Víte někdo....

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
yanul
76 příspěvků 25.06.07 15:44
Víte někdo....

Vážení labužníci,
obracím se s prosbou na všechny, kteří by mi poradili, jak udělat z třešní sušené nebo kandované ovoce. Někde jsem slyšela, že se mají nejprve povařit v nálevu, bohužel nevím v jakém a jak na to. Dostala jsem jich 20 kg,už jsou zčásti zavařené, mražené a ještě bych chtěla zkusit tuto možnost. Za každou radu jsem vděčná a moc všem děkuji.

Reakce:
 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.06.07 16:02
Pokusím se ...

ale nedělala jsem. Týká se švestek a třešní.
Důkladně oprat, vypeckovat, vložit do síta, ponořit do vřící vody a povařit, tak aby bylo ovoce měkké.
l kg odkapaného ještě horkého ovoce vložíme do kastrolu. Z horké předvářecí lázně si připravíme cukerný nálev tak, že v 8dl vody rozpustíme 800 g cukru. Oovoce v kastrolu zalijeme nálevem a zahřejeme na bod varu. Odstavíme z ohně. Místo poklice zakryjeme kastrol mikroténovou folií a zatížíme. Tím zajistíme ponoření ovoce v nálevu.
Druhý den stočíme cukerný nálev, zahřejeme jej k bodu varu a rozpustíme v něm 300 g cukru. Horký nálev nalijeme zpět na ovoce, a takto bez přidávání cukru pokračujeme další dny až do 10 dne. Pak ovoce necháme v cukerném roztoku v chladné místnosti asi 1 měsíc. Pak ovoce vyjmeme a sušíme v sušičce nebo na sítech při pokojové teplotě do ztuhnutí. Suché ovoce balíme do kelímků a ukládáme v suché místnosti. Toto proslazené ovoce používáme k cukrářským účelům, jako je zdobení moučníků, pohárů a pod.
Zastavím se u nahřívání cukerného roztoku, kde již dále není zmínka o přidávání cukru jen, že tento proces opakujeme do 10 dne. Tak nevím. Pokud něco najdu dalšího …přidám, ale předem upozorňuji, že nemám vyzkoušeno.

 
Labužník Amy02
26 příspěvků 25.06.07 19:00
...

Dělala jsem takhle višně. Předem jsem je nevařila ani nevypeckovala - nešlo to, jenom polila vařícím roztokem, nechala vychladnout, přiklopila a šup do lednice. Další den dtto - 10×. Pak usušit, byly supr. Zdravím Amy

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.06.07 19:16
další recept ...

třešně místo hrozinek (doslova opsáno).
K sušení si vybíráme třešně už přezrálé, pokud máme vlastní strom a nebojíte se špačků, nechte zapracovat přírodu. Třešně na sušení sklízejte až tehdy, až jsou scvrklé. Z takovýchto třešní můžete snadno vymáčknout pecku a dosušit je na lískách nebo v troubě- při 60 °C, či sušičce (tehdá sušičky nebyly).
Pokud sušíte třešně nezavadlé, rozložte je nejprve na lísky na slunci a pak v troubě. Vhodné jsou zejména třešně tmavých odrůd.
Potom znovu lísky přeneste na slunce, nebo nechte dosušit nad kamny.
Hotové sušené třešně sesypeme ještě teplé do teplých vysušených sklenic a zavíčkujeme.
Uchováváme je v suché temné místnosti. Vydrží celý rok.
Před upotřebením…vložit do vlažné vody, pak do rumu… Dobrou chuť …

 
jolana
5065 příspěvků 25.06.07 20:23
Yanul..dalsi..

Presladene visne alebo ceresne: Pouzivaju sa dobre zrele visne/ceresne , umyju sa, scedia sa z vody a rozkladaju sa , aby uschli (pozor na poskodene a hnile plody). Uschnute visne/ceresne sa ponaraju do horuceho sirupu, pripraveneho z 1 kg cukru a 1 l vody tak, ze sa drzia za stopky a potom sa obaluju jemnym krystalovym cukrom. Ukladaju sa na tacnu bez toho aby sa dotykali jedna druhej a susia sa na slnku alebo v susiarni.

Susene ceresne/visne :
Musia byt dobre zrele a neposkodene.Ovocie na susenie sa musi dokonale umyt. Dobre je, ak sa plody trochu ponoria do vriacej vody.Obarovanim sa nicia fermenty, ktore zapricinuju stmavnutie ovocia. Na susenie su vhodne odrody ceresni a visni s velkymi plodmi a malymi kostkami. Ceresne a visne sa susia s kostkami alebo bez. Kostky sa vyberaju specialnymi pomockami-plod sa nesmie porusit!
V teplom pocasi sa mozu susit na slnku. Pri suseni sa musia periodicky prehrnat. Zo 100 kg sa ziska 18 az 25 kg susenych plodov s kostkami.

 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 26.06.07 09:21
Sušička

Yanul, sušila jsem o vikendu tresne v susicce. V navodu stalo, ze se maji nechat s peckami. Tak je tak mam a pridavam si je ted do cajem kdyz varim ovocny :)
Jedna vyhoda je bezesporu to, ze pri postupnem suseni z nich vylezli vsichni cervici *

 
lydia
1227 příspěvků 26.06.07 09:38
...

yanul, chceš všechny třešně kandovat a sušit? Udělej marmeládu, mám dobré recepty, budeš-li chtít, ráda přeložím a napíšu.

 
yanul
76 příspěvků 27.06.07 16:12
Třešně

Děkuji moc všem za rady týkající se třešní. Mít jich ještě o 10 kg více, tak jsem začínala vidět „rudě“, ale jsou horší věci. V každém případku si od Ježíška budu přát odpeckovač. Děkuji ještě jednou a od soboty je mojí oblíbenou písní Matuškova Jóóó třešně zrály …

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.06.07 20:39
lydia ....

já prosím o zveřejnění receptů, ale na Labu …také marmeláduji.

 
lydia
1227 příspěvků 28.06.07 12:53
recepty na marmelády

ráda přidám, ale musím ještě přeložit.

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.06.07 18:42
moc pěkné - yanul ...

http://www.poradte.cz/…i-ovoce.html

 
Bali
1254 příspěvků 30.06.07 19:32
...

teď jsem ve Francii degustovala kandované ovoce v nálevu ze Slivovice, laůdka!
Yanul, zakanduj a zalej

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz