Rhodos

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Bunter
457 příspěvků 24.03.07 23:48
Rhodos

V létě navštívíme na 14 dní Rhodos. Řecká kuchyně je známá zeleninovými saláty, fetou, grilovanými masy, mezes a kebabem. Kdo tam byl ať mi prosím poradí co ochutnat z jiných jídel, jaká netradiční vína ochutnat a čeho se naopak vyvarovat. Díky moc Tom.

Reakce:
 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.03.07 15:25
ale Tome,

na Rhodosu ani nikde v Řecku nemůžeš „šlápnout vedle“.
My vždy pijeme a jíme místní produkci. Na Rhodosu je vesnice Siána (jihozápad ostrova v horách), která je vyhlášena ovčím jogurtem a pálenkou soúma. Ten jogurt jsme si dali s medem jako odpolední svačinku a v podstatě jsme byli po večeři, jak je vydatný. Kromě pálenky prodávají i výtečný med a něco jako medovinu. Rozhodně tu vesnici doporučuji navštívit i kvůli kostelu - je velmi zajímavě a bohatě zdobený.

 
Jenofefa
1315 příspěvků 25.03.07 16:20
Všechno je báječné...

Ale vyzkoušej i dušená masa - stifado (maso pomalu dušené s rajčaty a malými cibulkami) a sofrito (maso dušené s vínem a česnekem) - recepty pro inspiraci najdeš i na Labužníkovi, babi byla laskava a doplnila na moji prosbu tyto předpisy. Další lahůdkou, bez které nevydržím, je kléftiko (maso zapékané se zeleninou a brambory v peci - původně krétský předpis). Doporučuji musaku, ta je báječná. Pak různé typy plněné zapečené zeleniny - „jemistes“. No a vrcholem jsou jehněčí kotletky na grilu (païdakia), tzatziki a pita. Souvlaki v pitě nebo na talíři… Gyros… Tradiční salát choriatiki (selský), pečené papriky… No, je to pro mne masochismus o tom psát a slinit jako Pavlovův pes. A ještě různé úpravy ryb - zejména když se objeví restaurace, která má dodávku čerstvých ryb. Moučníky jsou na náš vkus dosti sladké, polité sirupem či medem, ale jsou báječné. Meze - to je hodně dlouhá kapitola: taramosalata, melitzanosalata, skordalia, plněné vinné listy (servírují je i teplé), saláty, olivy, pečené marinované papriky… Už nemůžu, jdu se napít studené vody, abych uklidnila svoji představivost a ošidila žaludek

 
lydia
1227 příspěvků 26.03.07 12:19
Tome,

přidávám se k Ivě a Jeně. Pokud máš možnost, tak v hotelu jenom snídej. V hotelech vaří více internationální jídla (jsou lidé, kteří se bez řízku a vepřové neobejdou ani v Řecku). Zajděte si do Taverny. Je jich tam hodně. Řekové jsou velmi pohostinný národ. Když nevíš, jak to, co mají v jídelníčku vypadá, tak tě pozvou do kuchyně aby ses podíval. Někdy dostaneš i ochutnat. Po každé večeři dostaneš, jako dárek domu, ouzo. Neodmítej i když ti nechutná. Druhý den bude chutnat:-). Já jsem v Řecku ještě nejedla nic, co by mi nechutnalo (kromě šlehačky z ovčího mléka, ale to bylo na Kypru a už dávno). Mousaka je velmi dobrá, mohla bych se po ní utlouct. Zajímavé je, že ji dělá každý jinak. Jehněčí je velmi dobré. Ryby jsou, na to, že je kolem dokola moře, celkem drahé. Ale stojí za to. Vyzkoušej prostě všechno. Moučníky jsou dost sladké tím, že Řekové používají hodně medu. Ale nejí se toho tuny, tak také můžeš vyzkoušet. Doporučuji Galaktoburiko. Je to něco jak krémové řezy - kremže. Dostala jsem recept i školení od šéfa hned na místě, pozval mě až do pekárny. A přinesl mi ještě krupici, která se do toho dává.
Co se týče výletů, nezapomeň se podívat do údolí motýlů. Mělo by jich tam být miliony. Zajimavé je Akropolis v Lindos, lázně Kalithea. Také město Rhodos je zajímavé, hlavně pro ženy. Je tam hodně zlatníků :-). Bohužel tam Koloss von Rhodos už není, ale můžeš se podívat kde prý stál. Kostely jsou krásné. Zapal svíčku, určitě místní lidi potěšíš.
Na ostrově stále fouká silný vítr, který je nebezpečný tím, že si myslíš , že je chladno a večer máš úpal :-). Někdy zaprší, ale je to jenom příjemná změna.
Jsem přesvědčená, že se vám bude líbit. Jak jsi poznal, jsem hrozně velký fanoušek Řecka, ale třeba se jím také staneš.
Přeji krásnou dovolenou!

 
Labužník handula02
634 příspěvků 26.03.07 12:52
Ouzo

Řecká kuchyně je báječná a moc dobrá, jak jídlo, tak i moučníky, ale Ouzo mi chutnat nebude nikdy, ani 2. den. Ale zase Metaxa s 5 hvězdičkama, tak tu neodmítnu ani 1. den.

 
Eleeen
1127 příspěvků 26.03.07 17:10
určitě si dejte

řecký jogurt s ořechy a medem. Podávají ho velice vychlazený a oproti jiným sladkostem tohle není přeslazené. Navíc jejich jogurt je něco opravdu vynikajícího.
Jinak se přikláním k názorům ostatních. A hlavně když najdete nějakou tu restauraci s čerstvými rybami, tak neváhej!
Jinak já bych tam vydržela o řeckém salátu s černými olivami a fetou, výše zmiňovaném jogurtu a mořských dobrotách. včetně musaky.
Ach jo, taky slintám a asi si dnes neodpustím misku oliv…

 
Bunter
457 příspěvků 27.03.07 00:07
Rhodos

jé to se mi to náramně sešlo, takové krásné kulinářské rady. Už se těším. To víte kulturní poznávací akce jsou už dávno naplánovány i výlety, ale s jídlem jsem nějak váhal i když nejsem žádnej nováček. Děkuji vám moc moji Labužníci. Je vidět, že se člověk v té milé společnosti Labužníků neztratí.

 
zlata
1200 příspěvků 27.03.07 00:24
...

Jo Metaxa to je moc nóbl pitíčko i kdyř jsem tam dole nikdy nebyla

 Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz