Kefir

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
possum
464 příspěvků 23.09.04 16:34
Kefir

cim mohu v receptu nahradit kefir? Dekuji.

Reakce:
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 23.09.04 16:51
náhrada kefíru

pokud není vůbec k dispozici ani kyška, zkusila bych smíchat mléko a sodovku… možná
no, ale určitě to nebude taková dobrota…

esmeralda
4813 příspěvků 24.09.04 00:10
Kefir

Possum a proč ho chceš nahrazovat?

penda
4752 příspěvků 24.09.04 01:26
a co..

…třeba jogurt?!?…

possum
464 příspěvků 25.09.04 17:04
pendo,

taky jsem si to myslela, ale to by chtelo s trochou mleka, ne?
Ja vim, ze mama rozmichala jogurt s mlikem a ze je to neco jako kefir.

possum
464 příspěvků 25.09.04 17:06
Esme,

copak tady se da sehnat kefir? Snehu ma ten recept na chleba a je s kefirem.
Tady byli naci kluci, co prodavali ostepky a kefir z Vic. Ale uz to tu neni.

esmeralda
4813 příspěvků 28.09.04 00:17
Kefír, Possum.

Kefír se tu sehnat dá. Získala jsem ho přes jakousi objednávkovou službu. Ale nedělej si s tím starosti. Až se setkáme, osobně předám kulturu. Ono se to totiž množí.

Labužník Denda02
213 příspěvků 07.10.04 08:13
Australanky

Ja si kupovala Buttermilk. Vim, ze je to podmasli, ale to australsky chutnalo 100% jako nas kefir. Pouzivala jsem ho jak na peceni, tak do zamilovanyho okurkovyho salatu s kefirem. Hezky den do Klokankova, D.

possum
464 příspěvků 08.10.04 15:54
Dendo

diky, ale uz se mi kefir tvori.

Labužník Zdena
7 příspěvků 12.10.04 23:48
...

Co je to za kulturu?
Nemohla bych se zeptat blize na kulturu, kterou ve svem prispevku zminuje Esmeralda? TAky jsem bez kefiru a mleka jsou dnes trvanliva az moc.

Labužník Zdena
7 příspěvků 12.10.04 23:49
...

Co je to za kulturu?
Nemohla bych se zeptat blize na kulturu, kterou ve svem prispevku zminuje Esmeralda? TAky jsem bez kefiru a mleka jsou uz nejak moc trvanliva.

alca
148 příspěvků 13.10.04 11:46
Kefir

Jednoducha vyroba kefiru v Australii po domacku. 1 cup buttermilk smichat s 3 cups mleka a nechat 24 hodin v teple a je hotovo. Potom uskladnovat v lednicce.

possum
464 příspěvků 13.10.04 17:15
Zdeno,

ja nejsu odbornik, ale je to houbicka, ktera vypada jako kus drztky. A roste.

possum
464 příspěvků 13.10.04 17:23
Alca,

tedy s temi 24 hod., to nevim. Ja se bojim cokoliv nechat venku, natoz mleko a hlavne v lete. Dneska by to urcite neslo. Za 24 hodin pri 37 stupnich?
V zime to zkusim. Dik.

1irena
594 příspěvků 13.10.04 19:01
possum

na " této ":http://mbm.dotnet11.hostbasket.com/…ilkKefir.htm stránce až dole jsou nějaké odkazy, možná užitečné.

alca
148 příspěvků 14.10.04 13:55
possum

Omlouvam se za me spatne vyjadreni,ale myslela jsem pokojovou teplotu,nakonec precti si odkazy od Yvette,kde mi daji za pravdu. Ahoj

alca
148 příspěvků 14.10.04 13:55
possum

Omlouvam se za me spatne vyjadreni,ale myslela jsem pokojovou teplotu,nakonec precti si odkazy od Yvette,kde mi daji za pravdu. Ahoj

alca
148 příspěvků 14.10.04 13:56
Sorry Irena

Sorry,ja popleta,popletla jsem si jmena

Jarka7
208 příspěvků 03.10.05 19:34
...
Jarka7
208 příspěvků 03.10.05 19:48
co víme o kefíru

Příprava kefíru z kefírových zrn:

Zrna z lahvičky vylijeme na čistý (vyvařený) cedník a promyjeme
převařenou vodou, zchlazenou na pokojovou teplotu. Pak je vložíme do čisté nádoby a zalijeme 1/4 litru převařeného a na pokojovou teplotu
vychlazeného mléka. Nádobu uzavřeme a ponecháme asi 24 hod. při
pokojové teplotě. Jakmile je kefír v nádobě sražen, má patřičnou
kyselost a chuť, můžeme jej vychladit a posléze konzumovat.
Postupně, až se zrna pomnoží a zvětší svůj objem, můžeme úměrně
tomu zvýšit i výše uvedené množství mléka.

Příprava kefíru ze sušené kefírové kultury:

Obsah sáčku vsypeme do 1 litru mléka vytemperovaného na teplotu 23 st.
C, řádně rozmícháme a ponecháme při pokojové teplotě (23 st. C) do
sražení (20 - 24 hod.).
Sražený kefír uložíme na 24 hod. do chladničky. K pití je
nejvhodnější kefír 48 hod. starý.
Pozor! -při spotřebě celého objemu nezapomeňte oddělit dvě lžíce
kefíru na další zaočkování. Při dodržení hygienických podmínek můžeme
tímto způsobem docílit i 10ti násobného přeočkování.
(Kulturu skladujeme v chladničce při + 4 st. C.)

Chceš se dožít 100 a více let? Ano? Pití kefíru ti to bohužel zaručit nemůže, ale můžeš být díky němu v lepší kondici, když tě třeba přejede auto nebo spadneš ze skály a i když ti těch 100 let nezaručí, určitě ti aspoň zvýší pravděpodobnost delšího a zdravějšího života.
Kefír je nejznámější alkoholicky kvašený a současně mléčně kysaný
nápoj vyráběný z kravského mléka. Pochází ze Zakavkazí, rozšířil se
však po celé Evropě a prodává se také v Československu. Připravuje se
pomocí oživených kefírových zrn, která mají vzhled květáku a jejich
podstatou je kasein a mikroflóra nebo ze sušené kultury nebo
připraveného zákvasu. U kefírových zrn jde o symbiózu bakterií
mléčného kvašení, a to streptokoků (Streptococcus lactis aj.)
a laktobacilů (Lactobacillus lactis var. caucasicus, L. casei aj.),
dále kvasinek (Kluyveromyces kefir, K. lactis a K. fragilis) a v malém
množství i bakterií octového kvašení. Přesné složení kefíru je
veriabilní a v různých státech odlišné. Kefír je lahodný osvěžující
nápoj a nalezl širokého použití jako čistící a posilující prostředek.
Co do léčebných účinků bylo prokázáno, že podporuje chuť k jídlu,
odstraňuje různé zažívací potíže a příznivě podporuje činnost ledvin.
Obnovuje činnost střevní flóry a tím zlepšuje příjem cenných látek,
trávení, napomáhá detoxikaci organismu. Je lehce stravitelný. Dobře
vychlazený čerstvý kefír má příjemně nakyslou, mírně štiplavou chuť
a šumí. Obsahuje přibližně 1% kyseliny mléčné, 0,5% etanolu a 0,1%
kyssličníku uhličitého. (Jogurt na rozdíl od kefíru obsahuje výhradně
mléčné bakterie. Kefíru podobný mléčný kvašený nápoj tatarských
národů, připravovaný z mléka klisen a oslic, se nazývá kumys.)
Všechny formy sladkého kravského mléka mají interakci se
salicyláty. Mléčné produkty, k jejichž výrobě bylo použito kvasných
nebo fermentačních procesů (sýry, tvarohy, jogurt, podmáslí, kefír,
kyselé mléko atd.) tuto interakci nemají.
ODKUD KEFÍR POCHÁZÍ?
Kefírová kultura pochází jednak z Kavkazských hor a taky z opatství v Tibetu (tamní kefírová zrna nazývaná Tibetská houba jsou drobnější) a je snad 5000 let stará (kdo dnes zná přesné datum? a koho to vůbec zajímá? prostě je to hodně staré).
Co se Kavkazu týká, tak podle legendy daroval kefír příslušníkům ortodoxní církve Aláhův prorok, Mohamed. Kvůli pověře, že „Prorokova zrna“ ztratí svoji moc a sílu, pokud by se ho zmocnili nevěřící, byl přísně střežen před cizinci a byl předáván z generace na generaci a pokládán za součást kmenového bohatství. Cizinci občas dostali ochutnat hotový nápoj, ale samotná kefírová kultura zůstávala tajemstvím. V devatenáctém století začali kefír zkoumat ruští doktoři a začali publikovat vědecké studie o pozitivních účincích kefíru. K získání kefírových zrn prý použili krásnou ženu, která měla obměkčit srdce kavkazského knížete a která po spoustě dobrodružství přivezla do Moskvy první hrnek chrchlíků.
Obyvatelé Kavkazu používali kefír pro uchování kozího, koňského nebo kravského mléka bez ledniček (mléko uchovávali v kožených vacích) a díky němu se dožívali extrémně vysokého věku (samozřejmě nejen díky němu – žili na čerstvém vzduchu, pili čistou vodu, měli dostatek pohybu, ..). Některé nemoci (jako tuberkulóza a rakovina) tam byly úplně neznámé.

CO JE TO KEFÍR?
Kefírem se obecně myslí nápoj, který je vyrobený kvašením pomocí kefírové kultury. Existují dva druhy kefírové kultury. Jeden druh žije a rozmnožuje se v mléce, má mazlavou gelovitou konzistenci bílé barvy (vypadá jako malé měkké růžičky květáku) a krmí se laktózou, zatímco „krystalky“ toho druhého, žijícího ve sladké vodě, jsou pružné, průsvitné a křehké. Je to společenství různých druhů kvasinek a bakterií. CO JE NA KEFÍRU TAK DOBRÉHO, ŽE BYCH HO MĚL(A) PÍT?
Nápoj (ať už ten mléčný nebo vodní) zamezuje shromažďování a hnití potravy ve střevech, odkyseluje organismus (i když je chuťově kyselý, vyvolává zá:,–(itou reakci organismu), produkuje enzymy, které pomáhají uvolnit ve vodě nerozpustné látky, rozkládá těžce stravitelné látky (rozkládá například laktózu v mléce, a proto ti, pro koho je mléko těžce stravitelné, nemívají s mléčným kefírem problémy). V trávicím traktu se dokáže vypořádat s různými nežádoucími přemnoženými kvasinkami, bakteriemi a viry, stimuluje imunitní systém.

CO VŠECHNO SI MŮŽU POMOCÍ KEFÍRU LÉČIT?
Nemoci nervů, vnitřní onemocnění, bronchiální katary, veškeré sklerózy, infarkt myokardu, onemocnění žlučníku, jater, ledvin, infekční žloutenka, žaludeční a střevní onemocnění, průjem, zácpa, nemoci krve, vyrážka, ekzémy, candida (kvasinky).
No a protože kefír zlepšuje imunitu a vitalitu organismu, tak se s jakoukoli chorobou lépe vypořádáme a spoustě nemocí se vyhneme. Navíc spousta chorob souvisí se špatným trávením a zácpami.

JAK ČASTO PÍT KEFÍR A V JAKÉM MNOŽSTVÍ?
Nejlepší je pít kefír denně a to v takovém množství, jaké je ti příjemné. Někdo pije kefír před každým jídlem, někdo jiný hrnek kefíru ráno a hrnek kefíru před spaním. Pokud ho piješ před spaním, vypláchni si na závěr pusu nebo vyčisti zuby, protože některé bakterie v kefíru se kamarádí s kazy.
Také je vhodné jednou za čas na pár dnů vy:,–(it.
Pokud s kefírem začínáš, raději zpočátku pij menší množství (třeba několik lžiček), aby si tělo postupně zvyklo na některé pro něj neznámé bakterie a kvasinky. V opačném případě můžou nastat různé problémy typu průjem, vyrážka, bolení břicha, které ale po krátké době mizí. Dalším počátečním problémem bývá i proces detoxifikace organismu, který kefír ve tvém trávicím traktu může nastartovat a pokud se tvoje tělo rozhodne zbavit se jedů třeba přes kůži, pak tě asi nemine nějaká ošklivá vyrážka. Pokud ale vydržíš konzumovat kefír i nadále, časem se i těchto problémů zbavíš – čím víc kefíru piješ, tím se jich zbavíš rychleji, i když bouřlivěji. Hlavně se toho nezalekni a nepřestávej s kefírem úplně.
Kefír se ovšem dá nejen pít (a jíst), můžeš s ním zevně potírat různé vyrážky a ekzémy.

JAK SI MŮŽU KEFÍR PŘIPRAVIT (ZÁKLADNÍ RECEPT)?
Na dva hrnky kefíru potřebuješ tyto suroviny:
4 1 - 2 polévkové lžíce kefírových zrn
4 1/2 litru mlíka

Postup:
Použij sklenici (měla by být dost velká, aby zůstala část sklenice prázdná) s uzávěrem – ne kovovým, nemusí být těsný (čím těsnější, tím víc CO2 se ti v kefíru vytvoří), ale je dobré něčím nádobu pokrýt, aby do ní nepadaly nečistoty a nepřitahovalo to hmyz. Nalej do ní mléko, plkni tam chrchlíky a tak 12 až 24 hodin nechej fermentovat v pokojové teplotě. Čím teplejší počasí, tím rychlejší fermentace. Mléko neohřívej, klidně použij studené z lednice, kefír se nesmí vystavovat vysokým teplotám!
V průběhu zrání občas sklenicí zavrť, zatřepej, aby se ke kefírovým chrchlíkům dostalo nezpracované mléko – pokud necháš sklenici jen tak stát, může se ti výsledný nápoj rozdělit na syrovátku a zdrcnutý kefír, ale to nevadí, protože se to dá zpět rozmíchat.
Jak poznáš, že je kefír hotový? Když sklenicí zahýbáš tak, aby se obsah rozléval po stěnách, zůstane na stěně sklenice typický kefírový povlak, který když odtéká, vytváří taková jakoby říční korýtka. No a je to hustší než mlíko. Nebo uvidíš, jak je mlíko rozdělené na syrovátku a sraženiny. Nebo to můžeš ochutnat. Prostě to nechej dělat tak dlouho, jak dlouho chceš. Časem si určitě najdeš svůj ideální způsob, protože každý to máme rád trošku jinak.
OK, kefír je hotový – má správnou konzistenci i vůni – tak co teď? Vezmi svůj kefírový cedník a proceď obsah do nějaké jiné nádoby, ze které kefír buď hned zkonzumuj nebo ho strč do lednice, kde ti vydrží prakticky neomezeně dlouho. Nejlíp se ti kefír přecedí, když napřed nádobou zatřepeš, aby se obsah pěkně zhomogenizoval a chrchlíky nebyly „zazděné“ v mléčných sraženinách. Přeceděné kefírové chrchlíky dej zpět do vypláchnuté sklenice a dej jim čerstvé mléko. Můžeš s nimi dát zpět do sklenice i trošku hotového kefíru – urychluje to růst i fermentaci.
Doporučuje se při přípravě nepoužívat kovové předměty (cedník, lžíce). Nevystavuj kefír vysokým teplotám a čisticím prostředkům (vymýváš-li sklenice jarem, pořádně je vypláchni a nech je vychladnout, než do nich dáš kefíry).

PŘÍPRAVA KEFÍRU II. – VARIANTA STUDENÁ LEDNICE
Pokud máš raději hustší kefír a nevadí ti, že to bude trvat déle, můžeš kefír fermentovat v lednici. Pomalejší fermentace vytváří hustější kefír, což spoustě lidí více vyhovuje.
Znamená to dát do sklenice stejné množství kefíráků a mlíka jako při normálním způsobu, ale potom ji strčit do lednice. Trvá to asi tak týden, než kefír dozraje.
Taky je možná kombinace obou metod – začít asi tak 12 hodin při pokojové teplotě, potom dát kefír do lednice a dokončit ho v chladu. Nebo naopak, začít v lednici a skončit při pokojové teplotě. Kefír je natolik přizpůsobivý, že zvládne různé druhy nakládání. Navíc takovými pokusy můžeš najít variantu, která ti chuťově nejvíc vyhovuje.

SKLADOVÁNÍ KEFÍRU, SEKUNDÁRNÍ FERMENTACE
Kefír skladujeme nejlépe ve skleněné nádobě s uzávěrem v lednici, kde vydrží i několik měsíců. Můžeš to dělat tak, že z nádoby vždy odleješ porci kefíru pro svoji spotřebu a později doplníš nově vyrobeným kefírem. Čím déle necháš kefír v lednici, tím kyselejší a zralejší bude.
Pro ty, kdo jsou alergičtí na mléko kvůli laktóze se doporučuje upravit kefír ještě dál sekundární fermentací. Tento proces zredukuje obsah laktózy a je proto vhodný i pro ty, kdo kontrolují příjem cukrů a karbohydrátů. Metoda spočívá v tom, že slejeme čerstvý kefír (po 12 až 24 hodinách prvotní fermentace) do skleněné nebo plastové láhve ne do víc než 3/4 obsahu, uzavřeme těsným víčkem a necháme stát v pokojové teplotě. Čas od času lahví zatřeseme a uvolněním víčka vypustíme CO2 z láhve a zase zavřeme. Takto může kefír zůstat až týden v chladnějším klimatu a 2 až 3 dny v teplejších podmínkách. Opět můžeme z lahve ubírat kefír ke konzumování a nahrazovat čerstvým, ale po týdnu je třeba láhev vyprázdnit a vypláchnout.
Sekundární fermentací se také zvyšuje obsah vitamínů (hlavně kyselina listová) a kefír je potom kyselejší (což nám některým víc chutná).

MÁM HOTOVÝ KEFÍR, CO S NÍM VŠECHNO MŮŽU DĚLAT?
4 Tak, kefír se ti udělal a teď bys ho rád konzumoval. Nejjednodušší je samozřejmě pít ho bez úprav. Nebo ještě lepší je vychladit si ho v lednici.
 Jarka7

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 04.10.05 07:22
Kefír - Jarko7,

tak to je úplně vyčerpávající pojednání.

Super!

Manek

Pilka
113 příspěvků 04.10.05 09:35
Pojednání

dobré a celkem rozsáhlé, že by skoro zasloužilo zařadit do kategorie Články (nebo se mýlím?).
Pokud jste v ČR, můžete zjistit na těchto stránkách , jaké kultury jsou k mání pro domácí výrobu mléčných zázraků a také si je na této e-mailové adrese objednat.
No to jsem žádostivá, jestli se mi povedlo tam dostat ty odkazy.
Osobám zdržujícím se dlouhodobě mimo ČR a bažícím po kefíru jistě někdo z nás rád pomůže.
Příjemný den.

Labužník Sarka
433 příspěvků 04.10.05 16:12
Hmmm

Asi jsem nejak mimo, ale jak se s tim pracuje? Ma s tim nekdo nejakou praxi? Dik

Manana
1515 příspěvků 04.10.05 20:55
příprava kefíru

Dřív to bylo jednoduché: do zbytku kefíru, který jsem záměrně nevypil jsem nalil mléko (ne něco odtučnělého), nechal stát v pokojové teplotě a za den za dva jsem měl kefír. A tak jsem to stále opakoval.
Dnes je problém, protože mléko není mléko, nebo je umělé - tedy trvanlivé, a z tzv. čerstvého mléka to už dneska holt nejde, z těch všech se vám přihodí smradlavá zkažená hmota. Aspoň si vyzkoušejte, co pijete!!!
Chce to mléko od krávy. Jitky!
Jinak je dnes plno různého kefíru ve všech obchodech a supermarketech.

esmeralda
4813 příspěvků 05.10.05 00:24
příprava kefíru - Manano,

dělám kefír jak popisuješ: trochu nechám a doplním mlékem. Dokonce jsem experimentovala s odstředěným a kultura to zatím radostně přežívá.

Pilka
113 příspěvků 05.10.05 08:32
Manano souhlas

Dělávali jsme domácí tvaroh (na brambory, ovocné knedlíky i jen tak s cibulí) ještě za „totáče“ z pytlíkového mléka a býval vynikající. Pak najednou přišla doba, kdy to prostě nešlo už ani z toho. Krabicák nekupuju, cítím to sušeným mlékem (=krmivo pro telata) a papírem. Kupujeme mléko v plastové lahvi od Olmy, ale ani z něj už tvaroh nejde udělat, vznikne nám smradlavá guma.
V létě jsem byla u mužových rodičů na Ukrajině, mají svou krávu, no co budu povídat, měla jsem strach z následků pití neošetřeného a jen vychlazeného mléka - no a nic, přežila jsem to v plném zdraví. Zato o tu jejich smetanu jsem přímo škemrala a přivezla jsem si jí domů asi 2 litry. Mám ji v mrazáku a nemáte představu, jak zacvičí s kynutým těstem na koláče a buchty. Je jemňoučké jako samet.
Větších kravínů kvapem ubývá (dřív jsem od známého soukromého zemědělce občas koupila mléko) a s mlékem od českých soukromníků nemám nejlepší zkušenost, asi to nemají dobře uskladněné a je to cítit „kravinkou“.
Prostě souhlasím s tím, že to co kupujeme, už nemůže být „živé mléko“, ale je to jen nějaký zbytek po tom, co všechno z toho vytáhnou v mlékárnách.
Ale možná právě proto by bylo zajímavé zkusit udělat kefírek doma z nezpracovaného mléka, abychom si porovnali, zda to co kupujeme se skutečnému kefíru aspoň vzdáleně podobá.
Mějte krásný den.

Yavanna
87 příspěvků 19.03.07 12:36
obnovuju tohle téma

a ptám se zkušených: co se stane, když nesliju kefír každý den? (aneb Na kolik dní můžu odjet, aniž by mi někdo musel „hlídat“ kefírové houbičky?)

possum
464 příspěvků 19.03.07 13:54
Na jak dlouho chces,

ale MUSI byt v lednici. Hned po prvnim dotazu jsem dostala kousek houbicky od Esme. Poctive jsem kazdy den delala. V lete mi tu vsak sel moc rychle, tak jsem ho na pul dne dala do lednice. Pak jsem zjistila, ze v lednici se pozastavi. A tak jsem ho tam nechala, az jsem na nej zapomela. Na par mesicu. Ted jedu dal. Co budu na dovolene (2 mesice) bude zase ‚spat‘ v lednici.

esmeralda
4813 příspěvků 19.03.07 20:28
Yavanna,

když jsme jeli na dva měsíce na dovolenou, houbu jsme vydnali, opláchli, dali do skleničky se sušeným mlékem, hermeticky uzavřeli a schovali do mrazáku.

A jak už napsala Possum, celý proces kvašení se zpomalí v ledničce.

HelcaK
960 příspěvků 19.03.07 21:56
Kefír

máte někdo zkušenost s kefírem jako prostředkem proti zvracení z přemíry alkoholu? Známé, která si přivodila jakousi alergii a dva roky vždy několik hodin zvracela po jediném malém panáku čehokoli, to poradil barman a prý se žaludek zázračně u:,–(il během okamžiku jak jí, tak o několik dní později její kamarádce (ta se ovšem „pouze“ opila jako carský důstojník)… Použily zcela normální kefír, běžně prodávaný v českých řetězcích.

esmeralda
4813 příspěvků 20.03.07 00:57
Kefír - Helčo,

kdybych zvracela po jednom panáku, nechala bych se vyšetřit úplně celá. Zní to jako vtip, ale myslím to zcela vážně.

Kefír ale definitivně pomáhá zmírnit pálení úst po požití pálivého pokrmu. Lidé si myslí že to vyřeší vodou, ale není tomu tak.
Vlastní zkušenost to ale není, neboť mám ústa z plechu a nějaké Vindaloo mě nerozhází.

Yavanna
87 příspěvků 20.03.07 07:58
to jste mne uklidnili,

bála jsem se, že budu muset svěřovat houbičky na opatrování ;o) Můj zdroj mi totiž prozradil, že do lednice to NIKDY nesmím dát a jakmile to má víc tepla/zimy/při­blížím se s kovovým nádobím/dám to do průvanu, houbičky umřou Příště to budu brát s rezervou

Labužník Jana.Q02
129 příspěvků 20.03.07 19:55
Kefírová houba

Nešlo mi cezení vyrobeného kefíru. Plastová sítka jsou moc hustá, neteklo to. Pocákala jsem kuchyňskou linku i sebe. Teď pěstuji houbičku v zajetí - v plastovém udělátku na čaj ji ponořím do zavařovačky s mlékem. Dostává krabičák polotučný. Kefír vyrábí pilně, ale nemnoží se. Musím vystihnout, kdy začne mléko houstnout a je jako smetana. Když to stadium prošvihnu, oddělí se syrovátka a to už mi moc nechutná.

esmeralda
4813 příspěvků 20.03.07 20:19
Kefír - Yavanna,

ale s tím kovovým sítkem opatrně. To opravdu kefír nemá rád.
Za tímto účelem jsme zakoupili na cezení celoplastové.

Yavanna
87 příspěvků 21.03.07 10:50
kovové sítko

nemám, ale jednou jsem TO zamíchala kovovou lžící a nic se nestalo…

litalka2
13 příspěvků 05.03.10 10:26
Kefírová houba - Brno

Nemáte někdo navíc kefírovou houbičku?? Jsem z Brna a ráda si pro ni přijedu… moc ji sháním. děkuji

spanny
159 příspěvků 06.03.10 16:41
Kefir

Ja jsem hledala kde bych mohla dostat kefirovou houbicku ve Spanelsku a nasla jsem tuto web stranku. Je to pro ty kteri nemaji moznost dostat kefirovou houbicku od znameho.

http://www.torontoadvisors.com/…fir-list.php

Kamila

bocianka
528 příspěvků 06.03.10 17:51
Spanny,

jsi dobrá. Je tam spousta míst v Česku. Díky.

spanny
159 příspěvků 07.03.10 14:44
Kefir

Za malo, bocianko. Ja jsem napsala tomu v Malaze a cekam na odpoved.
 Kamila

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz