křen

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Alis
2617 příspěvků 16.12.08 13:18
křen

Poprvé v životě vařím klasické české jídlo, které jsem snad ani nikdy nejedla - totiž vepřový ovar. Technologii má myslím načtenou, snad ještě dokážu uvařit kus masa na kosti :-). Mám ale jeden problém - koupila jsem v zelenině křen (jediný, který byl), ale je poněkud unavený a trochu vyschlý - nemáte někdo, prosím, zkušenosti, jak ho zase přivést k životu? Nebo ho mám nemilosrdně ignorovat a koupit sterilovaný? Ten nám ale moc nechutná, nebývá dostatečně silný :-(


Reklama


Reklama

Reakce:
 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.12.08 13:21
křen

Alis, oloupat, pokrájet, dát do vody, postavit do chladničky a každý den slévat vodu a dávat novou. K tomu aby se mohl dobře strouhat stačí půl dne, někdy 1-2 dny.

 
hafca 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.12.08 13:53
...

Jestli u něj bylo napsáno, že je to Maďarský, pak s ním neuděláš nic. Koupili jsme jej dvakrát a i když vypadal dobře, měl s křenem společný jen tvar a jméno. Při strouhání nic a při jídle snad i pro batolata. Jednou jsme koupili slušný v Tescu, ale je to snad 2 roky. Jaký mají teď, nevím. Jedině nějaký malý a zkusit. Nejlepší je divoký, ale kam na něj?

 
Alis
2617 příspěvků 16.12.08 14:03
Bedlo,

díky za tvou radu, oloupala jsem a už se koupe. Sílu ale asi žádnou moc velkou čekat nemůžu, uvidíme…

 
Alis
2617 příspěvků 16.12.08 14:08
Hafčo,

na tomto křenu, zavařeném ve fólii jako nejnebezpečnější chemická zbraň, nebylo napsáno pro jistotu vůbec nic. Na křen divoký se chystám koncem týdne, na chalupě ho naštěstí rostě docela dost, vánoční křen i jablečný křen budou mít sílu zcela určitě :-)

 
ewa
600 příspěvků 16.12.08 16:49
Alis,

budeš-li mít dobrý křen, tak doporučuju tvé pozornosti Plzeňský křen pro Esme na Labužníku, který sem vložila Bedla. Ten si své grády uchovává a máš ho pořád k dispozici.

 
esmeralda
4813 příspěvků 16.12.08 20:56
Křen - Alis

Tady je ten recept abys ho nemusela hledat.
Je opravdu vynikající.

 
hafca 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.12.08 23:53
alis

Na tom našem taky nic nebylo. Měli to ale na regálu, ve kterém byl uložený. Ten divoký Ti závidím, my se budem muset spokojit s nějakým konzervovaným.

 
Alis
2617 příspěvků 17.12.08 12:25
recept uložen...

mezi oblíbené, nápady a návrhy v mozkových závitech. Moc děkuji. Hafčo, až budu na chalupě motykou a krumpáčem dolovat z polozmrzlé země divoký křen, myslím, že budu hodně přemýšlet, co že mi to vlastně závidíš :-)))

 
gmp
1603 příspěvků 18.12.08 19:34
oživení křenu

Po nastrouhání ho spař lžící nebo dvěma vařící polévky, a je živej raz dva. Pokud chceš křen na déle uchovat tak ho polož do truhlíku na kvitka a zasyp hlínou. Sem tam polej. Miloš

 
zlata
1200 příspěvků 18.12.08 23:13
Jo

Miloš má pravdu, moje babička takhle uchovávala veškerou kořenovou zeleninu celou zimu. Dávala do škopíku s vlhkým pískem a když náhodou trochu proschnul, jednoduše pokropila vodou.


Reklama

 Váš příspěvek
Další témata z kategorie

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz