Poraďte mi prosím kdokoliv, kde bych mohla koupit macesy-židovské nekvašené pečivo, které se tradičně váže k velikonočním svátkům.Nejraději bych výrobnu nebo prodejnu na území naší republiky, ale klidně i v blízkém okolí. Vím, že dřív se k nám vozily ze Slovenska. Za dobrou radu děkuji Elena.
MACESY
ani toto v ČR nemajú?
u nás bežne vo všetkých väčších potravinových supermarketoch.
Existuje aj menšie balenie, asi ako tie rôzne cereálno - polystyrénové
chlebíčky, nielen to obrovské 40×30 cm - skús pozrieť v nejakej
racio výžive
Tak to fakt moc díky. Asi budu muset zaškrtit svoji sestru. Před pár dny se vrátila z dovolené na Slovensku a tvrdila mi, že macesy nikde neměli. HAHAHA! Elena.
Bude nejlepší, když si zavoláš přímo na to Slovensko ( Zlaté Moravce). Tel. 0376321422 a zeptáš se jich, kam distribuují do ČR a máš to v kapse.
V diskusi pod článkem „Židovská kuchyně“ se Hydraulik zmiňuje o tom, že macesy se dají sehnat i na židovské obci, popřípadě by ti tam měli poradit, kde jsou macesy k sehnání… mrkni SEM
Moje poslední informace je pořád tatáž.Židovská obec.U nás
(v Čechách) výroba nikdy nebyla.Ale pozor na Slovensku ještě stále
nemají rabínské svolení k výrobě.Alespoň co vím.Ostatně také mi
docházejí,tak že pokud vydržíš tak se pokusím je zase koupit
A hlavně si neplest macesy s kdejakou polystyrenovou plackou.Byť
nekvašenou.Pravé macesy mají razítko od vrchního rabína o pravosti.
Ještě malý dovětek.Ne z moji hlavy.Od děčínské židovské obce.
Macesy a chámec - definice. Maca /nekynutý chléb/ se stala symbolem svátku pesach. Sedm (mimo Izrael osm) dní jíme pouze nekynuté potraviny. Jak vlastně definujeme chámec /kynutá jídla/? Kynutí je chemický proces štěpení potraviny a tvorby CO2. Enzymy, které se na štěpení látek podílejí, jsou velice citlivé na charakter prostředí ve kterém působí. Vyžadují určitou teplotu, čas a pH (kyselost). Vyšší teploty vedou k destrukci struktury enzymů a jejich trvalému poškození. Pouze pět obilovin obsahuje ty enzymy, jejichž činnost (a tím i kynutí) nám Tóra na pesach zakázala: pšenice, ječmen, žito, oves a špalda. Pouze z nich může vykynout chámec. A naopak, jen z nich můžeme péct macesy.
K řádnému kynutí je zapotřebí vodné prostředí. Ovocné šťávy, mléko ani vejce nejsou prostředím, ve kterém by mohlo k zakázanému kynutí dojít. Sfaradští Židé takto připravené moučné pokrmy na pesach jedí. Aškenázská tradice je však v otázkách pesachových zvyklostí velice přísná. Nejenže nám zakazuje vše moučné s výjimkou ve vodě zadělávaných macesů, ale zakazuje nám i další potraviny - například rýži nebo luštěniny.
Trvá-li hnětení těsta méně než 18 minut, nemůže vykynout skutečný chámec. Proto, když pečeme macesy, musí vše - od smíchání s vodou po vsazení do pece - proběhnout do tohoto časového limitu. Vysoká teplota v žáru pece naruší strukturu enzymů a další kynutí již není možné.
Jseš kuchařka? Zkus to.
Cituji odpověď ze židovské obce:Pokud víme, macesy prodávají
v pekárně v Široké ulici, vedle restaurace King Solomon (Široká .Tak hned běž.Než to zase
přendají jinam.
naschvál som sa pozrel v obchode, stále dostať tie veľké piksle macesov zo Zlatých Moraviec (rozmer asi 30×40 cm) a dostať aj menšie balenie dovážané z Poľska - bol som v predajni Terno (sieť Jednota)
a myslím, že sa nemusíš báť ani hydraulikových výstrah a limitov,
tieto zlatomoravecké desaťročia používala aj naša stará susedka,
čistokrvná židovka, takže určite sú aj dosť košer, pečiatka,
nepečiatka (razítko, nerazítko ))) )
a sestre neubližuj, len ju lepšie motivuj
Já přeci nevím k jakým účelům elena macesy potřebuje.Považoval jsem za nutné ji prostě na to upozornit.A to že Tvoje babaička byla čistokrevná židovka ještě neznamená,že dodržovala rituály.
Hydrauliku, nebola to babička, ale susedka, preto nemám tak podrobné
informácie o náležitostiach židovských. Nedá mi však neupozorniť na
istú nezrovnalosť.
Kvasný proces neprebehne v ovocnej šťave ? Nezmysel, takto vzniká víno a
vlastne každý destilát (aj mlieko môže skysnúť - a obsahovať živé
organizmy)
A prítomnosť enzýmov nie je viazaná na múku, ale skôr na droždie
(kvasinky). Pri ich neprítomnosti sa s vodovou múčnou kašou nebude diať
nič. Je však pravdou, že do voľne ponechanej časom aj kvasinky (okrem inej
mikrobiológie) zo vzduchu napadajú a kaša „ožije“. A z toho mála
o židovských obyčajoch čo viem, tak ide o princíp nejesť nič
„živé“ - teda ani kvasinky. Vo svetle dnešných postupov by preto bolo
teoreticky možné až to, že by židia mohli jesť aj kvasený chlieb - ale
nie zakvasený droždím, ale čistými, izolovanými enzýmami - lebo by tým
nezničili žiaden život.
Inak aj čas 18 minút sa mi zdá ako silne nezmyselný - neviem si totiž
predstaviť, ako by ho v minulých mnoho tisícročiach židia vôbec sledovali
- takto presné hodiny existujú možno 300 rokov, zatiaľ čo nekvasený
chlieb iste už 3000 rokov.
Tak jsem si zatelefonovala na Slovensko, dík za číslo, a výrobna ve Zlatých Moravcích mě informovala, že dodává do Brna a taky do Frýdku-Místku a ta paní mi dokonce našla přesné adresy. Byla moc ochotná! Takže myslím, že teď už zvládnu nějakou tu škatuli si sehnat. A jestli to někoho z vás, milí poradci zajímá, tak mně osobně je šuma fuk, jestli jsou to košer macesy nebo ne. Já ty macesy sháním kvůli babičce, ona je židovka, ale na zvycích nebazíruje. Prostě měla vždycky ráda bílý kafe a macesy Snažím se jí udělat radost Všem vám moc děkuju!!! E.
No vidíš, jeden telefon, žádný dlouhý komentáře a máš to
v kapse.
Jsem ráda, že jsi tak pěkně pochodila u našich bratov.