nebo sahleb, jakýsi orientální desert(podávaný v čajovnách). Dnes jsem viděla krabici s asi suchou směsí na přípravu(mimochodem pěkně drahou). Někde jsem četla, že tímto názvem se též nazývá kukuřičná mouka. Napadlo mě, jestli by to nešlo nějak udělat ze zde dostupných surovin. Jinak jsem byla poučena, že se to dělá z kořene vstavače, ale jít někam kopat kořeny se mi nechce.
Sahlab
našla jsem, že se jedná o egyptský nápoj, který připravíme
z 3-4 lžic kukuřičného škrobu, 1 litru mléka, 2-4 lžic cukru (podle
chuti), mleté skořice a oříšků (burských, pistáciových, lískových)
nebo kokosové moučky (strouhaného kokosu).
Kukuřičnou moučku (škrob) rozmícháme v 1 šálku studeného mléka.
Zbývající mléko ohřejeme a postupně do něj přimícháme mléko se
škrobem a cukr. Za neustálého míchání přivedeme do varu a vaříme do
mírně (lehce) husté konzistence. Poté plníme do skleniček a sypeme
drcenými burskými či jinými ořechy, případně kokosem (v postupu na
skořici zapomněli, ale zřejmě se přidává také až na povrch)…
…dobrou chuť, irenko, doufám, že je to lepší než vypláznout 320 Kč za
1/2 kg balení tohoto tradičního nápoje Arabů (údajně)
přesně to jsem měla na mysli… nějak to zkusit ošidit, aneb udělat takový žulisalep(Kari ví, co tím myslím)
taky jsem tam koukala. Problém je v tom, že prášek na přípravu sice jde koupit, ale cena je úměrná ceně orhidejí
… pripravit si ho mozete podla receptu a pana Dadaly:
http://dadala.hyperlinx.cz/…ojr0031.html
.. len by som dodala ze do Sahlab je skoda davat kokos a pistacie.. ba ani
voda z ruzi nemusi byt–tu davaju len dakde, zvacsa ak sa pouziva miesto
korena orchideje kukuricny skrob a kvapka staci… dakto tu vodu z ruzi dava,
dakto nie.. original ide skorica mleta na salku asi tak stvrtina az tretina
kavovej lyzicky..zalezi od chuti..je to husty horuci napoj, da sa povedat
o trosku hustejsi ako smotana..dobru chut
rastie hojne aj u nás, treba pozrieť liečivý atlas
hneď by som skúsila vyrobiť nejakú variantu, bohužiaľ nemám doma
mlieko.
Ak to má byť hrejivé, dám med a zázvor
poznámka len tak mimochodom: pudingový prášok niekedy obsahoval aj sušené
vajíčka, dnes je to len zafarbený navoňaný škrob. Ja radšej používam
ten škrob čistý plus žĺtka a vanilku.
Při hledání toho, co je to vlastně ten tajemný sahlab jsem zjistila, 1) že to vlastně je starý známý salep, který se u nás dá celkem snadno koupit, 2) jsem narazila na stránky Botany.cz a několk článků tam, namátkou http://botany.cz/cs/co-je-salep/ a http://botany.cz/cs/salep/ - nevím, do jaké míry je to pravda, posílám to sem jen pro informaci.