MACESY

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
elena02
27 příspěvků 22.07.05 14:28
MACESY

Poraďte mi prosím kdokoliv, kde bych mohla koupit macesy-židovské nekvašené pečivo, které se tradičně váže k velikonočním svátkům.Nejraději bych výrobnu nebo prodejnu na území naší republiky, ale klidně i v blízkém okolí. Vím, že dřív se k nám vozily ze Slovenska. Za dobrou radu děkuji Elena.

Reakce:
kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.07.05 14:33
...

ani toto v ČR nemajú?
u nás bežne vo všetkých väčších potravinových supermarketoch.
Existuje aj menšie balenie, asi ako tie rôzne cereálno - polystyrénové chlebíčky, nielen to obrovské 40×30 cm - skús pozrieť v nejakej racio výžive

elena02
27 příspěvků 22.07.05 14:39
...

Tak to fakt moc díky. Asi budu muset zaškrtit svoji sestru. Před pár dny se vrátila z dovolené na Slovensku a tvrdila mi, že macesy nikde neměli. HAHAHA! Elena.

Osceola
217 příspěvků 22.07.05 14:59
Eleno

Bude nejlepší, když si zavoláš přímo na to Slovensko ( Zlaté Moravce). Tel. 0376321422 a zeptáš se jich, kam distribuují do ČR a máš to v kapse.

ajta
590 příspěvků 22.07.05 16:39
Eleno...

V diskusi pod článkem „Židovská kuchyně“ se Hydraulik zmiňuje o tom, že macesy se dají sehnat i na židovské obci, popřípadě by ti tam měli poradit, kde jsou macesy k sehnání… mrkni SEM

Labužník paraplicko03
359 příspěvků 22.07.05 16:47
Ještě jeden tip ...

viděla jsem je v některých prodejnách zdravé výživy

hydraulik
54 příspěvků 22.07.05 22:54
Macesy

Moje poslední informace je pořád tatáž.Židovská obec.U nás (v Čechách) výroba nikdy nebyla.Ale pozor na Slovensku ještě stále nemají rabínské svolení k výrobě.Alespoň co vím.Ostatně také mi docházejí,tak že pokud vydržíš tak se pokusím je zase koupit
A hlavně si neplest macesy s kdejakou polystyrenovou plackou.Byť nekvašenou.Pravé macesy mají razítko od vrchního rabína o pravosti.

hydraulik
54 příspěvků 22.07.05 23:05
Macesy

Ještě malý dovětek.Ne z moji hlavy.Od děčínské židovské obce.

Macesy a chámec - definice. Maca /nekynutý chléb/ se stala symbolem svátku pesach. Sedm (mimo Izrael osm) dní jíme pouze nekynuté potraviny. Jak vlastně definujeme chámec /kynutá jídla/? Kynutí je chemický proces štěpení potraviny a tvorby CO2. Enzymy, které se na štěpení látek podílejí, jsou velice citlivé na charakter prostředí ve kterém působí. Vyžadují určitou teplotu, čas a pH (kyselost). Vyšší teploty vedou k destrukci struktury enzymů a jejich trvalému poškození. Pouze pět obilovin obsahuje ty enzymy, jejichž činnost (a tím i kynutí) nám Tóra na pesach zakázala: pšenice, ječmen, žito, oves a špalda. Pouze z nich může vykynout chámec. A naopak, jen z nich můžeme péct macesy.

K řádnému kynutí je zapotřebí vodné prostředí. Ovocné šťávy, mléko ani vejce nejsou prostředím, ve kterém by mohlo k zakázanému kynutí dojít. Sfaradští Židé takto připravené moučné pokrmy na pesach jedí. Aškenázská tradice je však v otázkách pesachových zvyklostí velice přísná. Nejenže nám zakazuje vše moučné s výjimkou ve vodě zadělávaných macesů, ale zakazuje nám i další potraviny - například rýži nebo luštěniny.

Trvá-li hnětení těsta méně než 18 minut, nemůže vykynout skutečný chámec. Proto, když pečeme macesy, musí vše - od smíchání s vodou po vsazení do pece - proběhnout do tohoto časového limitu. Vysoká teplota v žáru pece naruší strukturu enzymů a další kynutí již není možné.

Jseš kuchařka? Zkus to.

hydraulik
54 příspěvků 23.07.05 21:07
Koupě macesů

Cituji odpověď ze židovské obce:Pokud víme, macesy prodávají v pekárně v Široké ulici, vedle restaurace King Solomon (Široká 8).Tak hned běž.Než to zase přendají jinam.

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.07.05 06:48
elena

naschvál som sa pozrel v obchode, stále dostať tie veľké piksle macesov zo Zlatých Moraviec (rozmer asi 30×40 cm) a dostať aj menšie balenie dovážané z Poľska - bol som v predajni Terno (sieť Jednota)

a myslím, že sa nemusíš báť ani hydraulikových výstrah a limitov, tieto zlatomoravecké desaťročia používala aj naša stará susedka, čistokrvná židovka, takže určite sú aj dosť košer, pečiatka, nepečiatka (razítko, nerazítko :o))) )

a sestre neubližuj, len ju lepšie motivuj

hydraulik
54 příspěvků 25.07.05 09:09
ad Kltko

Já přeci nevím k jakým účelům elena macesy potřebuje.Považoval jsem za nutné ji prostě na to upozornit.A to že Tvoje babaička byla čistokrevná židovka ještě neznamená,že dodržovala rituály.

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.07.05 09:41
...

Hydrauliku, nebola to babička, ale susedka, preto nemám tak podrobné informácie o náležitostiach židovských. Nedá mi však neupozorniť na istú nezrovnalosť.
Kvasný proces neprebehne v ovocnej šťave ? Nezmysel, takto vzniká víno a vlastne každý destilát (aj mlieko môže skysnúť - a obsahovať živé organizmy)
A prítomnosť enzýmov nie je viazaná na múku, ale skôr na droždie (kvasinky). Pri ich neprítomnosti sa s vodovou múčnou kašou nebude diať nič. Je však pravdou, že do voľne ponechanej časom aj kvasinky (okrem inej mikrobiológie) zo vzduchu napadajú a kaša „ožije“. A z toho mála o židovských obyčajoch čo viem, tak ide o princíp nejesť nič „živé“ - teda ani kvasinky. Vo svetle dnešných postupov by preto bolo teoreticky možné až to, že by židia mohli jesť aj kvasený chlieb - ale nie zakvasený droždím, ale čistými, izolovanými enzýmami - lebo by tým nezničili žiaden život.
Inak aj čas 18 minút sa mi zdá ako silne nezmyselný - neviem si totiž predstaviť, ako by ho v minulých mnoho tisícročiach židia vôbec sledovali - takto presné hodiny existujú možno 300 rokov, zatiaľ čo nekvasený chlieb iste už 3000 rokov.

elena02
27 příspěvků 25.07.05 15:58
...

Tak jsem si zatelefonovala na Slovensko, dík za číslo, a výrobna ve Zlatých Moravcích mě informovala, že dodává do Brna a taky do Frýdku-Místku a ta paní mi dokonce našla přesné adresy. Byla moc ochotná! Takže myslím, že teď už zvládnu nějakou tu škatuli si sehnat. A jestli to někoho z vás, milí poradci zajímá, tak mně osobně je šuma fuk, jestli jsou to košer macesy nebo ne. Já ty macesy sháním kvůli babičce, ona je židovka, ale na zvycích nebazíruje. Prostě měla vždycky ráda bílý kafe a macesy Snažím se jí udělat radost Všem vám moc děkuju!!! E.

Osceola
217 příspěvků 25.07.05 20:29
Eleno

No vidíš, jeden telefon, žádný dlouhý komentáře a máš to v kapse.
Jsem ráda, že jsi tak pěkně pochodila u našich bratov.

Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz