Tounero Rossini

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Ludwig.II
39 příspěvků 09.03.02 08:08
Tounero Rossini

Byl bych velmi vděčný, kdyby mi někdo napsal recept na tounero Rossini. Ingredience znám, ale nebylo mi objasněno jejich množství ani způsbo přípravy.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
pepicek
1309 příspěvků 09.03.02 16:30
Argentinské hovězí do každé rodiny

Název Tounero Rossini používá chybně restaurace U Lípy, ovšem správný název je Tournedos Rossini (jedná se o křehká filátka pokrytá paštikou-paté z husích jatýrek s madeirovou omáčkou) a jedná se o vrchol kulinářství.

Gioacchino Rossini byl geniální hudební skladatel, možná znáte jeho nejznámější opery Holiče Sevillského nebo Popelku. Rossini za svůj život zkomponoval na devětatřicet oper a do důchodu odešel ve svých osmatřicetiletech jako nejpodmanivější hudební skladatel své doby. Byl ovšem rovněž znamým gurmánem a jeho slabost pro luxusní jídla s foies gras a lanýži jej udělala nesmrtelným i na poli kuchařském.

Toto jídlo připravujte pokud chcete opravdu hluboce zapůsobit.
Foie gras (paštika z husích či kachních jatýrek) je považováno za typickou francouzskou lahůdku, ovšem zapátráme-li v historii objevíme jeho stopy již ve starém Egyptě a zjistíme, že do Francie je přinesli Římané. Lanýže, delikátně vonící houba rostoucí pod zemí je i v dnešních časech sklízena za pomoci trénovaných prasat a psů, kteří jsou vycvičeni k vyhledávání těchto pochoutek v lesích.

Tento pokrm je natolik hutný, že příloha je téměř mrháním, pokud se bez přílohy prostě neobejdete servírujte jednoduchý špenát nebo brambory.

Ingredience:
na Tournedos:
1 lžíce másla,
1 lžíce olivového oleje,
8 tournedos (asi 2 cm silné steaky - 90g každý nebo 4 filety po 200 g krájené příčně, aby vytvořily medailonky)

na omáčku:
3 hrnky telecího vývaru,
1/2 hrnku Madeiry (víno),
2 lžíce másla,

a dále:
8 plátků francouzského chleba, lejce otoustovaného,
250 g foie gras (játrová paštika) pokrájená na 8 plátků,
60 g lanýžů pokrájených na tenké plátky,
4 výhonky řeřichy potoční na ozdobení

Příprava
Tournedos: na těžké pánvi rozehřejte máslo a olej. Tournedos osolte a opepřete čerstvě mletým černým pepřem a opékejte na středním plamení asi 2 minuty na každou stranu pokud chcete středně krvavé (medium-rare) nebo 4 minuty po každé straně na středně propečené (medium).

Omáčka: v omáčkové pánvi zredukujte vývar (povařte až zbyde cca 1 hrnek). Tournedos vyjměte z pánve s slijte vypečený tuk. Glazujte pánev Madeirou a přidejte a přidejte zredukovaný vývar. Přiveďte k bodu varu, zmírněte plamen a upravujte dokud se omáčka mírně nezahustí. Poté přidejte máslo a za míchání ještě chvíli povařte.

Podávání: předehřejte talíře. Steaky položte na otoustovaný francouzský chléb a na vrch dejte foie gras. Na to položte lanýže a okolo tournedos přelijte omáčkou. Ozdobte řeřichou a okamžitě podávejte.

 
glama  11.03.02 06:37
Foie gras

Pepíčku, a jsi si jistý, že to má být skutečně JÁTROVÁ PAŠTIKA ?! Já bych se skoro hádala, že to je nesmysl… Foie gras jsou játra …(d´oie jsou husí). Spíš bych se přela, že to mají být třeba podušená nebo restovaná ale prostě játra! Ta paštika mě fakt nesedí!

 
glama  12.03.02 01:46
Tak takhle jo!

Takže už si rozumíme. Když totiž tady řekneš „játrová paštika“, 99,9% lidí si představí něco jako Májku… prostě takovou tu pomazánku z konzervy, která se vlastně jíst ani nedá…! Takže na Tournedos Rossini by měla patřit podušená, nebo třeba restovaná, ale každopádně originální (tuším, že drůbeží) játra, krájená na malé kousky a dochucená. Takhle už se mi ten recept líbí :-))
Přece jenom si z té školy ještě něco pamatuji… :-))

 
Ludwig.II
39 příspěvků 28.03.02 02:11
Játra, játra, játra

Přátelé protože znám osobu Rossiniho velmi slušně, tak se všude zmiňoval o husích játrech. V té době to byla vyhlášená pochoutka, ale pochybuji, že dneska bychom mohli sehnat taková játra v odpovídající kvalitě, abychom ten recept neurazili.

 
pepicek
1309 příspěvků 28.03.02 13:22
... a z peněženky teče krev

jasně že mohli, pěkně nasolená a vakuovaná ve skleněných lahvích jako za Rossiniho časů, jenže to pak takové foie gras vyjde dráž než ty lanýže.
Já bych to doma asi nekutil, ono to pak nemá tu kulinářskou atmosféru, když se s tím člověk několik hodin pinoží, aby konečně zbrocen potem mohl usednout ke stolu a přemýšlet co tomu chybí

 
Ludwig.II
39 příspěvků 30.03.02 11:32
krev teče dál...

A vidíš a Rossini přitom dokázal ještě skládat opery a například dodneška je slavná árie Di tante Paltipi z Tanckreda nazývaná rýžová, protože ji i skladatel složil než se mu uvařila rýže.

 
Ludwig.II
39 příspěvků 30.03.02 11:32
krev teče dál...

A vidíš a Rossini přitom dokázal ještě skládat opery a například dodneška je slavná árie Di tante Paltipi z Tanckreda nazývaná rýžová, protože ji i skladatel složil než se mu uvařila rýže.

 
Ludwig.II
39 příspěvků 30.03.02 11:32
krev teče dál...

A vidíš a Rossini přitom dokázal ještě skládat opery a například dodneška je slavná árie Di tante Paltipi z Tanckreda nazývaná rýžová, protože ji i skladatel složil než se mu uvařila rýže.

 
penda
4752 příspěvků 27.04.06 15:16
Ludwigu,

a co tahle husí játra ?


Reklama

 Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz