josta

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
Claudia
103 příspěvků 02.08.06 15:21
josta

Zase se mi letos urodilo docela dost josty a protože u nás nikdo nechce víno a marmeládu mám ještě loňskou, hledám nějaké šikovné recepty. Prosím, poraďte.

Reakce:
lvice
148 příspěvků 03.08.06 12:06
josta

Taky obvykle mívám víc josty než potřebujeme. Rozmixuji ji, přidám cukr podle chuti (prostě míchám-ochutnám-přisypu, dokud se mi to nezdá dobré) a dám zmrazit. Osvědčil se mi tento způsob -
do mikroténového sáčku na zmrazování naliju připravenou dřeň, položím do krabičky a zmrazím ve formě placky, která má tloušťku tak nanejvýš 2 cm. Zmrzlou dřeň jíme jen tak na chuť, nebo přidat kus do poháru s nanukáčem a přelít čokoládovým topingem .....
Pozor, když se dá příliš cukru, hmota uplně nezmrzne a zůstává mazlavá. Ale zřejmě to nevadí, pokud to neskladujem roky. Dcera vloni do hmoty před zmrazením zamíchala smetanu a prý to bylo mňam.

lydia
1227 příspěvků 03.08.06 14:39
Claudia,

josta osahuje hodně vitamínu C. Zkus jinou marmeládu, jostu smíchat třeba s kiwi. Nebo udělej na způsob bezinkového likéru, nebo bezinkového žahouru. Dovedu si představit, že to bude stejně dobré. Žahour si taky můžeš zavařit na způsob marmelády, a když je v zimě chuť nebo nedostatek vitamínů, tak si ho připravit se šlehačkou. Dobrý je i koláč s drobenkou, receptů tu najdeš dost. Vyzkoušej ten rebarborový s pudinkem od Glamy. Josta je taky kyselá jako rebarbora
Víš, že se marmeláda s josty skoro vůbec nedostane, že je to lahůdková pochoutka?

Ještě jeden recept na likér: na 500 g josty 250 g kandisového hnědého cukru, skořice nebo hřebíček, co máš raději, zalít vodkou a nechat 5 týdnů ve sklepě stát. Potom jenom přecedit a ochutnávat.

Vali
1326 příspěvků 03.08.06 17:20
josta

letos jsem prvně zkusila jostu zavařit do malých skleniček jako kompot a je vynikající. Příští rok jí zavařím více. Máme moc rádi zavařený angrešt a protože nám po povodni vyhynul, tak jsem vyzkoušela jostu. Stopku a bubáčka jsem ostříhávala pomocí malých nůžek. Cukru jsem dala jako na angrešt, a protože už byla dost měkká - zavářela krátce. Jednu skleničku jsem otevřela a ochutnala - je to dobré. Doporučuji.

Claudia
103 příspěvků 07.08.06 10:27
Děkuju

Díky moc za tipy, určitě vyzkouším, marmeláda z josty je fakt moc dobrá, přidávám do ní trochu rybízu a fakt nemá chybu.

Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz