co dum dal

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
lydia
1227 příspěvků 22.08.05 11:10
co dum dal

Objevila se tu v prispevku k receptum kriticka poznamka o vareni „co dum dal“. Uz zde byla jednou diskuse o tom, kdo je labuznik a kdo se za nej povazuje. Urcite uz se kazdemu z nas stalo, ze prisel/a ze zamestnani domu a nemel/a nic, z ceho by uvaril/a labuznickou veceri. Ja jsem vzdy obdivovala ceske hospodynky, ne jenom proto, ze umely dobre varit, ale ze umely varit skoro z niceho, tedy z toho, co dum dal. A neprekvapila je ani necekana navsteva. Ja, tim rozmazlena, ze jsem zila a ziji ve svete, kde se dalo vsechno koupit jsem to neumela a neumim. Jsem tedy rada, ze se tu i takove recepty objevi. A nakonec, nesvedci vareni z toho, co dum dal o fantazii kucharky?

Reakce:
 
Vali
1326 příspěvků 22.08.05 17:42
lydie
  • mluvíš mi z duše, možná jsem měla to štěstí, že mě šetrně vařit maminka naučila. Jak se mi to dnes hodí. O šikovné hospodyňce se říká, že umí dělat takzvaně z prdu kuličky. A to, jak to někdo nazval a doplnil tečkama, tak toho jsme měli po povodni plný byt a rozhodně tím nenazýváme suroviny na vaření.
 
esmeralda
4813 příspěvků 23.08.05 00:17
Co dům dal - Lydia a Vali

Jsem ráda, že někdo sdílí můj názor. V mém slovníku totiž výraz „co dům dal“ není hanlivý, nýbrž obdivný. Přesto mi byla nedávno málem za tuto poznámku ukousnuta hlava. Obdivuji vynalézavost kuchařek které z běžných surovin které mají doma vytvoří pěkné dílko.
Jak víte, žiji v Austrálii, které se běžně přezdívá „země hojnosti“ -Land of Plenty (zpívá o tom i australská skupina Men at Work).
V ČR jsem nikdy nehospodařila, ani nevařila, ale jedno jsem si přivezla a mám to dodnes: s jídlem se hospodaří rozumně. Nejde mi stále do hlavy, proč se tady tolik jídla vyhodí. A naučila jsem s jídlem hospodařit i svoje děti.
A co se týče ..... výrazů o jídle? To se netrpělo ani v domě mých rodičů a netrpím to ani tady.

 
Labužník e.v.a.02
232 příspěvků 23.08.05 06:26
...musím se přiznat, že mi taky...

…takové to švindlování nabo co dům dal vůbec nepřišlo zaznamenáníhodné. ale změnila jsem tu názor.
myslím, že to možná bude tím, že tu dlouhé roky kromě banánů nebyly k sehnání dobroty jako prošuto, pesto, lilky… a tak si je teď s chutí podle recepisů z lci vychutnáváme. naopak labužníci od protinožců jsou nasycení „cizíma“ dobrotama a vzpomínají na dobrou českou kreativní kuchyni :-)

 
1irena
593 příspěvků 23.08.05 08:29
co dům dal - problém

u nás spočívá v tom, že jídlo je vždy jiné, protože pokaždé nedá dům to stejné. Pokud se mi podaří při větším úspěchu okamžitě „zaznamenat“ z čeho pokrm vznikl, pak se dá opakovat, ale není to již co dům dal, ale máme nový recept

 
toast
171 příspěvků 23.08.05 08:59
... co dům dal ...

I já se přidávám a velmi rád. Zkrátka občas nastane čas, kdy mrknu do lednice, a musím zpracovat ingredience, které se mi nabízejí. A pak začnu řádit …

A když vhodně zapojím fantazii, začne to vonět, a pak už jen radostně stolujeme …

 
possum
464 příspěvků 23.08.05 16:26
Nekde jsem cetla,

bohuzel uz nevim kde (ackoliv to nebylo tak davno), ze zapekani je velmi vyhodne. Da se totiz spotrebovat co se najde v lednici.
V praci se mi casto stane, ze nemam to, co potrebuji k uvareni vecere. A pripada mi to, jako by to bylo naschval, aby byla dalsi possum's special. Bohuzel, priste uz nevim, jak jsem to minule delala. :-))
A eva, mas asi pravdu. Aspon me se velmi styska po tech ‚chudych‘ ceskych jidlech. Takze, kazdy druhy rok…:-))))

 
Labužník e.v.a.02
232 příspěvků 23.08.05 19:42
possum

no on jen český chleba - čerstvý a voňavý - s máslem a pažitkou nebo s kačením sádlem a cibulkou je strašně strašně strašně dobrej :-)

 
DanaJ
1136 příspěvků 26.08.05 12:34
Dům

Hned mi kanulo na mysli:
Ještě než jsem se odstěhovala od rodičů z rodiného domku a nastěhovala se do paneláku, jsem si velice ráda před vařením ujížděla na zahradě. Někdy, než jsem začla vařit, jsem vyrazila za dům na „plantáže“, koukala co je zralé a skládala si recepty v hlavě. Většinou nebyly veškeré ingredience k dispozici, tak jsem je nahrazovala jinými popřípadě vymýšlela nové recepty. Nádhera.
Teď už jenom plundruju na balkoně truhlík s bylinkami, které nestíhají růst, jásám nad dozrávajícími opelíchanými pálivými papričkami, sem tam urvu trhací sálát na chleba a při záchvatu chodím plundorvat plantáže rodičů - což většinou trvá než se k tomu rozhoupu a doplácám se tam. Takže spíš fantasmagořím na bytě.

Nakupuji stylem poblázněné hysterie - něco ve smyslu, že obejdu celý krám a vyberu si suroviny, které samozřejmě k sobě nepasují a doma pak trápím přítele experimentama. Naštěstí máme podobné chutě, tak se to dá. I jíst.

Takže se jen trošičku pochválím, že směřuji k dokonalosti vaření ve stylu „co dům dal“ i když je to hodně složité. Ještě lepší je když nemáte doma váhu a další pomocníky a roboty. To pak i ta kuchařka je na nic (kromě hrníčkové a tu mám jen na buchty a stejně už podle ní nevařím) a to je pak šrumec. Vezmu pár surovin, co se válej doma, vymyslím nějaký recept, který se podobá něčemu v kuchařce a pak to v nějakých poměrech smíchá a pak uvaří, upeče, podusí. Zatím dobrý.

Doufám, že docílím toho, že budu vařit jako tetička stylem vezmeš tohle, pak tamtoho taky trochu tam přisypeš, smícháš to, koulíš to, zdobíš to, pečeš to, jíš to a volizuješ se až za ušima.

 
blueska
149 příspěvků 28.08.05 09:53
...

Nikomu jsem hlavu netrhala, Esme. Taky občas vařím co dům dá a někdy se to dá i jíst. Jen to neperu na labužníka jako „objev roku“. Nejsem jediná, kdo si myslí, že kvantita pak přebíjí kvalitu. V diskusi jsem si všimla, že naopak každý, kdo má jiný názor než „to jediné zdravé jádro“- Penda & spol. je nemilosrdně napadán a vyštván z tohoto serveru, což jeho autor zajisté neměl v úmyslu. A co se terminologie a mého slovníku týče, jestli vám tolik vadí 5 teček.....tak klidně znovu napíšu „sračky“ - tak si dámy dejte na nosánky kapesníček. Mám ve zvyku nazývat věci pravými jmény a nikoho osobně jsem neurazila.

 
Scarlet02
577 příspěvků 28.08.05 10:45
bluesko,

nejsem tady rok, ba ani půl roku a nikdo mne z tohoto serveru navyštvává. Možná je to tím, že se chovám tak, jak je mi to přirozené. I když mám jen nick.
Přeji hezký zbytek neděle.

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz