josta

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Claudia
103 příspěvků 07.07.04 08:07
josta

Zdravím všechny labužníky a mám velikánskou prosbu: neznáte někdo recept na výrobu marmelády (džemu) z josty?
Josta je keř, myslím, že kříženec černého rybízu a angreštu, plody jsou černé kuličky o velikosti cca 1cm se světlou dužninou, sladké, ale výrazné chuti. Kdysi jsem jedla tuto marmeládu, byla vyrobená z poloviny josty a poloviny červeného rybízu a byla to úplná pohádka.
Předem díky všem za pomoc.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
penda
4752 příspěvků 07.07.04 09:45
claudie,

my jí máme na zahradě…a zjistila jsem to až teď díky Tobě..to jsem zahradník, co?…posílám všem zvědavým a neznalým odkaz a po receptech se podívám…my totiž zahradní sklizeň více méně zmrazujeme, proto mi to nic neříká…:-))

 
Zuzana.sk
1 příspěvek 07.07.04 10:56
dzem z josty

Ahoj Claudia, tiez mame na zahrade zopar krickov tohto vyborneho ovocia (mimochodom mimoriadne vhodneho napr. pre diabetikov…) a zhodou okolnosti som prave tuto sobotu robila dzem a mozem potvrdit, ze je uzasny! Pri jeho vyrobe som postupovala intuitivne a v duchu hesla „co dum a zahrada da“… Dala cca 4,5 kg josty a cca 0,5 kg ciernych ribezli, ovocie som umyla, odstopkovala (uff, pokial mas k dispozicii len jedny ruky, pocitaj cca 2 hodky sedavej prace… a vsetko spolu varila cca 45 minut. Potom som pridala balicek (1/2 kg) zelirovacieho cukru 2:1 a pol balika (1/2 kg) klasickeho zelirovacieho cukru, ktore som nasla v spajzi este z minulej sezony… Podla navodu by malo byt cukru podstatne viac (pisu az 1 ku 1), ale to by podla mna bol dzem prilis sladky, aj ked zrejme trvanlivejsi, pretoze cukor aj konzervuje… tento moj je prijemny, aromaticky, kyselkavy, som nadsena, celkom som zabudla na odporne odstopkovavanie a ked opat dozreju prislusne ingrediencie, chystam sa na vyrobu davky c. 2! Ahoj, Zuzana

 
Claudia
103 příspěvků 07.07.04 12:34
recept

a já se skoro bála, že jostu nikdo nebude znát ;-))))
Díky moc Zuzce za recept, určitě ho zkusím!!! Máš pravdu - co dům a zahrada dají bývá většinou nejlepší kombinací ;-))))))
Pendi, kdybys ještě něco našla, prosím, také mi to pošli - nikde na internetu se mi nepodařilo najít o jostě víc než jsi vložila jako odkaz. Děkuju předem

 
lvice
148 příspěvků 12.07.04 10:48
josta

Taky se podivuji, že to pěstuje ještě někdo jiný než já.
Mě z toho chutná spíše džem nemíchaný. Dělám ho podle předpisu na pytlíku s želírovacím prostředkem (pektogel, nebo co zrovna koupím) a počínám si jako s rybízem. Jen malý tip. Už ho neočišťuji od ,,bubáků„. Dříve jsem to dělala. Jsme celkem otužilá rodina a nikdo si nestěžuje.(Ještě tak, museli by pomáhat čistit)Radím zkus jednu dávku a uvidíš. Před výrobou džemu
ovoce velmi krátce rozmixuji. Taky je u nás velmi oblíbená mražená ,,dřeň“ z josty. To ovoce rozmixuji lépe, promíchám s cukrem dokud se cukr nerozpustí a dám zmrazit buď do nějakých tvořítek nebo častěji 1,5 - 2 cm hladinku do krabičky od nanukového dortu, zmrzlé do mikrotenového sáčku a vrstvit do další nanukové krabičky. Cukru podle oka - spíše chuti. Pozor když se dá velké množství cukru tak to špatně zmrzá. Málo - nebude to nikomu chutnat. Taky není špatné promíchat před zmrazováním ještě se smetanou. Dobrou chuť.

 
penda
4752 příspěvků 12.07.04 12:03
claudie,

našla jsem ještě víno z josty, prohledám historii a pošlu ti to sem…bylo to v angličtině…a jinak jsem objevila jen přímo stránky s marmeládama, ale bez receptů..už jen jako tovar na prodej…:-))

 
penda
4752 příspěvků 12.07.04 12:16
víno z josty...

jostaberry wine

 
Claudia
103 příspěvků 12.07.04 16:12
josta

Díky moc za odpovědi.
Pendi, to víno musím být výborné, nechám si přeložit receptík do češtiny a příští rok zkusím - zatím nemám tolik plodů, bude jen na marmeládu, pokud je ovšem dřív nesním přímo z keříčku, protože tam chodím pořád ochutnávat
Dřeň je také fajn nápad, sama ji dělám z jahod nebo z broskví, jinou manžel nejí, takže jostu do dřeně zatím zkoušet nebudu, ale díky za tip.

 
penda
4752 příspěvků 12.07.04 17:20
claudie,

zkusila jsem ten recept přeložit a dám ho na labužníka..jen mi tam nebyly moc jasné ty jmenované kvasinky, tak jsem se podívala na ovocná vína, která se vyrábí v našich podmínkách…a přiložím k tomu náš český klasický způsob…jestli se sem mrkne esmeralda nebo někdo jiný, třeba bude vědět přímo o co jde, a poradí nám… …jedná se tam o „yeast nutrient“ … nevím, zda jsou to nějaké živné kvasinky nebo čistě živná sůl, která se do ovocných vín přidává…a ty druhé, to budou asi klasické kvasinky, které jsou k dostání v drogériích… …také nemám zdání, zda se u nás normálně pořídí tříslovina duběnková alias tanin (hroznový), který se tam má přidávat…

…labužníci, co se zabýváte výrobou ovocných vín, ozvětě se, prosím… :-))

 
esmeralda
4813 příspěvků 13.07.04 23:34
josta

Pendo, tak jsem se dívala na Yeast nutrient a tvůj překlad živné kvasinky by tomu asi odpovídal. Jinak jsem se dozvěděla že to je Di-ammonium phosphate (DAP), což je fosforečnan amonný. V článku upozornňují, že se musí používat opatrně (rozumím tomu tak, že se to tam nehází po lopatách), aby v tom nezůstal chemický zápach, který trvá nějaký čas než zmizí. Dříve se jako Yeast nutrient používaly vaječné bílky. Dnes se to ale nedoporučuje kvůli riziku salmonely. Ještě je tu poznámka, že pakliže víc než třetina cukru pochází při kvašení (fermentaci) z ovoce není třeba Yeast nutrient přidávat. A chtěla bych ještě dodat, že o výrobě vína vím absolutní nulu a tyto informace jsou čerpané z netu a já jsem to jenom přeložila. Doufám, že to vám zasvěceným něco řekne a snad možná pomůže.


Reklama

 Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz