Bazalka

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Tinami
166 příspěvků 08.03.02 11:43
Bazalka

Asi trochu přesahuji zdejší rámec a měla bych se spíš obrátit na zahradníky a pěstitele, ale zkusím to, mezi nadšenými kuchaři se třeba najde někdo, kdo si pěstuje sám bylinky. Miluju bazalku, přidávám ji nejen do italských jídel a přiznávám, že její lístky jím dokonce samotné. Pochopitelně mluvím o bazalce čerstvé, se sušenou je nesrovnatelná. Několikrát jsem se ji pokusila pěstovat v květináči, ale vždycky mi chcípla. Naštěstí bydlím v Praze, kde můžu ve Fruit de France čerstvou bazalku koupit, kdy si vzpomenu, ale vždy se tam nedostanu a zkrátka ji chci mít doma v květináči. Máte někdo nejaké rady, zkušenosti, fígle, jak tuto bylinku uchovat delší dobu v květináči?


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Kopretinka
565 příspěvků 19.03.02 04:22
Bazalka

Mám podobné zkušenosti jako Tinami. Ať ji zaseju, chcípne, když koupím v Tescu přímo zasetou v květináči,krás­nou, vyrostlou, chcípne taky. A já bohužel nemám možnost bazalku kupovat, protože tady v obchodech skoro nevědí, co to je. Prosím prosím podělte se ze zkušenostmi, zalívat málo nebo hodně? Hodně sluníčko málo sluníčka, teplo zima… Díky za rady.

 
Alice
104 příspěvků 14.05.02 05:51
Mam dobre zkusenosti se seminky

Nekolikrat jsem ucinila marny pokus uchovat ji pri zivote koupenou v kvetinaci. Marne Pak jsem ji zkusila vypestovat ze seminek a od te doby jsem nepoznala odolnejsi rostlinu - naprosto ji vyhovuje nezajem (jednou tydne zalit, hlinu ze by v ni kopriva chcipla). Drzim palce

 
Labužník Zuzik
286 příspěvků 24.05.02 05:58

Nejčastější problém je u všech pěstitelů v domácnosti, že rostlinu přelijí. Je to rostlina z teplejších oblastí a dobře snáší sušší podmínky. Bohužel příznaky přelití jsou u kytek podobné příznakům ze sucha - žloutnou a zasychají listy. Vždy zalévat až je půda na dotek suchá a nenechávat stát vodu v misce.
Jinak všechny rostliny v květináči časem vyčerpají půdu, zvláště když se sklízí listy a mají dorůstat nové.
Není od věci občas - rozhodně méně než pokojovky trochu pohnojit a nechat 14 dní bez sklizně, abychom ty látky hned nekonzumovali. Jinak bazalka snese sluníčko - ale přímý úpal za sklem je na každou kytku mor. Alespoň slabou záclonu a nebo polohu, kam nesvítí přímé polední slunce.
Snad bazalka poroste. Držím palce.

 
jantar
170 příspěvků 19.12.03 14:20
jak pěstovat

mám ji tady na parapetu
směrem na jih je ze semínek
je v lehčí půdě s pískem
zálévám ji jen když vypadá zvadle

Jo a je to trvalka..

 
Labužník richard02
10 příspěvků 12.02.04 14:47
Bazalka

Dovolte, abych přispěl s troškou do mlýna. Bazalku pěstuji již třetí rok na lodžii a myslím, že s úspěchem. Sklízel jsem od jara až do podzimu. Bydlím ve Vršovicích v paneláku a lodžie je situována na východ. Znamená to, že pouze dopoledne tam svítí slunce. Koupil jsem si truhlík se zaléváním zespodu. Na dno jsem nasypal asi 2 cm hrubšího štěrku a na to substrát, který jsem nechal před použitím asi týden „dýchat“ v otevřeném pytli, ve kterém jsem ho koupil. Po nasypání jsem rozdělil semínka do nepříliš husté sítě a lehce zarosil svrchu. Do spodní části truhlíku jsem nalil cca 2 litry vody. Zakryl jsem skleněnou deskou a denně podle potřeby jsem rosil a opět zakrýval skleněnou deskou. Když rostlinky vyklíčily, stále jsem jenom rosil a sklo podle potřeby odkrýval, abych umožnil přístup vzduchu. Později, když rostliny vyrostly, rosil jsem pouze svrchu a doléval vodu do spodní části truhlíku. Jednou až dvakrát jsem hnojil. Tato metoda se mi osvědčila. Bazalka opravdu nepotřebuje přelévat a vydrží dle mé zkušenosti přes deset dní bez zálivky, pokud do spodní části naliji maximum vody.
Největší problém mám s uskladněním bazalky, když ji na podzim sklízím. Mrazák se mi moc neosvědčil. Máte nějaké nápady a zkušenosti?
Přeji mnoho pěstitelských úspěchů.

