Vážení a milí Labužníci, jak se tak blíží Vánoce,mnozí z nás
přemýšlejí, čím překvapit své blízké i vzdálenější a co dobrého
a zároveň krásného jim připravit. Často v mém případě zůstane
u plánů, nakonec trochu uklidím a něco málo upeču, aby se neřeklo a
abychom zbytečně netloustli, a raději chodíme ven.
Mám ale problémy s některými surovinami (už jsem uváděla marcipán - ten
podle vás vyzkouším), a teď je na řadě KROKANT. On se dostane koupit
německý, ale kdo jste to zkusil? Mně to prostě smrdí žluklými oříšky a
to mi těžce vadí. Posypte tím zmrzlinu nebo pohár a obalte tím cukroví
těm, které máte rádi, když je to hořké, nedobré a je to cítit
papírem.
GLAMO, Vy jako profík možná budete vědět jak na to. A není zde mezi námi
také profesionální cukrář(ka)? Přibližně to odhaduji (postup něco jako
griliáš, ale stejné to přece jen není), dokonce jsem někde už něco
četla, ale myslím že to byla zas nějaká německá kuchařka. S mými
chuťovými buňkami je těžké pořízení. Máslo cítí jako nečerstvé už
druhý den, v mléčných produktech i v mase poznají špatné krmení
dobytka apod.
Může mi někdo z vás poradit? Předem děkuji a mějte se všichni
moc hezky.
Krokant
Krokantová pasta je polotovar kašovité konzistence připravený z cukru krupice, smetany ke šlehání, ztuženého pokrmového tuku, sójové plnotučné hladké mouky a kuléru. V kotli se za stálého míchání roztaví cukr se sójovou moukou a menší částí ztuženého pokrmového tuku. Současně se v jiné nádobě zahřeje smetana až k bodu varu a vlije se do roztaveného cukru. Po promíchání se přidá kulér a zbývající ztužený tuk. Po vychladnutí se směs vymíchá a uloží v chladném prostředí při teplotě kolem 8 °C.
Kulér je cukr utavený do tmavohnědé barvy, do něhož se přilije horká voda a směs se nechá povařit. Tekutý kulér se uchovává ve skleněných lahvích. Při delším skladování tmavne.
Ale na labužníku je taky pár návodů .
I. Na krokant necháme zkaramelizovat 100g cukru dozlatova. Potom v něm
rozpustíme 25g tuku a přidáme 50 g sekaných mandlí. Mícháme tak
dlouho,až se kousky mandlí karamelem zcela potáhnou.
II. Suroviny na krokant: 100 g nasekaných oloupaných mandlí, 50 g cukru,
40 g másla. Necháme zkaramelizovat cukr, přidáme máslo a při nízké
teplotě pražíme spolu s nasekanými mandlemi tak dlouho, až začne vonět.
Necháme na talíři vychladnout, pak nakrájíme a rozdrobíme.
III. Na pánvi zkaramelizujeme dozlatova cukr (150 g), vmícháme strouhané
mandle (150 g) a máslo (30 g). Tento mandlový krokant rozložíme na prkýnko
potřené olejem, necháme vychladnout a nahrubo nasekáme.
Krokant
Man nehme:
60 Gramm feiner Zucker, 1 guter Esslöffel Butter, 50 Gramm gehackte
Mandeln.
In einer kleinen Pfanne oder einem kleinen Topf den Zucker mit der Butter unter
Rühren schmelzen. Wenn der Zucker flüssig wird, die Mandeln einrühren. Das
Krokant nicht zu dunkel werden lassen.
Auf Backpapier geben, mit zwei Gabeln auseinanderziehen und erkalten lassen.
Noch eine Lage Backpapier darauf legen und dann mit einem Nudelholz
zerbröseln.