Stránky se mi moc líbí a v kuchaření, který miluju, mi hodně
pomáhají. Oceňuju promyšlená, chuťově vyvážená jídla a nebráním se
pracnosti, po pár úletech vím, že mají smysl a nemá cenu švindlovat.
A teď ten můj negativní dojem: Zdá se mi, že server je zaplevelen recepty
„co dům dal“… prostě chuťově nepromyšlené, třeba do omáčky na
špagety dát bůček, červené víno a kečup je šílený a k labužnictví
to má dost daleko.
Je fakt, že se tenhle problém dá obejít tím, že si vylistuju recepty a
zadám labužníka, u kterého jsem odtušila zkušenost - třeba Babi, ta je
úžasná - ale přesto se mi zdá škoda sem plesknout kdeco.
Možná se na mě budete zlobit, ale nedá mi to...
a jak by sis to představovala ? Jak by ta „selekce“ měla vypadat? Na
autocenzuru bych moc nespoléhala a jiná možnost není. Částečně s Tebou
souhlasím, zejména s tím kečupem., to je šílený nešvar a nemá
s kulinařením co dělat. Takže si myslím, ať si každý na Labu najde, co
chce, možností je dost. Třeba chce někdo vyzkoušet omáčku na špagety
s bůčkem, červeným vínem a kečupem…Já si spíš myslím, že by se
mělo poctivě přiznat, který recept je převzatý a
NEVYZKOUŠENÝ.....možná bys i u Babi našla drobné chybky, občas se
některé recepty prostě nedají uvařit, protože jsou tam chyby a ten recept
vůbec nefunguje…to teď nemyslím na Babi.
Ale až na to solení masa před odležením s kterým hluboce nesouhlasím,
jsou Tvoje recepty přesně takové, jako bys chtěla mít všechny - dokonale
chuťově vyvážené, to je ani nemusím zkoušet a poznám to
každý má jinou chuť a každý vaří jinak. Podle toho vypadají i recepty, které dává na Labužníka. Je na každém, aby si z toho vybral, co mu bude vyhovovat. Některé předpisy přečtu a hned vím, že mi to bude vyhovovat a šup s nimi mezi oblíbené (já si je ukládám na C disk vlastního počítače), jiné přečtu se zájmem a některé mi nevyhovují na první pohled. Ty přejdu a nemám tendenci se s nimi dále zabývat. Protože někdo má rád holky a jiný vdolky, tak nemohu ani já své chutě vnucovat někomu jinému. Jistě, dostanou se sem předpisy, které úroveň pro gourmety nemají a dostanou se sem duplikáty již uveřejněných předpisů, ale Labužník nemá žádnou redakci, která by přepisy testovala před jejich uveřejněním. Nedovedu si představit, jak to jinak dělat. I kdyby mi vyhovovalo jen 5 % předpisů, tak mám inspiraci do konce života.
Přiznám se, že jsem chtěla trochu zaprovokovat. Třeba plevelení
ubude.
Ejo, nevyzkoušený recept bych sem opravdu nedala, maso před pečení fakt
solím, víc pod receptem, ale odležení mi naskočilo omylem je to
opravený…
tak proč ty recepty vůbec čteš, když se ti nelíbí. Já myslím, že je ji tady docela dost, ze kterých si můžeš vybrat? Nebo chceš napadat 90 % receptů???
protože jsou tady skvělý recepty. jenže to podle názvu receptu nepoznáš. Jednoduše: „Špgety Tratoria“, tak si řeknu - to by mohlo být dobrý, že je to špatně napsaný je detail… ale mrknu a ukáže se, že to jsou snad špagety traktoria… A to je čím dál častější.
Mám prostě dojem, že kdybych napsala „Pečeně Petra Nováka“, tak jste v klidu…
V zásadě máš pravdu.Ovšem selekci si musíš udělat sama.I když si
koupíš kuchařku od já nevím koho tak jsou tam, občas, věci které vařit
nebudeš,protože po přečtení hned víš,že to není k jídlu(pro Tebe!) a
nelíbí se Ti to a podobné řeči.A tudíž je jedno jestli jsou v kuchařce
nebo na webu.Prostě si je přečteš a víš,tudy pro mne cesta nevede.Jsou ale
„labužníci“kterým je to jedno,že to nebo ono není zrovna košer,prostě
jim „to tak chutná“.(Což je klasická výmluva).Tak ať si klidně uvaří
kečup s kečupem a k tomu kečup.Je to jen jejich věc.
Pro takové v tom případě platí dvojnásobně Schopenhaurův zákon
entropie:
Nalijete-li lžíci vína do sudu splašků,výsledkem budou
splašky.Nalijete-li lžíci splašků do sudu s vínem,výsledkem budou
rovněž splašky.
A při vaření a následné tvorbě předpisu je to prostě,u některých
„labužníků“, mnohokrát tak.A bohužel to nezmění žádná debata byť
dobře míněná.Zdraví Hy
musím také reagovat. Můj osobní názor je, že 80, ne-li 90%, „Labužníků“ tento server navštěvuje, protože hledají inspiraci na to, co uvařit a používají ho, více či méně, jako obyčejnou kuchařku. Já sám se za žádného gurmenta nepovažuju a věčné debaty na toto téma mě už štvou. Myslím si, že na Labužníku je tak 20-30 lidí, kteří by se do kolonky gurment vlezli. Já si sice kečup s kečupem nedám, ale musím říct, že jako študák jsem toto jídlo jedl minimálně 2× týdně a žiju.
já si na špagety kečup klidně dám a asi přejmenuju Labužníka zpátky na Domov gurmánů (nezřízených žroutů), protože mě to gurmetský klišé už začíná pěkně lézt krkem.
Co se týče selekce receptů, tak v této i ostatních diskuzích už mnohokrát padlo, že každý je jiný a má rád něco jiného. Od toho má každý registrovaný uživatel kolonku Oblíbené recepty, aby si do nich vybral to co jemu chutná a vytvořil si svoji kuchařku, kterou ve svém profilu dokonce může vystavit na odiv.
A naposledy vysvětluju, že tenhle server se jmenuje Labužník v podstatě jen proto, že ‚kucharka‘ a ‚recepty‘ uz byly zabrané a gourmet jsem ho pojmenovat nechtěl - nikdy jsem netoužil po tom vytvářet nějaký elitní klub, kde se lidi budou hádat kvůli ptákovinám.
ale zrovna včera jsem dusila kousky vepřového s mrazenou zeleninovou
směsí, a aby to bylo do červena, dala jsem tam řádně kečupu. Máme to tak
rádi, je to rychlovka večeře, tak proč ne, že ? A kdyby mi to chutnalo,
tak si klidně např. párek namočím do meruňkové marmelády.
Na Labužníku hledám nápady, nejvíc mne uchvátil Smažený sýr bez
smažení. Prostě se podělit se svými zkušenostmi. Jinak jsem kuchařka,
která se receptů moc nedrží, ale občas tady najdu inspiraci pro své
variace.
P.S. Mnozí, co se vydávají za gurmety jsou v soukromí pěkní
čuníci…
já jsem to vůbec nemyslela tak, že nejím kečup, to spíš naopak - nejraději ostrý Heinz. K párečku, studené sekané, ňam. Ale když chci dobroučkou labužnickou omáčku na špagety, na pizzu a tak, tak tam opravdu podle mne kečup nemá co dělat, protože to už není ta chuť rajčat, kterou poladíme bylinkami, mňam, ale je to prostě chuť toho kečupu. Tak mne nebijte
A mám dojem, že ty éčka jsou návykové. Zlobil nás syn, školník
prodával hotdogy a on je tam s kamošema pojídal, měl na to opravdu slušnou
závislost, když jsem se ho zeptala co by rád? – pokaždé hotdog
s kečupem. Muž na něj vymyslel pastičku - dostal hotdogů kolik si řekl,
třeba najednou 7, a k tomu láhev kečupu… (moc hezký fotky z hotdogových
orgií, váleli jsme se smíchy, fakt mu stříhaly uši když jedl)…po pár
dnech se jich přejedl tak, že… no párek a kečup - nikdy. Teď jede
v sýrech a zelenině.
Jinak se mějte, gurmáni, fajn. Sice nevím, proč vás ta moje lehká kritika
plevelení tak vytočila, ale nejsem tu doma, beru to.
Spešl soličce Eja přeju hodně radosti
má to snad znamenat, že nás opouštíš ? To je škoda, pro gurmety jsi mohla přidat ještě pár receptíků a gurmány se pokusit odnaučit jíst kečup. Měj se hezky
úplně s tebou souhlasim, protože pak by název firmy (tedy imič) lépe
vyjadřoval sortiment produkce (tedy recepty).
Co se kečupu týče, já nejsem jeho příznivec, protože to beru tak, že mi
někdo chce cpát do mý huby s těma rajčatama další nesmysly, který mně
aromaticky nevyhovujou. Já si radši dám práci a buď si opeču rajčata a
oloupu, nebo použiju protlak, který není aromatizován (pokud není vyroben
z červené řepy!!hahaha), ochutím podle sebe a do Labuž o tom napíšu.
A pak někdy dostanu do držky, že to tak bejt nemusí. Ale já přeci nikomu
nic nevnucuju! Ať si každej vybere a dělá co chce a na co má chuť, ne?
A o tom přeci taky dnešní Labužník je, ne?
Nevím co ti konkrétně vadilo na špagetách. Ten bůček, nebo červené víno, nebo kečup? A co je to vlastně to labužnictví? To co nám chutná? A když si někdo dá kečup třeba na řízky, tak je to nejspíš proto, že si myslí že tím pokrm vylepší. A kdo jsme my abychom říkali druhým co mají jíst? Někdo holky a někdo vdolky… A kdyby mi uvařil artyčoky samotný velký kuchař Paul Bocuse, tak mi stejně nebudou chutnat. Prostě je namám ráda. Ať si tedy každý vybere to svoje a nechá spící psy spát.
Co mi vadilo na těch špagetách? Ten recept mi přišel zbytečný. Asi
jako na špagety s kečupem a sýrem a navrch s cizokrajným jménem. Ale už
jste mi vysvětlili, že tohle je web otevřený a volný pro všechny jedlíky.
Máte pravdu a už jsem se s tím smířila Zmátla mě hlavička „labužník a domov
gurmetů“.
Nevím jak vy, ale strašně ráda hledám a ráda se učím… škoda, že už
to není jak za Babi, teď to tu je asi takhle: u tiramisu nadhodím jak
řeším tekutost krému a přijde „vtipná“ odpověď takže do diskuze už
nikdo raději nejde. Je to škoda a možná to souvisí i s tímhle
tématem… Ale nerozbíjejte mi prosím displej, ano?
Probůh a ještě jednou probůh.Jasně třeba si kečup nalejte do do hrdla
když Vám tak chutná.O tom snad ta debatička neměla být.
A jestli gurmet-gurmán-labužník-žrout (nebo cokoliv chcete), to si musí
každý v hlavě přebrat sám.Dokonce si můžete myslet o těch druhých
taky co chcete ale je zbytečné se durdit na toho druhého,že se ozve a řekne
nahlas (nebo v písemné formě) co si myslí.Já si prostě myslím své
o již zmíněném gurmánství-gurmetství-labužnictví-žroutství a
podobných definicích.A prostě to řeknu nebo napíšu.
Jak napsal pepíček je to uzavřená debataOvšem,jak vidno, nelze zabránit
tomu aby se opět po čase znovu neobjevila.Zřejmě je to v lidech co se
zúčastňují těchto debat.Prostě mají potřebu o tom psát a tak se ptát
těch druhých, a tím si samozřejmě tříbit a korigovat svoje názory.Asi je
to trápí.Jsem labužník když si leji do hlavy kečup nebo jsem jsem
žrout?Ale to si opravdu ale opravdu musí vyjasnit každý sám za sebe.
Já si kečup nikam neleji.A také mám samozřejmě různé pofidérní
chutě,které by u p.Poštulky nebo p.Ševčíka vyvolali zřejmě osypky nebo
záchvat padoucnice.Nepřipadám si ani jako barbar ani jako zločinec.Jenom
s těmi svými chutěmi nelezu na veřejnost a nevydávám svoje chutě za
něco tak zvláštního a podivného a já nevím jakého.Natož abych vtěloval
tyto chutě do veřejných receptů.Jsou jenom moje a ostatní ať si tam dají
klidně ten zatracený kečup.Nebo něco podobného.
Jako kdyby se ustavil klub přátel kečupu a kdo není s ním je proti
němu.V mládí jsem TAKÉ samozřejmě lil kečup do těstovin osto šest (a
nejen do těstovin) a přežil jsem až na drobnosti až do dnes ve zdraví.Ale
prostě chutě se mění,životní styl také a kečup jsem prakticky vyřadil
z jídelníčku.Používám ho pouze jako dresing a to ještě v množství
méně než malém.Prostě jsem založil klub nepřátel kečupu.Vstupte a
rozmnožte naše řady!
S hesly:Bez kečupu do Světa! Za bezkečupové zítřky!S kečupem nás
neuvidíš!
…a když pepíček pod „Labužník“ dá „domov všech gurmetů a gurmánů“, tak budete mít klid. A už toho kečupu nechte nebo po vás někdo shora mrskne nok a skleněnými dveřmi prohodí vlastnoruční samorost
musím se přiznat, že tahle diskuse mi přijde trochu hnidopišská. Ale to
je věc názoru. A objekvitní jsme schopni být jen v rámci svojí
subjektvity, že…
Proč se dohadovat o kečupu? Není důležité, že někomu chutná a jinému
ne. Prostě je tu možnost volby. Pokud se mi nějaká surovina nelíbí, tak ji
vypustím. Nebo nahradím. A v podstatě tak stavořím nový originální
recept, kterým můžu někoho potěšit. O tom je za prvé tenhle server.
O objevování. Nových chutí, nových jídel a taky o tom, že nám všem
dělá radost, když dostaneme zprávu, že někomu naše jídlo chutnalo.
A pokud někomu nechutmalo…i takový je život, a všichni to víme.
A za druhé, asi nemá cenu vést diskuzi o smyslu slov gurmán a gourmet, co
si uvědomit další význam slova labužník? To je totiž člověk, který má
z jídla radost, dokáže ho vychutnat a dokáže si také vychutnat jeho
vlastní přípravu…
Možná se mnou nebudete souhlasit, ale já to tak vnímám. Lass
P.S.: Pepíčku, vím, jak to myslíš, jsem za tenhle server ráda, a to i přesto, že na rovinu říkám, že gourmet nejsem, jen si ráda občas s jídlem hraju a vymýšlím…
Já ho sice do jídla (normálního) nedávám, ale když mě v noci začne
pálit žáha, tak si ho nasypu do hlavy tak na pět prstů. Pak se ještě
zakousnu do okurky, štangle salámu – a jsem v pohodě.
A diskuze na téma gurmet x gurmán se mně zdají zbytečné. Vždyť
i obyčejná patka čerstvého, křupavého a voňavého chleba nebo klobáska
právě vytáhnutá z udírny – jsem gurmet nebo gurmán? Myslím si, že
bychom neměli vychutnávat jen to žrádlo, ale život!
tou poslední větou si mi kápl do noty. Vařím dietně, skromně, ale
všechny tvoje recepty si tisknu, protože je ráda čtu (nějakým zvláštním
způsobem mě tvůj humor nabíjí). Vytvořím si tak originální Pupkovu
kuchařku, ke které mi bude scházet pouze autorův autogram.
Všechny pozitivně laděné labužníky zdraví Vali.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