 
Labužník Sarka
433 příspěvků 12.02.04 17:22
Uchovani bazalky

Sklizen pred kvetenim rostliny. Zmrazeni - predtim potrit oliv. olejem z obou stran. To aby se k sobe nelepily a aby si zachovaly vuni. Je jeste moznost ji nalozit do oleje a nebo octu. Muzeme to vyuzit v kuchyni, ale i jako darek. Ja nema problem pri zmrazovani. Preji hodne uspechu

 
babi
6360 příspěvků 12.02.04 21:22
...

Bazalku pěstuji na zahradě a italská mně vyroste alespoň na metr (neustále uštipuji, jde-li na květ). Pěstuji také fialovou, thajskou pro orientální kuchyni, citronovou někdy na salát, nebo do neal. nápojů a čokoládovou na zákusky atd.

Z italské připravuji pesto a dnes jsem přidala klasický italský recept na Labuníka. Pesto zmrazuji v kostkách (tak jako ledové kostky) a ty se velice jednoduše používají během celé zimy. Také bazalkové lístky zmražuji tak, že je poslákádám v jedné vrstvě na obrácený plech vyložený plastickým filmem, přikryji pastickým filmem a položím na ně další plech, který zatížím. Tak zmrznou úplně naplocho. Poskládám je na hromádky a vložím do mikrotenového sáčku). Připravuji také bazalkový ocet.

Někteří je zalévají olejem, někteří je nakládají do soli, ale tyto methody namám vyzkoušené.

S pozdravem na všechny!

 
Claudia
103 příspěvků 13.02.04 15:56
...

Podobně jako Alice jsem si také vypěstovala loni bazalku přímo ze semínek - podařilo se mi dokonce sehnat pro naší lodžii balkónovou odrůdu, která dosahovala jen cca 25 cm výšky, ale úúúžasně voněla a chutnala. Můžu jen doporučit. Lodžii máme situovanou na jihovýchod, takže sluníčko na ni svítí i přes poledne, a rozhodně ten loňský letní „žár“ bazalce nijak neškodil

 
Eleeen
1127 příspěvků 13.04.04 13:28
...

Já teda nejsem zahradnice se „zeleným palcem“, ale nikdy se mi nedařilo pěstovat bylinky v bytě. Vždycky byly takové neduživé. Bohužel teď bydlím v bytě bez balkonu, ale mám na zahradě u kamarádky „bylinkový záhon“. Mám tam vše možné (spíš běžné), všemu se daří dobře a vše vypadá dobře. Žádné specielní starání, žádné odměřené zálivky. Pouze 2× do měsíce vytrhat plevel. A skladování už je tady uvedeno: protáhnout miskou s olivovým olejem a na mrazák. Vydrží i déle než rok, zůstane zelené a voňavé. Mám odzkoušeno i ve slunečnicovém oleji (pro ty, kdo neradi olivový - jako moje máma).

 
Kari
545 příspěvků 16.04.04 12:06
Bazalinda

Moc mě potěšila tato diskuze o bazalce. Taky tuto bylinku hrozně zbožňuju a stejně tak mi v obchodu zakoupená rostlinka v panelákovém bytě uhynula (ostatně jako většina bylinek vyrejplých ze zahrádky na chatě a daných do květináče - máta, meduňka, saturejka). Nemám balkon, proto chci zkusit zasít bazalku a jiné bylinky do truhlíku na parapet, který je na jižní straně. Bazalce se tam asi se všemi těmihle radami bude líbit, díky.

 
Kamila811
3 příspěvky 09.07.18 00:06

Já teda chápu, že někdo si raději něco vypěstuje, protože ho baví se starat o rostliny, ale pokud bydlím ve větším městě a nejsem úplně blázen do rostlin, dá se bazalka koupit třeba v Kauflandu , nedávno ji tam měli ve slevě, ale i Albert nebo Penny. Samozřejmě Vám nevydrží celou sezónu. Ale já jí spotřebuju tak do dvou týdnů a je tedy pro mě pohodlnější koupit za 20 - 30 Kč novou.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz