Škumpa - smrtelně jedovatá??

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
marhaba
98 příspěvků 23.03.07 19:49
Škumpa - smrtelně jedovatá??

Vzhledem k tomu, že polovičatá informace je horší než žádná, dovolím si zde doplnit diskuze k „sumacu“ „šumáku“ atd..

Škumpa je rostlina, která se vyskytuje v několika druzích, z nichž některé jsou jedovaté - opravdu hodně. Ta, kterou nazýváme „ocetná“, „koželužská“ nebo „orobincová“ - různé názvy pro stejnou odrůdu vznikly proto, že třísloviny ze škumpy zesilují účinky octa a proto se užívala v koželužství je zhruba stejně jedovatá jako kořenová petržel či muškátový oříšek.
A teď nechám promluvit opravdové odborníky:

ZAJÍMAVÉ ROSTLINY:
Rostliny způsobující kontaktní dermatitidy

Škumpa orobincová (Rhus hirta)

Často tvoří celé skupiny rostlin, které vyrůstají z kořenových výmladků; snadno a rychle se šíří samovolně. Až 0,5 m dlouhé listy jsou složené z kopinatých, na okraji pilovitých lístků. Drobné květy jsou směstnané v koncových palicovitých latách, samčí květy jsou žlutavě zelené a samičí červené. Plody jsou mírně smáčklé, červeně plstnaté peckovice nahloučené v hustých přímých plodenstvích, která jsou velmi nápadná a na větvích zůstávají dlouho do zimy.

Obsahuje šťávu s pryskyřičným olejem, tříslovinami a podle některých údajů i glykosidy.

U citlivějších osob vyvolává dotykové alergie projevující se mj. zčervenáním a záněty pokožky. Je jedovatá, požití je však málo pravděpodobné.

Pochází ze Severní Ameriky a k nám byla přivezena r. 1835 do Královské zahrady v Praze. Pěstuje se v parcích a v zahradách jako nenáročná dřevina výslunných stanovišť. Dobře snáší zasolení a odolná je i proti mrazu, vydrží suché i zamokřené, písčité nebo kamenité půdy. Je velmi dekorativní kulovitou až deštníkovitou korunou, velkými a na podzim červeně zbarvenými listy a tlustými nápadnými karmínovými plodenstvími. Má žluté až oranžově červené dřevo, které se používá v řezbářství. Některé kmeny severoamerických Indiánů kouřily listy s tabákem, z plodů připravovaly nápoj („indiánská limonáda“) a z kořenů žluté barvivo.

Jenom málo se u nás pěstuje příbuzná, velmi jedovatá a nebezpečná škumpa zákeřná (R. toxicodendron L.), keř s vystoupavými, poléhavými až plazivými větvemi. Pochází také ze Severní Ameriky, u nás se vysazovala v parcích a v zámeckých i botanických zahradách, snadno zplaňuje. Při požití může dojít k poruchám ústřední nervové soustavy, při dotyku k zánětům kůže. Prudce toxická je i podobná škumpa jedovatá (R. radicans L.), také severoamerického původu.
Příčinou poškození pokožky může být nejen přímý kontakt s rostlinou, ale může být také zprostředkován hmyzem. Účinky urushinolu se objevují až po době latence (12 až 24 hodin). Na pokožce vzniká zánět, který silně svědí a přechází v puchýře. I po zdánlivém vyhojení dochází často k recidivám. Při požití může dojít k poškození centrálního nervového systému.

Autor: Doc. RNDr Jan Novák, DrSc

Reakce:
 
Manana
1515 příspěvků 23.03.07 21:21
Škumpa neboli sumah

se běžně používá na Středním východě a v Asii k „zatažení“ masa místo citronu. Jsou to ty karmínově červené palice, které jak svíce ční na škumpách i v našich parcích nebo zahradách.
Já používám sumah na šašlik už víc než čtyřicetpět let ke svému zdraví, a tak ho můžu vřele doporučit k bezpečné konzumaci. Nakonec, mísu ho každý týden asi nesníme, ne?

 
esmeralda
4813 příspěvků 24.03.07 00:17
Škumpa - Maňánku,

ani já jsem asi neutrpěla na zdraví.
Národové středního východu by asi už vymřeli, protože to sypou do všeho.
A díky tobě se dozvídám že je to parková rostlina, tak jsem byla zvědavá jak vypadá.
A hele…tady nám roste taky.

 
babi
6360 příspěvků 27.03.07 16:38
marhaba,

dnes jsem si všimla Tvého příspěvku Moc Ti děkuji za čas a náladu jej napsat. Máš naprostou pravdu, že poloviční informace je snad horší než žádná. Ten obrázek pod Tvým příspěvkem ukazuje šumpu rostoucí na příklad po celé Kanadě, aniž by ji někdo sázel a také v parcích v Evropě.

Na obrázku je Rhus coriaria L. - šumpa - koření.

 Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz