Barbarství?

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
Bunter
457 příspěvků 26.04.09 20:39
Barbarství?

V lednu a v únoru, jsou u nás krocani na akci a to za neuvěřitelných kr. 19.90 za kilogram a to je signál k naplnění mrazáků. Někteří jedinci koupí i deset kusů,..... my pět. Krocani jsou ve zmrzlém stavu, baleny v krabicích a jejich váha se pohybuje od tří do deseti kil. My kupujeme ptáky o hmotnosti okolo pěti kilogramů. Je to vděčný pták připravujíce se na mnoho způsobů. U nás se jí na Velikonoce i jindy pečený v celku s nádivkou a nebo ho rozbourám. To byl případ tohoto víkendu. Z prsních partií stáhnu kůži, prsa ostrým nožem odkrojím od kostry (jde to náramně snadno) a maso nakrájím podle potřeby na další použití. (Řízky, čínu, minutkový guláš atd.) Vězte, že z šestikilového krocana, máte dvě až tři kila prsních řízků. Pak přijdou na řadu další části. Ze stehenních čtvrtek odkrojím stehna, na kterých nechávám kůži. Zbytek čtvrtky vykostím, zbavím kůže, žil a krvavých částí, chrupavek atd. Paličky rovněž vykostím a zbavím kůže a to samé udělám s horní částí křídel. Na kostře zbude ještě mnoho masa, které odkrájím. Kostru rozdělím na několik dílů, vložím do „prádelního hrnce“, přidám kůže, kosti, chrupavky atd. (krvavý ořez a jiné krvavé části včetně žil a plic vyhazuji) přidám kořenovou zeleninu, cibuli, sůl a koření a vařím „napomalo“ hodiny na jedničku el. sporáku a téměř zadarmo. Výsledkem je vývar o kterém se málokomu zdá a je ho tak 8-10 litrů. Ten scedím, nechám do druhého dne vychladnout, seberu tuk a dál používám dle potřeby. Převážnou část však mrazím v kelímcích „napak“. Tak nám zbyla kostra se spoustou masa, které oberu, nakrájím a přidám do připravované polévky se zeleninou a nudlemi. A pak nám zbyla spousta krásného a vykostěného masa a je jen na nás jak s ním naložíme. Já jednu část peču na másle a na česneku. Mám dvě stehna, které jsem jediné nestáhl z kůže, avšak kleštičkami jsem vytahal tvrdé šlachy. Stehna vložím do pekáče a podle uvážení přidávám maso. Mám na výběr z mnoha částí a tak vyberu tu tohle a tu tamto až mám pekáč naplněn. Přidám solené máslo od sedláka a jdu pro česnek. Modrý paličák z Doksan, který má vydržet až do „nového“ česneku málem nadzvedává klíčky pokličku od zvláštní malé nádobky na uchování česneku. Jinak jsme měli copy viset na chladném a temném místě. Ještě že to je poslední hlavička. A tak jdu na jiné místo, kde trůní modrý paličák přivezený nedávno z Barcelony. I ten se však začíná klubat!! Něžně tedy tyto dva produkty třu se solí a tady je vidět ta Evropa to souručenství, kde se mísí bez protestů produkt českého zahrádkáře od Doksan a produkt katalánského sedláka, který měl někdy iberské předky, zatím co ten náš zajisté předky keltské, možná slovanské.....I když oba obdarováni jiným jazykem a jeden druhému slovem neporozumí, jejich produkty se v symbióze prolínají na norském prkénku, kde pomáhá německý nůž ze Solingenu. Česnek rozetřen, pekáč vložen do trouby rozpéct na zítřek a a už toho začínám mít akorát tak dost. Ne že by to bylo nějak namáhavé nebo časově náročné, když nepočítám dobu vaření a pečení, zabere to všechno tak dvě hodinky a to i s úklidem pracovní plochy. A teď mě to napadá…BUNTER BARBAR. Ještě mám slušně masa k disposici a rozhodnu se pro „na paprice“ což já přímo miluju a někde jsem tady někde napsal můj postup.......Ne však tentokrát!!!!! S ledovým klidem se odkláním od mých klasických zá:,–(. Sebrat drůbeží tuk a použít ho dál pro lepší chuťovou provázanost? Ale kdepak!! Cibulový základ?? Hehehe máte ho vidět. Máslová jíška? Hrabe ti ? Provařování omáčky do hedvábné konzistence? Nasr..... Nejsem blázen!! Opravdu nezmagořil jsem, jen uvažuji racionálně. Vybírám si jeden z mých oblíbených kastrolů (všechny jsou prakticky oblíbené), ale tomu se předem omlouvám. Nebude to dnes jak jsi zvyklej kocourku......Rozpaluji plotnu, do kocourka vhazuji hroudu másla a už to jede. Otevírám mojí pokladnici na koření a pochutiny (jednokřídlá skříň 2000×500 mm) a tady jsou ty tajný fondy, možná už dávno prošlé lhůtou o pár měsíců…Nevšímám si drahých dóz, kde jsou uchovány libé směsi koření míchané kamarádem kuchařem a mým synem, nevšímám si orignálních balení ohnivé španělské papriky z Lanzarotte, kterou mi každoročně vozí můj přítel, nevšímám si různých paprikových past z Maďarska s neomezenou životností, nevšímám si prostě ničeho klasického…A tady je!! Milovaná Papriková vegeta z Vitany, a tady je gulášové koření od Fenika a ejhle!! gulášová kostka od Vitany tvrdá jak kámen, která se nechá hravě z obalu vybalit oproti jiným kostkám. Máslo je rozpuštěno a už přisypávám a to hojně, jelikož masa je hodně a musí mít říz a také mám v lednici 2 dcl smetany Viking 50%, které tam chci ke konci vlít a tím by se červená barva moc rozředila. Vegeta je v hrnci, gulášové koření také i gulášová kostka se rozpouští i když dost nerada, je to konzistencí. Ještě něco červené papriky norské a vkládám maso. Hezky se mi restuje a kupodivu to vydává moc libou vůni. Krocaní maso je hned měkké a tak ho moc netrápím. Po chvíli zaliji vývarem a chvilku dusím. V kuchyni není žádný závěs ani španělská stěna, ale je umístěna strategicky, aby vám nikdo z jídelny nebo z obýváku nekoukal do karet, zkrátka aby jste při tvoření nebyli na ráně. Dvacet minut a je hotovo. To byl pátek, v sobotu jsme byli v Bergenu na pivu a večer byla grýta s čerstvou houskou a dnes v neděli paprička, kdy s námi mělo stolovat šest lidí. Jindy jsem ve stresu, ale dnes jsem byl v klidu. Né tak moje milá žena Věra. Máš to připravené?? Co to bude?? Nechceš pomoct?? atd. Já se jen usmíval a byl v klidu. Půl hodiny před tím, když už se o mojí milou ženu Věru pokoušel infarkt jsem se pustil do díla. Propláchl jsem dva koflíky jasmin rýže, dal do rýžovaru, zalil čtyřmi koflíky vody a zapnul. Pak jsem si loudavým krokem došel do záložní lednice na balkon pro kastrol s papričkou. Měl jsem jasná fakta a to ta, že s tmavou jíškou Vitana potřebuji na zahuštění omáčky jednu minutu hehehe. Papričku jsem rozehřál za pár minut, ze šťávy jsem vyňal drátěnou naběračkou maso a dal si pivo. Rýžovar vaří asi 25 minut a pak se to musí nechat 5-8 minut dojít. Furt jsem měl spoustu času. Deset minut do konce a tak du nato. Přidávám Viking smetanu a když tekutina vře (dodržoval jsem návod od Vitany) vsypal jsem tam jisté množství tmavé jíšky Vitana. Tekutina krásně houstne a už to není ta vyblitá barva, kdy se spojila smetana s paprikou a barva byla taková fádní, ale docela taková inteligentní příjemná barva béžová, na které už vystupovaly mastná, krásně červená papriková očka. Rýžovar zvoní a já stále v klidu. Furt mám spoustu času. Maso, které jsem vybral drátěnou naběračkou vkládám teď už do hotové omáčky, která je až moc hustá. Někdo by měl z toho paniku, ale já byl opět v klidu, vědom si toho, že spousta masa a okapané tekutiny omáčku opět rozředí na tu správnou hustotu. Popíjíme drink a za chvilku zvu ke stolu. Celá večeře byla vpravdě božská a ten největší rival v kulinařině mě řekl. Tome ty jsi stejně machr!!

Reakce:
manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.04.09 07:05
Tome,

ty a barbar? NIKDY!!!

Labužník housenka02
609 příspěvků 27.04.09 09:38
Tome,

jako by jsi mi z duše mluvil - VITANA je i můj přítel nejmilejší…! A jak všem chutná!

casino
4488 příspěvků 27.04.09 10:21
Fuj, to jsem si oddechl!!!

Tep 150, zpocený jako myš a všechny chlupy v pozoru :-) Do poslední věty v napětí co nedopadne! Zda bernardýn kontrolující páníčkovo dílo prožene kocourka po podlaze, nebo jenom do kastrolu ve finále spadne kus omítky ze stropu !
Fuj, to jsem si oddechl :o)))

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.04.09 19:12
U nás se nic nezdvíhá ...

Krásné počtení, jak jinak. Díky.
Na snímcích je česnek zakoupený loňského roku v září, byla toho plná váza … to jsou zbytky a jiný česnek nekupuj. Mám jej celou dobu na kuchyňské lince.

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz