šopský salát

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
kaira
43 příspěvků 21.03.05 22:28
šopský salát

nenáte recept na tento salát?


Reklama


Reklama

Reakce:
 
habana 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 21.03.05 23:14
šopák......

je i na labužníkovi (Labužnický šopský salát by pepicek a Šopsky salat by pepino) a jeden interhotelový, tudíž pro 10 osob: 600 g paprikových lusků, 500 g čerstvých rajčat, 300 g salátových okurek, 300 g cibule, 300 g sýru Sirene (Istambul), 150 g stolního oleje, 30 g soli, 50 g octa, 10 g pepře mletého.

 
kltko 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.03.05 08:25
kaira

len jedna stará bulharka mi vravela, že šopský šalát sa NEDÁ urobiť z toho čuda, čo v zime predávajú pod menom rajčiny. Musia byť letné, zo zeme a spod slnka :o)
A syr môže byť aj feta, či iný podobný ovčí (v krajnom prípade aj hrudkový kravský)

 
Cuso
345 příspěvků 22.03.05 11:13
kltko

Asi by sa EA dosť hnevala že o nej hovoríš že je stará:-D

 
kltko 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.03.05 17:22
cuso

pokiaľ viem, EA nešéfuje penziónu „Praga 90“ (číslo +-) v Sofii, a to tvrdila práve šéfka tohoto penziónu, keď sme od nej vo februári chceli šopský šalát

 
di
2451 příspěvků 24.03.05 13:14
Pokud vím

tak do správného „šopáku“ vůbec nepřijdou papriky a když už, tak jen opečené a jen málo. Cibule se taky nedává. Přijdou do něj jen salátové okurky na kostičky a pěkná masitá pokrájená rajčata. Nahoru se nadrobí sýr, ale pozor, bulharský bílý sýr není tak slaný jako český „balkán“. Kdo má rád, může přidat trošku česneku a taky je moc dobré nastrouhat nahoru na sýr vajíčko uvařené na tvrdo, to vše zalít trochou dobrého olivového oleje.
Recept mám přímo z Bulharska, manžel tam nějakou dobu pracoval. Je to moje oblíbené letní jídlo, většinou si jej dělám do polévkového talíře. Na jednu porci počítám tak 1 menší nebo půl větší salátové okurky, 1 stroužek česneku, 2 rajčata, cca 50 gramů sýra a 2 lžíce oleje.

 
Labužník paraplicko03
359 příspěvků 25.03.05 09:39
šopák taky z Bulharska ...

já mám podobný recept jako napsal Habana … dal mi jej kamarád - Bulhar - který se zde oženil … místo stolního oleje ale používá olivový … jinak papriky, rajčata, okurek, cibule a sýr platí, zálivku připravuje z olivového oleje, octa, soli a mletého pepře … jelikož já nemám octové zálivky ráda, připravuji ho pro sebe bez octa a manžel si zálivku dodá vždy sám

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.03.05 10:36
rozdíl

to, co popisuje „di“ je Řecký salát. Rozdíl mezi Šopským a Řeckým salátem je právě v paprice. Do Řeckého ještě přijde koření (kupuji si ho v Řecku - snad je to oregano) a černé olivy.

 
di
2451 příspěvků 26.03.05 00:32
Možná tu došlo k nedorozumění

To, čemu my u nás říkáme Šopský salát (mimochodem, žádná „šopa“ ani „Šopa“ v Bulharsku neexistuje, ten pojem znamená něco, čemu my u nás říkáme „lont“, neboli vesnice, venkov) se Bulharsku (v restauracích) dá najít pod názvem Selský salát, v tom případě tam snad i nějaká ta cibule (ale velice decentně) přijde, možná i ty papriky, ale opravdu jen ty opečené, jak jsem zmiňovala dřív. Každopádně, ocet nebo octová zálivka do žádné verze nepatří opravdu nikdy! Jen ten olivový olej a dosolí nebo dopepří si to na talíři každý sám, salát jako takový se ochutí opravdu jen tím sýrem.
No, ale na druhé straně, co když je to s tímhle receptem stejné jako se spoustou receptů našich, třeba jako s gulášem nebo svíčkovou ? Spousta návodů a každý přísahá jen na ten svůj?
No, možná ale manžel kecal, strávil tam s přestávkami jen asi 3/4 roku (ale vaří a jí hrozně rád).

 
 
habana 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.03.05 14:11
shopska salata No 2 ...

SHOPSKA SALATA
is a simple Bulgarian salad of layers of fresh greens and sliced tomatoes and cucumbers (or other fresh vegetables) sprinkled with walnuts and grated sirene cheese. [Bulgarian, pp. 69]

Barer-Stein, Thelma. 1999. You EatWhat You Are. A FireFly Book, [GT 2850 .B371 1999]

Compiled for Food Resource http://food.oregonstate.edu

 
Labužník paraplicko03
359 příspěvků 29.03.05 08:32
Habano ...

ten odkaz www.bulgarian-horizons.com je velmi zajímavý, koukla jsem se na něj, už tam mám pár receptíků na vyzkoušení

 
AFTIC
122 příspěvků 29.04.05 19:30
Bulharský nebo nebo ne - Who cares!

Podle mně šopský salát Češi objevili v Bulharsku v dobách kdy nikma jinam do zahraničí jezdit nemohli. Pokud by v té době bývali mohli jezdit do Ameriky, tak místo šopského salátu by na všech jídelních lístcích od Šumavy k Tatrám byl salát Coleslaw, který ale není americký.

Šopský salát se v česku uchytil protože jeho příprava je relativně jednoduchá, suroviny jsou téměř po celý rok k dostání a proto se stal tak oblíbeným salátem hlavně v restauracích.

Podle průzkumu solečnosti Opinion Windows mají Češi tento salát nejraději, ale dalo by se to vysvětlt německým pořekadlem: „Was Der Bauer nicht kent, frist er nicht!“, neboli že lidé nejedí něco co neznají nebo také jen to co znají.

Nedá se říci, že by ten šopský salát nebyl dobrý, nakonec když se to tak vezme, tak na něm jic není a v Bulharsku jiný salát ani neznají, ale já jsem si vždy myslel, že čeští kuchaři, kteří vyhrávají ty medajle po celém světě, mají bujnější fantazii než Bulhaři, a že tudíž když se stále ohánějí svojí profesionalitou, že by mohli přijít s něčím typicky českým.

No, podle mé teorie - dejte lidem to co chtějí, a díky tomu, že stále ještě máme naší světoznámou „oblohu“ která se šopskému salátu dosti podobá, se asi nějakého typického salátu nedočkáme, ale - Who cares!
 Mike

 
Manana
1515 příspěvků 29.04.05 21:57
Miku

Coleslaw (já mu říkám Boleslaw) je ale přeci úplně něco jiného. Boleslaw já vidím a chutnám jako drť z mrkve a jiných dřev a umělých hmot, jaké podávají u McDonalda, proto to taky nejím, zatímco šopska salata je vynikající salát z větších kusů čestvých rajčat, paprik, cibule a okurek, trochu okyselených a pokapaných olejem, sypaných výborným sýrem sirenje, a takovou lahůdku si přeci nemůžu nechat ujít!

 
Ivo
1045 příspěvků 30.04.05 12:02
COLESLAW...

…americký salát z okurek, celeru, cibule a proužků bílého zelí, to vše přelito dresinkem - tak praví Vladimír Poštulka ve svém Lexikonu.

 
penda
4752 příspěvků 30.04.05 14:20
jiný slovník...

zase praví následující…
coleslaw (slaw): basically shredded cabbage;
a v překladu se jedná o „letní salát“…bych řekla já, a jak znám dnešní české kuchaře, pokládají za coleslaw jakýkoli zeleninový salát.......

 
penda
4752 příspěvků 30.04.05 14:21
..vypadlo mi slůvko...

…míchaný…jakýkoli míchaný zeleninový salát ;-)

 
AFTIC
122 příspěvků 01.05.05 02:54
COLESLAW 2

Coleslaw se v americkém tisku prvně objevil v r.1794. Coleslaw je v Americe hned po zeleném salátu zvaném „tossed salad“
nejpopulárnějším salátem, ale možná, že vás bude zajímat, že to ale není americký salát, přesto, že se mnoho lidí tak domnívá.

Coleslaw je původem z Holandska kde se mu říká koolsla od holandského kool (zelí) a sla „salát“. Jelikož se coleslaw zá:,–(ně podává studený, se mu někdy říká „cold slaw“.

Příprava coleslaw je velice jednoduchá a ve skutečnosti nepotřebujete žádný recept.

Tajemství úspěchu při přípravě coleslaw je v čerstvost všech surovin, zejména zelí ale neméně důležité je krájení, lépe řečeno strouhání zelí. Zelí musí být křehké aby dobře chřupalo a proto musí být před krouháním i po nakrouhání dobře vyhlazené. Musí se krouhat velmi tence. Po nakrouhání se k zelí přidá trošku krouhaného červeného zelí a strouhané mrkve pro barvu.
Potom se přidá ovoce. Původně se používala jen jablka, ale dnes to může být drobně krájený ananas, nakrájené pomeranče a případně blanšírované rozinky. Vše se trochu osolí, přidá se mletý bílý pepř, cukr, sekaná zelená petrželka a majonéza. Nakonec se podle chutě přidá ocet.

V Americe se coleslaw přidává k mnoha sendvičům podobně jako u nás obloha nicméně McDonalds® coleslaw nepoužívá. Oproti tomu Kentucky Fried Chicken se bez coleslaw neobejde. Zajímavé u jejich coleslaw je, že zelí není krouhané, ale mleté na masovém mlýnu na šajbě (doufám, že je to česky) s velkými dírami. Další zajímavost je že chuď KFC coleslaw se také trochu mění podle oblastí. V některých oblastech je sladší a v jiných kyselejší.

Já vím, že si mnozí lidé myslí, že Američané jsou gastronomičtí negramoti, ale mohu vás ubezpečit, že při těch všemožných etnických skupinách a při těch neomezených surovinových možnostech je salátů a všemožných jídel jako nikde na světě, nicméně v pohostinství, a zejména ve fast food restauracích má coleslaw celou řadů předností a také mi můžete věřit, že všechny restaurační řetězce v Americe vynakládají milionové sumy na průzkum a pokud by se zjistilo, že coleslaw není v oblibě, tak by ho okamžitě nahradili například šopským salátem.
 Mike


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz