Olej do moučníků

Fotoalbum tématu (1) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
brouk
46 příspěvků 11.12.11 17:28
Olej do moučníků

Mohla bych poprosit o zkušenosti ? Jaký je nejlepší olej do moučníků (lité buchty na plech), aby nebyl „cítit“ a neměl pachuť ? Už několikrát se mi stalo, že to prostě bylo cítit a tu buchtu do docela zkazilo. Máslo a ztužené tuky chci trochu omezit. Díky za tipy a za rady.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.12.11 17:42

Brouku, já používám normální slunečnicový. Nepřijde mi, že by byl cítit.
Jednou, kdysi dávno, jsem použila sojový olej…a celá buchta letěla do koše, nedala se jíst. Ta chuť a vůně..bylo to pro mě nepoživatelné.
Od té doby sojový olej již nikdo více…
:mrgreen:

 
esmeralda
4813 příspěvků 11.12.11 21:59

Já jsem jednou použila řepkový a taky jsem to pokazila.
Ani olivový není vhodný a zvláště už ne panenský.
Nejraději používám olej z burských oříšků. Je velice neutrální, zkrátka bez chuti a bez zápachu.
Používám ho i na smažení ve vyšší vrstvě neboť má vysoký přepalovací stupeň.

 
brouk
46 příspěvků 11.12.11 22:17

Moc děkuji za rychlé reakce.

Slunečnicový používám, do jídel je ok, ale v té buchtě ho cítím (dělala jsem kefírovou na plech a domácí zapečený muesli, sníst se to dá, ale nic moc).
Ale možná taky záleží jaký výrobce.
Glamo, máš nějakou konkrétní značku, co používáš ?

Esmeraldo, ten řepkový jsem chtěla vyzkoušet - tak do buchty zkoušet nebudu, díky :-) A ten z burských oříšků kupuješ kde, je to normálně v obchodě ?

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.12.11 22:36

Brouku nemám…
Slunečnicový kupujeme v Lidlu, neb ho máme nejblíž…a při cestě.

Pozor, na slunečnicový panenský, ten je chuťově taky velice výrazný…až moc.. :-)
To by v buchtě mohlo vadit.
:mrgreen:

 
esmeralda
4813 příspěvků 11.12.11 22:47

Brouku, dříve jsem používala řepkový běžně, ale od té doby co jsem se spálila se už bojím. Potvrzuje to tvoji teorii že záleží na výrobci.
Nežiji v ČR, tak ti neporadím kde se dostane burákový olej. Ale on to není zase takový zázrak, typovala bych to na řadový supermarket.
Také možná v nějakém asijském obchůdku. Asijci ho používají na jejich rychlé smažení ve woku.
Hlavně nepoužívat tzv. Pomace. Je to také olivový olej, ale to poslední presování, k němuž jsou už zapotřebí různé chemikálie a vysoká teplota.
Zlí jazykové dokonce tvrdí že obsahují karcinogeny. A hlavně…není do­brý.

Jen tak mimochodem: do buchet a vůbec do českého pečiva používám jedině nesolené máslo. Myslím že tomu dá tu unikátní máslovou chuť. Ale je to osobní preference. Ty ho nemáš rád?

 
casino
4474 příspěvků 11.12.11 23:42

KLIK NA FOTO

 
brouk
46 příspěvků 12.12.11 09:08

Esmeraldo, máslo je chuťově nejlepší :-) ale přijde mi, že ho sníme už tak docela dost, dávám ho skoro všude,tak jsem chtěla vaření trochu ozdravit rostlinnými oleji :-)
Casino, vyzkouším, díky

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.12.11 12:07

no nevím, ale po provedených testech olejů mi moje dcera, která je prováděla na VŠCHT, důrazně doporučila používat řepkový olej. Vyšel ze všech druhů nejlépe. Dávám ho všude a problém nemám. Kupuji od různých výrobců.

 
casino
4474 příspěvků 12.12.11 12:34
ŘEPKOVÝ???
iva píše: … důrazně doporučila používat řepkový olej. Vyšel ze všech druhů nejlépe…

Mnóóó, pamatuji před mnoha lety vědecky podloženou fámu :?: , že řepkový olej je karcinogenní… :think: (myslím ale, že se mluvilo o nevhodnosti na SMAŽENÍ)
Hihi, možná se jen změnila kritéria, když teď nevíme co s ním, a krmíme jím i naše motorové miláčky… :mrgreen:

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.12.11 12:49
iva píše:
důrazně doporučila používat řepkový olej

Iva mi to připomněla…také jsem někde četla před časem velké chvalozpěvy na řepkový olej. O tom, že je velmi vhodný, zdravý a jánevímcoještě…
Jj, je to tak..psali to někde…
:mrgreen:

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.12.11 12:52

své dceři, na rozdíl od mnoha „odborníků“, věřím. Má absolutorium z Kvality a bezpečnosti potravin a navíc se stále ještě často stravuje doma.

 
bocianka
528 příspěvků 12.12.11 16:52
Ivo,

Tvoji dceru neznám, ale na řepkový olej nedám dopustit. Používám ho řadu let a jsem s ním velmi spokojená. :pocitac:

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.12.11 19:23

Bocianko, jsem ráda že se mnou někdo souhlasí. :hug:
Ono s tou naší holčičkou to ale zas tak prima není. Podařilo se mi nevystihnout ten správný čas na vyndání žloutkových strojkových tyček z trouby, takže se staly zlatohnědými. A ona označila tak hrozným slovem jev, který v tom pečivu nastal, že jako první ochutnají vánoční cukroví naše slepice. :zed:

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.12.11 20:30

Ivooooo..já přece taky souhlasila!!!!
Tys mi připomněla, že jsem to už i někde četla…
Ale já souhlasila!!!! :cert: :D
:mrgreen:

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.12.11 22:37
glamo,
:hug:
 
di
2451 příspěvků 13.12.11 10:42

No, s tím řepkovým olejem se to má tak - starší odrůdy řepky olejky obsahovaly asi 40-50 % kyseliny erukové (ze všech v nich obsažených mastných kyselin). Kyselina eruková je prokazatelně karcinogenní, mutagenní a ve vyšších dávkách i toxická. Dnes je to snad lepší, byly vyšlechtěny a pěstují se tzv. nízkoerukové odrůdy řepky. Doma dáváme přednost oleji slunečnicovému, chutná nám víc. Peču ale raději s máslem.
P.S. Po editaci - nejnovější hit je řepka jarní, tzv. kanola, ta je prý dokonce zdraví víc než prospěšná a olej z ní zdravý.

 
svato
1417 příspěvků 13.12.11 20:06

toto isté tvrdí aj moja dcéra, tiež donedávna robila v odbore. Pravda je, že pred nejakým časom to bolo tak, ako píše casino - videla som na vlastné oči (v druhej polovici 80.rokov) srdcia a pečene potkanov, ale to bola skutočne záležitosť kyseliny erukovej a nové odrody ju vraj neobsahujú
Pre Miloška a spriaznené duše: u tých potkanov dopadla veľmi dobre bravčová masť, hlavne na smaženie. 8o

 
esmeralda
4813 příspěvků 13.12.11 22:26

Ano Di, když jsem psala řepkový, mluvila jsem o Canola. Já netušila že se tomu v ČR také tak říká.

 
Taanka
107 příspěvků 18.12.11 19:29
brouk píše:
Esmeraldo, máslo je chuťově nejlepší :-) ale přijde mi, že ho sníme už tak docela dost, dávám ho skoro všude,tak jsem chtěla vaření trochu ozdravit rostlinnými oleji :-)
Casino, vyzkouším, díky

Nechci vám do toho kecat, ale ony ty rostlinné tuky rozhodně nejsou tak zdravé, jak si většina lidí myslí.. naopak máslo a sádlo je neškodné. Takže pokud vám nejde o cenu, zůstala bych klidně u másla :)


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz