Sahlab

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
1irena
594 příspěvků 02.09.04 18:58
Sahlab

nebo sahleb, jakýsi orientální desert(podávaný v čajovnách). Dnes jsem viděla krabici s asi suchou směsí na přípravu(mimochodem pěkně drahou). Někde jsem četla, že tímto názvem se též nazývá kukuřičná mouka. Napadlo mě, jestli by to nešlo nějak udělat ze zde dostupných surovin. Jinak jsem byla poučena, že se to dělá z kořene vstavače, ale jít někam kopat kořeny se mi nechce.

Reakce:
 
1irena
594 příspěvků 02.09.04 19:10
Toto je pry on

obrazek

 
1irena
594 příspěvků 02.09.04 19:11
...

.......

 
penda
4752 příspěvků 03.09.04 08:16
sahlab...

našla jsem, že se jedná o egyptský nápoj, který připravíme z 3-4 lžic kukuřičného škrobu, 1 litru mléka, 2-4 lžic cukru (podle chuti), mleté skořice a oříšků (burských, pistáciových, lískových) nebo kokosové moučky (strouhaného kokosu).
Kukuřičnou moučku (škrob) rozmícháme v 1 šálku studeného mléka. Zbývající mléko ohřejeme a postupně do něj přimícháme mléko se škrobem a cukr. Za neustálého míchání přivedeme do varu a vaříme do mírně (lehce) husté konzistence. Poté plníme do skleniček a sypeme drcenými burskými či jinými ořechy, případně kokosem (v postupu na skořici zapomněli, ale zřejmě se přidává také až na povrch)… …dobrou chuť, irenko, doufám, že je to lepší než vypláznout 320 Kč za 1/2 kg balení tohoto tradičního nápoje Arabů (údajně) :-)

 
1irena
594 příspěvků 03.09.04 12:03
Díky, Vlaďko,

přesně to jsem měla na mysli… nějak to zkusit ošidit, aneb udělat takový žulisalep(Kari ví, co tím myslím)

 
penda
4752 příspěvků 03.09.04 12:11
ano, ano...

žulimaso…chacha…

 
esmeralda
4813 příspěvků 03.09.04 12:20
Sahlab

Tak nevím jestli tohle pomůže.

 
1irena
594 příspěvků 03.09.04 12:40
Esme, díky,

taky jsem tam koukala. Problém je v tom, že prášek na přípravu sice jde koupit, ale cena je úměrná ceně orhidejí

 
penda
4752 příspěvků 03.09.04 13:33
esme,

díky, takže je ta skořice na ozdobu, to mne těší, že jsem se taky jednou do něčeho trefila :-))

 
jolana
5065 příspěvků 28.11.11 21:10
Sahlab/Salep

… pripravit si ho mozete podla receptu a pana Dadaly:
 http://dadala.hyperlinx.cz/…ojr0031.html

.. len by som dodala ze do Sahlab je skoda davat kokos a pistacie.. ba ani voda z ruzi nemusi byt–tu davaju len dakde, zvacsa ak sa pouziva miesto korena orchideje kukuricny skrob a kvapka staci… dakto tu vodu z ruzi dava, dakto nie.. original ide skorica mleta na salku asi tak stvrtina az tretina kavovej lyzicky..zalezi od chuti..je to husty horuci napoj, da sa povedat o trosku hustejsi ako smotana..dobru chut :)

 
goralka
271 příspěvků 30.11.11 02:13
vstavač

rastie hojne aj u nás, treba pozrieť liečivý atlas

hneď by som skúsila vyrobiť nejakú variantu, bohužiaľ nemám doma mlieko.
Ak to má byť hrejivé, dám med a zázvor
poznámka len tak mimochodom: pudingový prášok niekedy obsahoval aj sušené vajíčka, dnes je to len zafarbený navoňaný škrob. Ja radšej používam ten škrob čistý plus žĺtka a vanilku.

 
di
2451 příspěvků 30.11.11 14:06
Salep

Při hledání toho, co je to vlastně ten tajemný sahlab jsem zjistila, 1) že to vlastně je starý známý salep, který se u nás dá celkem snadno koupit, 2) jsem narazila na stránky Botany.cz a několk článků tam, namátkou http://botany.cz/cs/co-je-salep/ a http://botany.cz/cs/salep/ - nevím, do jaké míry je to pravda, posílám to sem jen pro informaci.

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz