Ahoj, bohužel dcerka onemocněla mononukleózou a po jejím návratu z nemocnice budeme muset vařit dietní jídla. Určitě s tím máte někdo zkušenosti - můžete se o ně podělit, prosím, a přidat nějaké recepty?Děkuji!
Mononukleóza
ale
- žádné tuky - veškerá úprava jídle na vodě
- žádné maso, usezniny
- nic sladkého, žádné ovoce
tedy: dušená zelenina, rýže, brambory nemaštěné
moc labužnický rozlet to nebyl
Před několika lety jsem musela držet podobnou dietu / ucpané žlučovody, špatné jaterní testy / a velice se mi osvědčil římský hrnec a teflonové pánve.
ještě jsem doma našla tzv. Patekovu dietu, kterou jsem kdysi měla naordinovanou při předávkování Biseptolem, které mi způsobilo poškození jater; je to klasická dieta při onemocnění žloutenkou, ale určitě s ní nic nezkazíte ani při mononukleoze a může Vám posloužit alespoň jako inspirace pro jídelníček. ;o)
Dovoleno:
Polévky:
obilninové, krupicové, rýžové, jáhlové, z ovesných vloček, žemlové,
ze strouhání, zeleninové, chřestové, mrkvové, brukvové, bramborové;
masové: hovězí, z telecího masa, z kostí;
Zavářky:
obilniny, krupice, rýže, těstoviny, nudle, čtverečky; svítky: bílkový,
žemlový, špenátový, zeleninový; nočky: moučné, sněhové;
Masa:
hovězí vařené, dušené řízky, dušené karbanátky, telecí
zadělávané, přírodní řízky, závitky, telecí hrudí plněné, rizoto
s telecím masem, pudink s telecím masem; ryby: kapr vařený, pečený
v pergamenu; kuře dušené, zadělávané, slepice vařená, králík
dušený;
Zeleniny: špenát, mrkev, mladá brukev, zadělávaný černý kořen, rajská jablka, květák, chřest, zelený hrášek, fazolové lusky;
Příkrmy:
dušená rýže, cezené nudle, makarony, brambory, bramborová kaše,
škubánky, bramborové noky, moučné noky, makaronový nákyp, nudlový
nákyp, lehké knedlíky kypřené sněhem, houskové knedlíčky;
Moučníky:
kaše z obilnin, flameri krupicové, nudlový nákyp s tvarohem, nákyp
rýžový, krupičný, sucharový, ze strouhání, závin jablkový, tvarohový,
pudink krupicový, z ovesných vloček, piškotové moučníky bez máslových
krémů, sněhové hubinky, chlebíček ovocný, bílkový, ovocná pěna,
tekutý krém, kompoty, sušenky bez tuku, žemlovka s ovocem nebo
tvarohem.
Zakázáno:
všechny živočišné tuky (sádlo, lůj),
tučná masa (vepřové, husa, kachna, tučné ryby),
uzeniny, uzená a nakládaná masa, vnitřnosti (kromě jater),
všechny smaženiny,
nadýmavé a aromatické zeleniny (zelí, kapusta, pór, okurka, cibule,
česnek, reveň),
ostré koření, hořčice, kyselé okurky,
kynuté pečivo a příkrmy kypřené droždím,
alkoholické nápoje.
Poznámky k přípravě pokrmů:
Všechny pokrmy se připravují bez tuku, teprve do hotových se přidává
nepatrné množství másla nebo olivového oleje (2 dkg denně). Masa se
opékají nasucho, vejce jako samostatný pokrm se n e p o d á v a j
í , používá se jich jen k p ř í p r a v ě pokrmů.
Mouka na zahušťování pokrmů se praží nasucho, pak ředí odvarem ze
zeleniny nebo masa. Doporučuje se podávat dostatečné množství tvarohu.
Z koření se používá: citrónová kůra a šťáva, majoránka, odvar
z kmínu, pažitka, petrželka.
P ř e s n é d o d r ž o v á n í s t a n o v e n é d i e t y j e n e z b y t n o u p o d m í n k o u ú s p ě š n é h o d o l é č e n í n a k a ž l i v é h o z á n ě t u j a t e r (ž l o u t e n k y) !
N e d o d r ž o v á n í d i e t y může vést k vážným důsledkům, které mohou natrvalo ohrozit zdraví i život nemocného!
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
