Moc prosím, nemáte někdo typ, kde by se v Praze resp. České Lípě a okolí dal koupit konzumní líh? Už prošvihávám termín na založení na ořechovku. Ptala jsem se v několika drogeriích, supermarketech a nic. V lékárně ho mají jen po troškách a když jsem řekla, že ho potřebuji litr, tvářili se dost přísně… Použít jen vodku ap. se mi nějak nechce. Děkuji předem za rady.
Konzumní líh
pre stredočeské podmienky ti asi neporadím, na Slovensku vyrába konzumný
80% lieh Oldherold Trenčín a Gasfamilia S.Ľubovňa. V krajnom prípade skús
Stroh - na orechovku som vlani riedil obyčajný rum konzumným liehom na
výsledok asi 55% - a bolo to dobré. A Stroh je svojím spôsobom obdoba rumu.
A nevyjde drahšie ako medicinálny )
Kltko, dik za typ. Uz vim, ze se mohu pro priste predzasobit pri navsteve
starkej. Podivam se, jak je to s lihovary tady v okoli.
Bez ohledu na cenu by mi ale pri pouziti Strohu prece jen krvacelo srdce
Božka, je to až ironické, ale tuhle jsem ho měla v ruce: Jemný konzumní líh. Ale do Sydney je to asi trochu z ruky.
inak ja robím orechový likér tak, že orechy sú naložené v vodke (rume, vínovici) - to stačí na vylúhovanie a prevenciu prípadného pokazenia - a až vo finálnom spracovaní extrakt zosilním konzumným liehom, na výsledných 35-40%.
Používam totiž trojmesačný predpis a je mi ľúto strát alkoholu prípadným odparom a nasiaknutím do orechov.
A najlepší čas orechov - na Jána - si už prepásla, ale ešte sa to dá stihnúť, vlani som zakladal likér tiež v tejto dobe a bol vydarený.
při toulkách po internetu jsem narazila na výrobce lihovin, který má ve
své nabídce i konzumní líh (cca 300Kč/l)
Mrkni na JEJICH STRÁNKY , možná by
stačilo tam zavolat a zeptat se, jestli zásobují nějakou prodejnu
v tvém okolí…
Hezký den přeji
dík. Prostě - Labužníci z domova ani z blízké i vzdálené ciziny
nezklamou!
Pro případné další zájemce o konzumní líh (asi z Prahy a okolí): na
Ajtinu radu jsem zavolala do distribuce Liho Blanice, kde mi řekli, že jej
dodávají do drogerie ve Zlatnické ulici (u Bílé labutě). Tak se tam hned
zítra podívám.
Nicméně mě dost nalomil Kltko svým zdůvodněním postupu líh vzhledem ke
ztrátám dávat až nakonec. Jedna se pořád učí !!!
Esmeraldo, poctivě se přiznám, že nevím, jestli bych v Austrálii k tomu
lihu zase sehnala ořechy:-)))
Božka, i ořechy tu máme. Kolem vánoc je sbíráme na Mt. Wilson (zřejmě pojmenováno podle pražského hlavního nádraží), asi 100 km od Sydney.
Esme, pokud jsi vtipkovala, tak jsem to nepochopila, ale Wilsonovo nadrazi - tedy prazske Hlavni nadrazi je pojmenovano podle jednoho z americkych presidentu, Wodrow Wilson, za krestni se omlouvam, ale presny spelling neznam
krom toho, podle mych potravinarskych znalosti, bych prinejmensim lih o koncetravi vodky, tedy cca 40% davala hned, protoze ethanol, tedy lih je rozpoustedlo, tedy kdyz je tho tam vic, vylouhuje z orechu vice aromovych latek, a to je snad zadouci
Triss, samozřejmě jsem vtipkovala. I já vím že ono slavné pražské
nádraží bylo pojmenováno po prezidentu Woodrow Wilsonovi.
Božka, so se týče lihu: klidně bych použila nějakou lacinou Vodku. Vodka
je ze všech lihovin asi nejméně aromatická. Hlavně že v tom je
alkohol.
Dala jsem na rady, za které ještě jednou moc děkuji, a ořechy už nasávají vodku. Za pár měsíců dám vědět, jestli tento efektivnější postup se nějak odrazil ve kvalitě. Ale už teď pochybuji, že něco poznám. Ještě jednou dík. B.