso bílo šedé.
Druhým nejvyhledávanějším druhem jsou lanýže z Italské oblasti PIMONT. Lanýž, který nese jméno po oblasti, je světlý až bledě šedý a páchne po česneku. Patří mezi nejdražší druhy.
V části této oblasti se nachází město ALBA odkud pochází bílý lanýž. Cena těchto lanýžů se pohybuje kolem 3.000,–DM za kilogram. V Itálii platí, že TARTUFO BIANCO VON ALBA se počítá mezi nejlepší lanýže světa.
Pes, který dovede vyčichat lanýže stojí kolem 9 000 DM.