Dieta je vypracovaná tak, aby se jedly ryby minimálně 2× denně, proto určitě potěší milovníky ryb. Dobrý efekt hubnutí se získá pouze tehdy, jsou-li používány hlavně méně tučné druhy ryb – treska, platýz, sleď, candát, štika, pstruh, cejn, apod., připravované na velmi malém množství kvalitního oleje. Ryby z hlediska množství živin obsahují více látek než vnitřnosti, mají větší obsah vitamínu A a B a obsahují více minerálních látek (jód, selén, fosfor, apod.). Jsou bohatší i na nenasycené mastné kyseliny, které zmenšují riziko onemocnění srdce a nebezpečí infarktu.
Zá:,–(y diety:
Jíst pět jídel denně. Dietu držet po dobu deseti dnů a ryby jíst dvakrát denně – na oběd, snídani nebo večeři. Dietu je možno podle potřeby opakovat i vícekrát po sobě.
Den první
Snídaně:
- 2 krajíčky celozrnného sucharu potřeného pastou z 50 g uzené makrely smíchané se 70 g nízkotučného roztíratelného sýra a jednou lžící nasekané pažitky
- čaj bez cukru
Svačina:
- 1 sklenice nízkotučného podmáslí
- ½ banánu
Oběd:
- 1 rybí filet se zeleninou:
¼ sklenice rýže,
½ nakrájené nebo nastrouhané mrkve a cukety,
25 g hlaviček chřestu,
25 g mladých kukuřiček,¼ sklenice bujónu (rybí nebo kuřecí)
1 filet z tresky,½ lžíce tuku,
1 lžíce bílého vína
1 lžíci smetany,½ lžíce nasekané pažitky,
sůl,
pepř.
Připravíme dušenou nebo vařenou rýži. Zeleninu mimo pažitku uvaříme v bujónu doměkka, bujón přecedíme a dáme bokem. Usmažíme rybu na tuku 3-4 minuty z každé strany dorůžova. Na ohřáté talíře naservírujeme rýži, nahoru položíme rybu a na ni upravíme zeleninu. Uchováme v teple. Do šťávy po smažení ryby vlijeme bujón a víno a redukujeme na silném ohni do poloviny obsahu. Přidáme smetanu, polovinu pažitky, sůl a pepř. Provaříme, přelijeme rybu a posypeme zbylou pažitkou.
Druhá svačina:
- 2 mandarinky
Večeře:
- 1 krajíček tmavého chleba s plátkem tvrdého sýra
- ½ sklenice nízkotučného mléka
Druhý den
Snídaně:
- 1 sklenice kukuřičných lupínků
- 1 sklenice mléka
- 1 lžička medu
Svačina:
- 1 kiwi
- 150 g kefíru
Oběd:
- grilovaný sleď s rajčaty (předpis na 2 porce)
2 malé sleďové filety,
1 lžička tuku,
čerstvě namletý černý pepř,
2 napůl překrojená rajčata,
Rozlož rybu a polož ji kůží nahoru. Přejeď několikrát palcem po
hřbetě a tlač přitom na páteř. Potom rybu otoč a vyjmi páteř
i s žebry. Filety polož na rošt kůří dolů, polož na ně malé kousky
tuku a ochuť pepřem. Griluj 4 minuty, potom otoč, na rošt dej rajčata a
griluj dál, dokud není ryba zlatá a křupavá a rajčata měkká.
- 1 celozrnný suchar
- káva nebo čaj
Druhá svačina:
- 3 piškoty
- 1 sklenice ovocné neslazené šťávy
Večeře:
- 2 krajíčky celozrnného chleba potřeného slabě máslem
- 4 listy salátu
- 100 g uzeného pstruha
- 1 sklenice neslazeného čaje
Třetí den
Snídaně:
- ½ sklenice ovocného mysli
- 150 g bílého jogurtu
- 1 lžička medu
Svačina:
- 1 krajíc černého chleba s 1 kostkou taveného sýra
- ½ čerstvé okurky
Oběd:
- uzená treska s vajíčkem (recept na dvě porce)
2 filety uzené tresky (cca 100 g každý),
2 vajíčka.
Filety vložíme do hlubší pánve s poklicí a zalijeme vodou. Uvedeme do varu, přikryjeme, zmírníme teplotu a podusíme 3 minuty. Opatrně odsuneme ryby na kraj pánve, rozbijeme každé vejce zvlášť do skleničky a opatrně vlijeme do vody vedle ryb. Vař 3 minuty až se vejce srazí a ryba změkne. Servírujeme na teplý talíř. - 1 krajíček chleba z foukané pšenice (polystyrén)
Druhá svačina:
- koktejl z 1 sklenice nízkotučného mléka a 150 g drobného ovoce (jahody, maliny, apod.)
Večeře:
- 150 g kapra v rosolu
- 1 krajíček celozrnného chleba
- 1 červená paprika
- 1 sklenice neslazeného čaje
Čtvrtý den
Snídaně:
- 1 uzený sleď (2 porce)
1 filet uzeného sledě,
1 citron
Filety vložíme do sklenice ocáskem vzhůru. Zalijeme vařící vodou, aby byla ryba úplně zakrytá a necháme 5 minut odstát. Scedíme, položíme na ohřátý talíř a podáváme se čtvrtkami citronu. - 1 sklenice pomerančové šťávy
- 1 krajíček celozrnného chleba s trochou másla
Svačina:
- 1 grapefruit
- ½ grahamu potřeného margarinem
- 1 plátek drůbeží šunky
- 2 listy salátu
Oběd:
- 1 porce rybí polévky (8 porcí)
1 lžička oleje,
20 g tuku,
1 nadrobno nasekaná cibule,
1 rozetřený stroužek česneku,
1 nadrobno nakrájená nebo nastrouhaná mrkev,
400 g nakrájených odslupkovaných rajčat,
1 lžíce rajského protlaku,
2 lžíce nasekané zelené petrželky,
7 dcl rybího bujónu,
2/3 sklenice bílého vína,
1 bobkový list,
sůl,čerstvě namletý černý pepř,
1 citron,
300 g filet (lépe z několika druhů ryb) nakrájených na větší kousky,
1 nasekaná feferonka,
2/3 sklenice smetany,
8 celých krevetek na ozdobu (nemusí být).
Rozehřejeme tuk a olej ve větším hrnci. Přidáme cibuli, česnek, mrkev a smažíme 2 minuty. Přidáme rajčata, protlak, polovinu petrželové natě, bujón, víno, bobkový list, trochu soli a pepře. Přivedeme do varu, odkrojíme konce z citronu a dáme je vařit do polévky. Zbytek citronu nakrájíme na plátky pro ozdobu. Přidáme rybí maso, uvedeme znovu do varu a snížíme teplotu. Přikryjeme a vaříme ještě 20 minut, potom vyjmeme bobkový list a konce citronu a dochutíme solí a pepřem. Do polévky přidáme nasekanou feferonku a smetanu a prohřejeme. Polévku nalijeme do talířů, posypeme zbytkem petrželky a ozdobíme plátkem citronu, případně i celou krevetkou.
Druhá svačina: - 1 celozrnná bulka natřená ovocnou marmeládou
- ½ sklenice nízkotučného mléka
Večeře:
- 1 vejce natvrdo
- 2 krajíčky grahamu
- 50 g zeleninových klíčků (ředkvička, fazole, soja…)
- ½ sklenice nízkotučného mléka
Pátý den
Snídaně:
- 1 kostka nízkotučného taveného sýra smíchaného s 25 g klíčů
- 1 sklenice nelazeného ovocného čaje
- 3 celozrnné suchary
Svačina:
- 150 g nízkotučného bílého jogurtu smíchaného s 1 lžící ovesných vloček
- 1 jablko
Oběd:
- 1 porce sardinek s rajčaty (4 porce)
900 g na plátky nakrájených rajčat,
1 lžíce nasekané bazalky,
2 lžíce nasekané zelené petrželky,
1 nasekaný storužek česneku,
20 g nízkotučného margarínu,
Sůl,čerstvě namletý černý pepř,
8 čerstvých sardinek (jsou v Makru),
2 citrony,
1 bagetka.
Polovinu rajčat uložíme do pekáče, posypeme polovinou natí, přidáme česnek, pokapeme polovinou rozpuštěného margarínu a ochutíme solí a pepřem. Vymyjeme sardinky a osušíme. Položíme je na rajčata a na ně položíme kolečka natenko nakrájeného jednoho citronu. Nahoru rozložíme zbylá rajčata, nati a pokapeme zbytkem margarinu. Vylisujeme šťávu z druhého citronu a polijeme s ním ryby. Pečeme asi 20 minut při 190°C. Podáváme s bagetkou a míchaným zeleninovým salátem.
Druhá svačina:
- ½ sklenice kávy a ½ sklenice nízkotučného mléka
- 1 malý jahodový jogurt
Večeře:
- salát z konzervy tuňáka ve vlastní šťávě smíchaného z 1/3 dušené rýže, 1 lžící nakládané kukuřice a 1 lžící nasekané pažitky
- 1 sklenice neslazeného čaje
Recepty jsou přidány i do receptáře, přeloženo z polského webu.