Martinský závin?

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Renee
93 příspěvků 27.02.06 14:31
Martinský závin?

Vážení přátelé,
kdysi jsem pojedla na Slovensku takový štrůdl - inu byl to jakoby tažený závin plněný pouze osmaženými kostičkami housky, pečený ve tvaru U v pekáčku a ke konci zalitý horkým oslazeným mlékem. Bylo to něco nepopsatelně dobrého (možná taky proto, že bylo tenkrát venku 16°C a my byli po celém dni na divoké vodě polomrtví únavou a hladem
Nemáte někdo know-how, ať ho nemusím vyrábět systémem pokus omyl?
Jinak slovenské kuchyni zdar!


Reklama


Reklama

Reakce:
 
penda
4752 příspěvků 03.03.06 11:04
Renee, hledám, hledám...

…ale zatím bez úspěchu…;o(

 
Labužník housenka02
609 příspěvků 03.03.06 15:54
René

vím očem mluvíš, taky jsem to jedla, můj otec pocházel ze Slovenska… jsem přesvědčená, že ten recept ještě doma někdé mám, když se obrníš trpělivostí… snad ho najdu a pak ti dám určitě vědět… zatím se měj hezky…a vzpomínej se mnou…

 
heja
312 příspěvků 04.03.06 10:40
Závin mléčný (ze Vsetína)

Já tušila, že jsem to někde četla. Jen pod jiným názvem a z jiného regionu. Není to přesný recept (snad již pod názvem Závin mléčný se někde přesný najde), jen popis z knihy M.Úlehlové-Tilschové „Chuťový místopis“. Zde je uveden jako krajové jídlo z Valašska.
Cituji:
Uděláme těsto jako na obyčejný tažený závin s jablky. Pak je tence vytáhneme, ale místo jablky pokryjeme jenom osmaženou houskou, posypeme cukrem, rozinkami, pokapeme máslem a stočíme jako obvykle. Pak však závin nedáme péci na plech, nýbrž do pekáče a podléváme jej při tom mlékem. Na stůl podáváme pokrájený a k němu zvlášť v omáčníku horké oslazené mléko nebo vanilkový krém.
No, k tomu snad ani přesnější popis nebude nutný. Tak dobrou chuť a dejte vědět, zda je to přesně ono.

 
penda
4752 příspěvků 04.03.06 11:01
Hejí,

ty máš Chuťový místopis? Jak je to tlustá knížka, prosím…shání ji totiž Florentýnka, a tak, kdyby to nebylo moc tlusté, možná by stálo za to Tě moc poprosit o okopírování. Náklady by se Ti pochopitelně uhradily. Prosím, moc prosím, smutně koukám…;o(

 
penda
4752 příspěvků 04.03.06 11:07
Hejí, díky...

mléčný závin a přímo na Labužníku od Pepina

 
heja
312 příspěvků 04.03.06 12:06
Závin mléčný od Pepina

Vladko, tak to je něco úplně jiného, jen ten název je stejný.

 
heja
312 příspěvků 04.03.06 12:32
Vladko, ještě k té knize:

z diskuzního fóra-Jenofefa

 
penda
4752 příspěvků 04.03.06 14:31
já teda nevím...

ale ten závin je to samé, cos psala ty, navíc obohacený o rozinky…atd.

 
penda
4752 příspěvků 04.03.06 14:43
a díky za ten odkaz...

…tak to se už možná Flo s Jenou domluvila sama…;o))

 
Renee
93 příspěvků 04.03.06 17:11
...

Děti já vás líbám a půjdu na to… Snad se zadaří…

 
Labužník housenka02
609 příspěvků 26.03.06 21:10
Mléčný závin,

milá René, recept na tento závin máš u Vali v deníčku, je to přesně on o kterém mluvíš a který já tak urputně hledala, bohužel na nesprávném místě, Vali byla rychlejší, patří jí za to dík… i ve mě tímto receptem vyvolala vzpomínky na dětství i na tuto dobrůtku..


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz