Luštěniny

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Labužník monika02
8 příspěvků 14.09.05 19:32
Luštěniny

Milí Labužníci, hledám recepty pro naší mateřskou školku, která je nucena zvýšit množství luštěnin v jídlech. Paní hospodářka už neví, na jaký způsob je vařit, aby to děti jedly. Díky všem.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
DanaJ
1136 příspěvků 15.09.05 08:01
Bílé fazole - velké i malé

Klasické bílé fazole velké i malé se dají přidávat do čehokoliv. Může se jich i pár rozvařit a ani to není poznat. Třeba do polévek, různých masových a zeleninových směsí. Nejlepší jsou s kečupem - to je jasná páka. Doporučuji k nim přihodit provensálské koření nebo alespoň oregano.
Tuhlen´s jsem dělala z velkých bílých fazolí klasický guláš. Prostě jsem místo masa dala fazole. Kdyby se do toho opekl tučný buřt něco jako kabanos, aby to víc ovoněl no mňamka.

Luštěniny. HM. No, co takhle uvařit sojový maso. Na čínu je vynikající. Nebo s ním nastavovat jiná jídla.

Nebo hrachová kaše s majoránkou a s česnekem. Tu můžu i bez masa. Politá opečenou cibulkou na sádle. No a teda plátek uzenýho. K tomu uzenýmu. Není špatné ho také upéct v troubě místo vaření. Hezky ho prošpikovat česnekem a okmínovat; zabalit do alobalu, hodit do pekáče a upéct.

Nebo čočka. To je báseň. Nekyselit jí octem, ale nastrouhat do ní k vaření kořenovou zeleninu. Až je vše hotové. Kydnem to na talíř a na to dáme kopec zakysané smetany nebo smetanového jogurtu. Trochu jogurtu můžem dát i do čočky; těsně předtím než vykydnem na talíř. Taky úžasný a není třeba k tomu nic. Jen krajíc chleba.

Klasický hrášek zelený čerstvý nebo mražený je vynikající: cibulku osmahnout trošičku na másle - nesmí zhnědnout jen zesklovatět - pak šoupnout hrášek, osolit až změkne rychle zasmážku a smetanu. Nesmí se dělat moc dlouho; hrášek musí být pořád krásně zelený. Podáváme s vařenými brambory.

Nebo fazolová polévka: fazolové boby, nastrouhaná kořenová zelenina, masox, libeček, pažitka, petrželka, majoránka (té víc), pepř. Musí být hodně hustá. Samá fazole.

Nebo fazolové boby uvařit, nechat vychladnout a tvořit nějaké saláty.

Je a už si na nic nevzpomenu.

 
Labužník e.v.a.02
232 příspěvků 15.09.05 09:12
Italská čočková polévka

250g čočky - 1 červená cibule - 1 cuketa - 6 rajčat - 100 g mangoldu - bazalka - olivový olej - česnek - pálivá paprička - sůl: na oleji zeskolavtět cibuli, přidat kostičky cukety a rajčat. směs přidat k uvařené čočce a ještě asi 10 minut povařit. podává se s opečeným chlebem.
Jinak místo červené cibule klidně bílá a místo mangoldu a bazalky petrželku, rajčata se mimo sezónu dají nahradit i protlakem… a vynechat pálivou papričku :-)
Občas dělám variantu s kořenovou zeleninou a bramborama - ale vždycky k čočce rajčata a česnek :-)
Tohle moc chutnalo i mýmu synovi.

 
esmeralda
4813 příspěvků 15.09.05 09:38
Luštěniny

A co takhle něco na způsob Chilli Con Carne. Samozřejmě bez ohně. Děti milují mleté maso.

 
kltko 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.09.05 12:52
monika

skúste aj humus (cícerová = cizrnová pomazánka) dá sa použiť na chlieb - zopár receptov nájdeš aj tu na labužníku (prípadne aj hoummouse či ako je správna anglická transkripcia)


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz