Prosba: sháním krajové recepty

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
Florentyna
439 příspěvků 21.08.05 12:37
Prosba: sháním krajové recepty

Labužníci a labužnice, kdož máte nějaký zdroj (web, knížku, babičku, dědečka, sebe), který by mi pomohl vyznat se v typických krajových receptech Čech, Moravy a Slezska, budu za něj moc vděčná… Sháním informace o typických regionálních specialitách a pokrmech, pokud tedy víte, kde bych našla pár zmínek, prosím napište mi!

Díky,
flo.

Reakce:
trikolka
383 příspěvků 21.08.05 12:55
Regionalni pokrmy

Ahoj Flo Flo,

asi pred rokem a pul jsem v Cechach zakoupila utlou knihu jmenem Regionalni pokrmy z Cech, Moravy a Slezska od A (Adamov) do Z (Zdar). Napsal ji Jaroslav Vasak a vysla v nakladatelstvi Libri. Stala 140 Kc. Je moc dobra. :) Pokud ji nesezenes, mohu ofotit a zaslat, ma to jenom asi 170 stran.

Niki

Florentyna
439 příspěvků 21.08.05 14:14
Niki triki,

díky za tip! Ale je to opravdu kuchařka regionálních jídel? Já mám totiž v knihovně něco podobného: Kuchařka krajových jídel z Čech, Moravy a Slovenska od Boženy Burešové. Namátkou vybrané recepty hovoří za vše: Buchta paní Jitky z Ústecka (obyčejná litá buchta s tvarohem), Česká bábovka se šlehačkou (klasická šlehačková bábovka), Pusinky mé maminky (???), Prostějovské špagety se šunkou (na nich taky nevidím nic prostějovského), Kuřecí kousky Mládkov atd. Takových receptů je plná celá knížka, jde tedy pouze o zakomponování místopisného určení do názvu receptů, aniž by to mělo jakoukoli kulinářskou souvislost (jediné, co mě napadá, je, že autorka posbírala recepty od svých známých po celé ČR a SR a podle jejich bydliště jim přiřadila název…).

Florentyna
439 příspěvků 21.08.05 14:31
A teď jsem se ještě k tomu musela zasmát...

… našla jsem tam totiž Bavorské kuře!

possum
464 příspěvků 21.08.05 15:50
Flo,

Co se vari v nasich krajich od Jaroslav Vasak 1996 nakladatelstvi Brazda.
Moravska kucharka od Pavel Martin 2001 nakladatelstvi Ivo Zelezny
Hanacka kuchyne a to vydalo Vlastivedne muzeum v Olomouci r.1997
Prvni dve nejsou sice moc tluste, ale na okopirovani…
Posledni bych ti mohla okopirovat. Ta je tenka.

Jenofefa
1315 příspěvků 21.08.05 17:36
Ze své knihovničky nabízím

Chuťový místopis, M. Úlehlová-Tilschová, Avicenum 1970
Regionální kuchyně z oblastí: Praha a Podbrdí, Polabí a Střední Čechy, Podkrkonoší, Plzeňsko, Chodsko a Pošumaví, Blata, Českomoravská vrchovina, Brno a okolí, Haná, Valašsko, Slovácko, Západní Slovensko, Střední Slovensko, Jižní Slovensko, Východní Slovensko. Celkem 340 stran formátu A6. Každá oblast obsahuje charakteristiku stravy a zvyků, pak následuje předpisová část.
Z východočeského rendlíku, Runštuk Jaroslav, Nakladatelství Country Plus Hradec Králové, 1992.
Podle mého názoru spíše regionální názvy než místní specifické předpisy.
Pokud budeš mít zájem, napiš na Můj Labužník.

gabi
551 příspěvků 22.08.05 17:15
Prosba: sháním krajové recepty

Ahoj Florentynka, potrebujes rovno knihu? Na jednom nemeckom labuznikovi napisali labuznici starodavne recepty pre zaujemkynu o takyto typ jedal na forum, dotycna pani to spracovala a potom to v pdf formate ponukla spat labuznikom. Vsetci boli nadseni, ake fantasticke recepty sa oprasili. Myslim, ze takto-cez Labuznika by bola omnoho lepsia sanca dostat sa ozaj k starym pravym krajovym jedlam. Mam knihu Co se vari v nasich krajich- je pravda, ze su tam aj ozaj krajove recepty, ale aj mnozstvo receptov novych…myslim si vsak ze nase babicky asi tazko varievali rostenky a svieckovu, skor vyuzivali to, co si doma dopestovali. Ja som tu dala par takych receptov a mnohe naozaj originalne recepty dodnes vyuzivam, ale ty mas zrejme zaujem iba o ceske, moravske a sliezske recepty.

trikolka
383 příspěvků 24.08.05 15:16
Flo Flo

ba ne, tohle jsou opravdove krajove, starodavne recepty. A hlavne jsou ceske. ted jsem v praci, ale doma kouknu a napisu ti, co tam je za jidla na ukazku.

Florentyna
439 příspěvků 24.08.05 15:55
knížku už jsem si mezitím stihla objednat

přímo u Libri, protože se opravdu tvářila jako kvalitní zdroj informací. Takže díky triki za tip.
A gabi, ano, budu vděčná i za recepty zaslané přes zdejší sekci receptů, a když budou navíc i slovenské, tak to vůbec nevadí!

petromil
90 příspěvků 26.08.05 21:35
regionální pokrmy

kdysi jsem četla velikonoční kuchařku,tam autor popisuje dost místních specialit.Taky je zajímavá Švejkova cestopisná kuchařka,další zajímavá kuchařka jak se vařilo ve vojenských polních kuchyních ale nepamatuji si název,Lexikon od V.Poštulky.Další velice zajímavá kuchařka,ale zase si nepamatuji název,jak se vařilo ve starověku.Já si hodně půjčuji kuchařky v knihovně a v poslední době vyšlo docela dost zajímavých kuchařek a právě i s povídáním jak se dříve vařilo,někde jsem četla i o kamnech v selských staveních,dříve se hodně vařilo na otevřeném ohni a kuchyň byla pěkně začouzené místo.

Cuso
346 příspěvků 05.09.05 22:05
Flo

Keby si chcela slovensku, jednu zrovna citam a su tam naozaj specificke recepty. Mozno ta bude zaujimat, Rastislava Stoličná-Mikolajová: Slovenský rok

Florentyna
439 příspěvků 07.09.05 08:31
cuso,

díky za knižní tip, určitě se po ní poohlídnu.

buturenka
311 příspěvků 09.09.05 11:08
Díky

Mockrát děkuji za téma krajové recepty, na doporučení labužníků jsem si na LIBRI objednala knížku krajových receptů a knihu jak se vařilo před Marií Rettigovou, je to skvostné počteníčko

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz