Jedlý papír

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.04.11 21:57
jedlý papír

Z čeho se dělá,to jsem už našla, ale jak, to najít nemůžu. Ví to někdo ?


Reklama


Reklama

Reakce:
 
casino
4474 příspěvků 25.04.11 22:06

Jako tělo Páně…
Jak případné v čase postvelikonočním :-)

 
ester
288 příspěvků 25.04.11 22:30

A nezaměnil jsi papír za plátno? :-)
Wydro,prozradíš z čeho?

 
Alis
2617 příspěvků 25.04.11 22:43

Nevím ani z čeho, ani jak. Jen vím, že když byli kluci ve věku tvého vnuka, byl to velký hit. Pár jich taky sbaštili, než jsme se z tisku dozvěděli, že je to zdraví škodlivé. Jestli je to totéž, co tehdy, netuším, ale pro jistotu a kvůli tvému po-potomku píšu :-)

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.04.11 22:44

Wydro, výrobu se asi nedozvíš, když to neví ani casino, ale snad ho za ta léta aspoň sehnal http://diskuse.gastronews.cz/…/jedly-papir :-)

 
casino
4474 příspěvků 25.04.11 22:48

ester, myslíte turínské? Neééééééééé :-)
Danda, na tom není nic tajného…

 
ester
288 příspěvků 25.04.11 23:13

Tak to jsem Casino ráda :-)

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.04.11 23:51

Na tom není nic tajného, ale tajemství bude ta domácí výroba :lol:

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.04.11 00:39

Ester, pouziva se kukuricny a bramborovy skrob a tuk. Vic nevim a nedam pokoj dokud to nezjistim ! :-)

 
casino
4474 příspěvků 26.04.11 10:57

.

Příspěvek upraven 26.04.11 v 11:16

 
casino
4474 příspěvků 26.04.11 11:16

No, Pat a Mat by to zvládli i doma :-)
Třeba na tálu pod tálem, nebo mezi dvěma žehličkami :-D A co leštička na fotky, myslíte že by to nešlo?
Záleží na tom, jaké oumysle má wydra s papírem. Zda hodlá prodávat fish and chips (pochybuju, když ryby nežere :-) ) nebo vydávat nějaký lechtivý obrázkový časopis přímo k sežrání, či, nedej bože, Rudé právo :mrgreen: ale to se užívalo na případnější věci :mrgreen:
Pokud ale hodlá wydra vyrábět papír m.j. z tuku 8-o , tak já zařazuji zpátečku a odcházím, rádo by středem :wink:

Příspěvek upraven 26.04.11 v 11:32

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.04.11 11:19

Ochutnávám jedlý papír a není to dobrý :-)

A co uvařit cukrový sirup s olejem a zahustit škrobem a tence namazat na podložku a nechat uschnout? Kdyby se mi chtělo, tak to zkusím :-) Pro inspiraci výroba papíru http://www.detskestranky.cz/…me_papir.htm , ten jsme vyráběli, dělali z něj velikánská velikonoční vajíčka, plnily je a schovávali na zahradě pro děti, i maškarní masky, třeba bys mohla wydro přejít na tuto zábavu :-)

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.04.11 11:24

Casino, proč mám pocit, že wydra teprve řeší co dát na tál pod tál nebo mezi dvě žehličky :-P

 
casino
4474 příspěvků 26.04.11 11:34

Nevím :-)
PRO INSPIRACI

 
 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.04.11 12:24

Na výrobu jedlého papíru se používá škrob a musí tam být něco, aby zůstal ohebný nelámavý, nepřipadá mi, že se peče, i když výroba hosti je zajímavá :-)

Wydro, dočetla jsem se, že se papír používá i místo pečící papíru, a pak se sní s buchtou :-)hm, to jsou věci na stará kolena :lol: http://eshop.timidekor.cz/…pir,stranka1

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.04.11 12:39

U mytí nádobí mne napadají věci :-), Wydro, určitě se tam musí dát glukózový sirup :-)

 
casino
4474 příspěvků 26.04.11 12:40

PRO INSPIRACI :-)

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.04.11 12:48

Jojo, to vypadá taky jedle, ale hodil by se ten jedlý papír :-)

Wydro, můžeš prozradit, co chceš vyrábět a proč si nemůžeš arch koupit už hotový? :-)

 
di
2451 příspěvků 26.04.11 12:51

No, chytrému napověz, hloupého kopni, to měl podle mě na mysli casino svou první poznámkou včera ve 22:06. Aneb - jedlý papír a hostie neboli bílé oplatky jsou jedna a ta samá věc.

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.04.11 13:45

No, di, já nevím jestli si casino myslí, že je to to samé, ale suroviny na výrobu jsou jiné, to mám na mysli svou poznámkou zase já.

 
di
2451 příspěvků 26.04.11 14:19

No, myslím, že nejsou, ale přít se nechci, nejsem gastroprofík.

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.04.11 16:02

Tak jsem také podlehla jedlému papíru a našla tohle..

Jedlý papír na ozdobu Vašeho dortu Obrázek na jedlém papíru udělá Váš dort nevšedním. Základ tvoří bramborový škrob a rostlinný tuk. Krájí se a konzumuje spolu s dortem. Obrázky z jedlého papíru jsou potištěny potravinářskými barvami a odpovídají předpisům EU. Složení: bramborový škrob, obilný škrob, sušené mléko, polotučné mléko, cukr, aroma, sladidlo E954, přípravek na želatinu E340, barveno E100, E120, E133, E153, konzervant E330, emulgátor E322. …

http://kuchyne.dumazahrada.cz/…a-21673.aspx

http://kuchyne.dumazahrada.cz/…e-21239.aspx

A kdo si chce koupit jedlý papír obrázkový, má obrovský výber - a je uvedeno také složení.

A nebo si nechat natisknout na papír foto dle výběru - pak můžete klidně někoho láskou sníst!
 http://janvitek.wz.cz/foto.php

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.04.11 20:25

No panecku, hned je zivo, staci dobre tema! A jeste se jedna dozvi vic, nez chtela :-) I kdyz si asi ten papir nevyrobim a to jsem fakt chtela vyzkouset! Asi spis sezenu recept na uherak :-)
Kouknu jeste peclivejc na linky od Jolany.
Ja nekde vycetla, ze tam patri i tuk ! Ovsem jaky a kolik, uz nebylo uvedeno.
Jste skveli, dik vsem!
Slibuju, ze zas neco vymyslim , aby bylo zivo v kralovstvi labuznickem :-P ( i bez luckymoon) :-P

 
di
2451 příspěvků 26.04.11 20:32

wydro: tuk tam opravdu nepatří, ani všelijaká výše zmíněná éčka - jen zdroj škrobu a bílkovin + voda, gůgl negůgl. Ale než se s tím piplat, radši bych zavolala do toho Caritasu a domluvila se s nima, aby Ti dodali celé plátky před vykrájením koleček na hostie.
Nebo když už bys chtěla jó tvořit, tak gůgluj, ale ne česky, ze začátku stačí zadat „edible paper“.

 
RR
45 příspěvků 26.04.11 21:38
Jedlej pejpr

A jéje, někdo objevil Emericko. V šedesátých letech bývaly o obchodě á-čtyřky bílého papíru, vypadal jako milimetr tlustý napěněný pergamen, chuti nijaké, ale ne špatné, arch asi za 25 hal. Cukráři s ním separovali rozkrájené šlehačkové dorty a dnes by na ně tiskli fotky. Hlad na ně!
Domnívám(!) se, že základ je obilnina a pomocí tepla a podtlaku dojde k extrudování

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.04.11 23:37

Nedalo mi to a zavolala jsem našemu faráři - Jiří, z čeho se vyrábějí hostie?
Odpověď - z mouky a vody.

Jasně, ale stejně, co kdyby?

Zavolala jsem do firmy Unita - odkaz casina.

Pane Tesař, mám velikou prosbu, můžete mi vysvětlit z čeho vyrábíte hostie?

T. z hladké mouky a vody.

A pane Tesař, když jste tak ochotný, můžete mi prozradit z čeho vyrábíte oplatky?

T. z hladké mouky, vody, TUKU a přísad.

Hm, takže vyrábíte vlastně jedlý papír?

T. chvíle ticha, pak trochu smíchu - no, jak se to vezme, když změníte výchozí surovinu a technologii výroby, pak ano, pak vyrábíme jedlý papír :-)
A ještě vám prozradím, že mouku objednáváme speciální oplatkovou :-)

Takže z rozhovoru, který byl mnohem delší vyplynulo, že hostie nejsou oplatky a vlastně to všechno není ani jedlý papír.

Stejně mi to nedalo a zavolala jsem do firmy Timi.
Prosím vás, můžete mi vysvětlit z čeho vyrábíte jedlý papír?

Odpověď: My ho nevyrábíme, ale vozíme z Itálie, ale můžu vám říct z čeho ho dělají tam. Škrob - kukuřičný, rýžový, pšeničný + voda a barviva a v podstatě všechno, co popisuje glama.

Takže debata s casinem byla neplodná, protože zřejmě ještě jedlý papír nesehnal a zná jen hostie, které jsou z mouky a ne ze škrobu :-)

A di?, její rčení o hlouposti bych přesměrovala a myslím si něco o největší srážce … :-)

 
di
2451 příspěvků 26.04.11 23:45

Dando poslužte si, já opravdu ráda dělám druhým radost, takže pokud Vás to potěší…

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.04.11 23:45
:palec: :potlesk:
:mrgreen:
 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.04.11 17:22
di,

ze sofistikovanych En stranek mam ten tuk ! Takze tak !
Nejsem z prstu cucatel !

 
di
2451 příspěvků 27.04.11 19:33

wydro: myslela jsem, že už je tahle debata uzavřená? Koneckonců, mohlas to po casinově nasměrování udělat jako danda a celá debata by byla zbytečná, ne? Já chtěla jen pomoct a dopředu upozorňovala na to, že nejsem gastroprofík.
Přesto se nemůžu zbavit dojmu, že jedlý papír jsme doma říkali něčemu jinému, tj. materiálu, ze kterého se dělají škorobové tobolky na přípravu léků magistraliter; hledala jsem starý spofák, tam bylo složení popsané. Bohužel, pravděpodobně jsem ho už vyhodila. Pochybuju ale, že by se do materiálu pro přípravu léčiv dával tuk, v gastronomii se ale asi používají jiné materiály.

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.04.11 20:26

di jsem ti odpovedela pouze a jenom na to, co jsi mi psala. A myslim, ze hodne strucne. nebylo treba to dal pitvat z tve strany.

 
Ropušník
11 příspěvků 02.11.11 18:13
Možná

Nu
jeden nápad bych měla tak jít do obchodu a koupit protože opravdu nevím možná skusit nějak lisovat nebo tak jako ruční papír je to sice něco jiného ale mohlo by se to připravovat podobně :lol: :lol: :lol:


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz