Vážení labužníci,
obracím se s prosbou na všechny, kteří by mi poradili, jak udělat
z třešní sušené nebo kandované ovoce. Někde jsem slyšela, že se mají
nejprve povařit v nálevu, bohužel nevím v jakém a jak na to. Dostala jsem
jich 20 kg,už jsou zčásti zavařené, mražené a ještě bych chtěla
zkusit tuto možnost. Za každou radu jsem vděčná a moc všem děkuji.
Víte někdo....
ale nedělala jsem. Týká se švestek a třešní.
Důkladně oprat, vypeckovat, vložit do síta, ponořit do vřící vody a
povařit, tak aby bylo ovoce měkké.
l kg odkapaného ještě horkého ovoce vložíme do kastrolu. Z horké
předvářecí lázně si připravíme cukerný nálev tak, že v 8dl vody
rozpustíme 800 g cukru. Oovoce v kastrolu zalijeme nálevem a zahřejeme na
bod varu. Odstavíme z ohně. Místo poklice zakryjeme kastrol mikroténovou
folií a zatížíme. Tím zajistíme ponoření ovoce v nálevu.
Druhý den stočíme cukerný nálev, zahřejeme jej k bodu varu a rozpustíme
v něm 300 g cukru. Horký nálev nalijeme zpět na ovoce, a takto bez
přidávání cukru pokračujeme další dny až do 10 dne. Pak ovoce necháme
v cukerném roztoku v chladné místnosti asi 1 měsíc. Pak ovoce vyjmeme a
sušíme v sušičce nebo na sítech při pokojové teplotě do ztuhnutí.
Suché ovoce balíme do kelímků a ukládáme v suché místnosti. Toto
proslazené ovoce používáme k cukrářským účelům, jako je zdobení
moučníků, pohárů a pod.
Zastavím se u nahřívání cukerného roztoku, kde již dále není zmínka
o přidávání cukru jen, že tento proces opakujeme do 10 dne. Tak nevím.
Pokud něco najdu dalšího …přidám, ale předem upozorňuji, že nemám
vyzkoušeno.
Dělala jsem takhle višně. Předem jsem je nevařila ani nevypeckovala - nešlo to, jenom polila vařícím roztokem, nechala vychladnout, přiklopila a šup do lednice. Další den dtto - 10×. Pak usušit, byly supr. Zdravím Amy
třešně místo hrozinek (doslova opsáno).
K sušení si vybíráme třešně už přezrálé, pokud máme vlastní strom
a nebojíte se špačků, nechte zapracovat přírodu. Třešně na sušení
sklízejte až tehdy, až jsou scvrklé. Z takovýchto třešní můžete
snadno vymáčknout pecku a dosušit je na lískách nebo v troubě- při
60 °C, či sušičce (tehdá sušičky nebyly).
Pokud sušíte třešně nezavadlé, rozložte je nejprve na lísky na slunci a
pak v troubě. Vhodné jsou zejména třešně tmavých odrůd.
Potom znovu lísky přeneste na slunce, nebo nechte dosušit nad kamny.
Hotové sušené třešně sesypeme ještě teplé do teplých vysušených
sklenic a zavíčkujeme.
Uchováváme je v suché temné místnosti. Vydrží celý rok.
Před upotřebením…vložit do vlažné vody, pak do rumu… Dobrou
chuť …
Presladene visne alebo ceresne: Pouzivaju sa dobre zrele visne/ceresne , umyju sa, scedia sa z vody a rozkladaju sa , aby uschli (pozor na poskodene a hnile plody). Uschnute visne/ceresne sa ponaraju do horuceho sirupu, pripraveneho z 1 kg cukru a 1 l vody tak, ze sa drzia za stopky a potom sa obaluju jemnym krystalovym cukrom. Ukladaju sa na tacnu bez toho aby sa dotykali jedna druhej a susia sa na slnku alebo v susiarni.
Susene ceresne/visne :
Musia byt dobre zrele a neposkodene.Ovocie na susenie sa musi dokonale umyt.
Dobre je, ak sa plody trochu ponoria do vriacej vody.Obarovanim sa nicia
fermenty, ktore zapricinuju stmavnutie ovocia. Na susenie su vhodne odrody
ceresni a visni s velkymi plodmi a malymi kostkami. Ceresne a visne sa susia
s kostkami alebo bez. Kostky sa vyberaju specialnymi pomockami-plod sa nesmie
porusit!
V teplom pocasi sa mozu susit na slnku. Pri suseni sa musia periodicky
prehrnat. Zo 100 kg sa ziska 18 az 25 kg susenych plodov s kostkami.
Yanul, sušila jsem o vikendu tresne v susicce. V navodu stalo, ze se maji
nechat s peckami. Tak je tak mam a pridavam si je ted do cajem kdyz varim
ovocny
Jedna vyhoda je bezesporu to, ze pri postupnem suseni z nich vylezli vsichni
cervici *
yanul, chceš všechny třešně kandovat a sušit? Udělej marmeládu, mám dobré recepty, budeš-li chtít, ráda přeložím a napíšu.
Děkuji moc všem za rady týkající se třešní. Mít jich ještě o 10 kg více, tak jsem začínala vidět „rudě“, ale jsou horší věci. V každém případku si od Ježíška budu přát odpeckovač. Děkuji ještě jednou a od soboty je mojí oblíbenou písní Matuškova Jóóó třešně zrály …
teď jsem ve Francii degustovala kandované ovoce v nálevu ze Slivovice,
laůdka!
Yanul, zakanduj a zalej