Včera som na ČT sledovala reláciu Kluci v akci.Pozvaná cukrárka piekla
koláče plnené tvarohom a ostala som veľmi prekvapená prípravou tvarohovej
plnky do ktorej pridali cukor,žĺtka a dokonca
tvaroh ešte riedili mliekom,pretože bola plnka hustá.Tvaroh sa mi zdal akýsi
iný nie taký hrudkovitý ako u nás..Pri mojej príprave plnky to vypadá
tak,že do tvarohu pridám cukor,žĺtky a na dne misky sa objaví voda a hrudky
tvarohu v nej plávajú.Ako pripravujete plnku vy,a ako riešite ak vám tvaroh
zredne?
Tvaroh
U nás se dá koupit několik druhů tvarohu. Kromě tvarohu na strouhání
je na trhu tvaroh ve vaničce - vhodný na sladké krémy či slané pomazánky.
Je jemný, lze ho použít i na pečení, ale spíš na řezy, do buchet a
koláčků je nevhodný, vytéká. Dále tvaroh v kostkách - balený jako
máslo - nebo nově tvaroh v takových buřtech - balený jako salám. Ty jsou
vhodné do koláčů a buchet, nevytékají. Dále jsem ještě viděla
olešnický tvaroh ve tvaru trojúhelníku, balený ve fólii. Připadá mi,
jako by byl smíchaný s tvrdým tvarohem, ale na pečení by mi přišel moc
suchý.
Jinak ještě k těm koláčům. Moje maminka na pouťové koláče někdy
přidávala do měkkého tvarohu trochu tvrdého strouhaného, pak byl tvaroh
vyšší a neroztékal se.
Snad jsem na nic nezapomněla. Ale nevím, zda ti to bude něco platné, jak
jste na tom s tímto sortimentem na Slovensku.
Ještě - dívala jsem se z archivu na ten pořad, co o něm píšeš.
Cukrářka nejspíše použila ten tvaroh v kostce nebo salámu.
Ať už měkký nebo plnotučný tvaroh se vždy musí vybalit ze stříbrného papírového obalu,zabalit do čisté utěrky,celé ještě zabalit do novin a na tácku dát den či půl den před pečením do ledničky odvodnit.Večer celé obrátit vzhůru nohama.Ráno jsou potom noviny úplně mokré a tvaroh má správnou konzistenci.Přidávám do něj celé vejce ať se pěkně váže,krupicový cukr,citr.kůra,rozinky.Musí být hustý.Už naše babičky ho dávaly do síta aby se zbavil přebytečné vody.Ta v něm být nesmí. I maková náplň když je řídká tak by vytekla z koláče.Tu zahušťuji povidly a perníkem.U nás není k dostání strouhaný perník,tak kupuji perníčky s polevou a nadrobím do makové nádivky.
to balenie do utierky a novin by som ja asi nepraktizovala, pretoze pri prestupe vody z tvarohu cez utierku a novin sa vsetko zmaca a kludne moze dochadzat k prestupu urcitych latok z cierneho farbiva z novin do tvarohu. Dakedy cierna farba z novin obsahovala olovo, teraz uz urcite nie, ale clovek nikdy nevie, ake ine latky su vo farbive pouzite !!!! No a davat takyto tvaroh detom by som si rozmyslela.
Myslím, že české kuchárky a kuchári netušia o našich problémoch
s tvarohom! Ja si ho vždy vozím do koláčov z Čiech. Teraz cez víkend som
piekla koláčiky od Muso a použila som tvaroh z TESCA, normálne TESCO
balenie - hrudkovitý, 250 g, červený text. Prvýkrát som s tvarohom bola
spokojná. Neviem, či býva v Tescu vždy takýto, alebo to bola
náhoda…nenakupujem tam pravidelne. Ahoj a príjemný deň!
A.
pokud je to nutné, tak si pomáhám vanilk. pudinkem, výborný je i strouhaný kokos. Obecně dávám do tvarohu citr. kůru, ml. a vanilk. cukr, celé vejce, kokos, nebo pudink. Jen u tvarohu, který dávám pomocí cukrářského pytlíku na koláče, kokos vynechám - ucpává se špička.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
