Pro ty z Vás, kteří se dostanou v době dovolených na Šumavu, malý tip na nákup prvotřídních čerstvých ryb. Nedaleko Zdíkova, v obci Žár, samota Mlýny (až bude chvilka, zadám souřadnice) je malé, prvotřídní pstruhařství. Je tam už několik let, ale my ho objevili asi před měsícem. Vedou pstruhy duhové i lososové, kapry, amury, siveny a kupodivu i štiky, ale nemají pokaždé všechny druhy ryb, takže je nutné buď si zavolat nebo se nechat překvapit.
Sádky vybudovali ze starého náhonu u horského potoka. Zatím jsem měla vždycky štěstí na tatínka pana majitele, který sice nedává tipy na úpravu ani neradí, která rybka „je dnes nejlepší“, ale zato má s nerozhodným zákazníkem nekonečnou trpělivost, ryby vyloví před vámi a s trochou štěstí přímo ty, na něž si ukážete. Bonus je, že mají otevřeno i v sobotu do šesti do večera (zavírací den je neděle a pondělí).
Osobně jsem ochutnala jejich pstruhy (duhového i lososového), amura a uzeného kapra i pstruha a kdybych měla říct, co z toho bylo nejlepší, nerozhodla bych se. Takhle kvalitní ryby jsem myslím ještě nejedla. Jo, a pokud se v tomhle pstruhařství zruinujete, tak jen proto, že nenasytně nakoupíte všeho příliš mnoho. Jako já.