mea culpa, mea maxima culpa

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
svato
1415 příspěvků 19.04.09 20:34
mea culpa, mea maxima culpa

Áno, sľúbila som, že sa priznám k svojim hriechom proti zá:,–(ám labužníka, aby som furt len nekritizovala. Už som spomenula, že používam vývar z kocky, zeleninový, hovädzí a slepačí. Samozrejme, nie ako polievku, ale keď treba čosi podliať, zriediť a podobne. Okrem toho používam kečup. Jednoducho mi kvalitný kečup chutí a nevidím dôvod dva hodiny variť paradajky a korenie, keď aj tak to nakoniec dochutím kečupu podobne. Isteže by som ho nepoužila na paradajkovú omáčku alebo keď sa zapekajú canneloni alebo zelenina (naspodok paradajková omáčka, navrch bešamel), ale v rôznych prípadoch sa mi hodí.
Môžete začať hádzať šutre. Asi som s tým mala začať, kým bol ešte sneh.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Sylvie
2302 příspěvků 19.04.09 21:43
I já, i já

Svato, občas, opravdu ale občas, používám výše jmenované bez mrknutí oka. A je nás mnohem víc. :-)

 
rettiska
38 příspěvků 19.04.09 21:51
těžké přiznání

doznávám milí labužníci a milé labužnice,že mám ráda bujonové kostky a používám
pytlíkové omáčky kteréžto jsem převzala po pytlíkových polévkách.A občas si zahřeším,když zaměním polévku za omáčku.Jde to nejlíp s brokolicovou.
Kečup celkem nemusím,ale ráda sáhnu po zavařených omáčkách
Je to rychlé a chutné.Přidávám zeleninu a maso.A koření to je hlavní.
Jestli vařím tak jen proto abych mohla kořenit. zdravím rettiska

 
zlata
1200 příspěvků 19.04.09 22:43
...

proč kamenovat, když je rozumná míra. Občas používám různé dochucovátka nad nimiž jiní obracejí oči v sloup. Nemyslím si, ale, že takoví kuchtíci by měli být proto vyřazeni ze spolku „Labužníků“ neb i já si o sobě myslím, že jsem labužnice či labužník. Miluju dobroty, které někdy holt ještě potřebují „něco“, protože zrovna ten den si moje chuťové pohárky usmyslely … a co takhle …
Proto si nemyslím, že jsem horší než Ti, co nikdy nepoužijí nějakou tu kostku nebo kečup či něco jiného ........

 
anickav
2904 příspěvků 20.04.09 17:44
Mea culpa:
  • Mne tiež chutia kocky bujónové…to neznamená, že ich používam často, snažím sa im vyhnúť, ale niekedy to nejde. Poznáte to, ochutnávate, ochutnávate a stále tomu niečo chýba. Dokonca jedna labužnica mi poradila, keď som sa snažila vyrobiť český hospodský guláš a nie a nie trafiť tú chuť, aby som tam šupla tú kocku, aj Maggi - tekuté polievkové korenie. Konečne sa to podarilo priblížiť k českej hospode!
  • Ďalej mi chutia čínske instantné polievky s tými kudrnatými cestovinami…tak raz za tri týždne si musím zaliať. A rettiska ma inšpirovala, tie omáčky čo kupuje, som doteraz oblúkom obchádzala.
  • Keď som lenivá, nechce sa mi robiť zásmažka - jíška, urobím „záklechtku“.
  • A mojím obrovským hriechom, neviem či priamo labužníckym, ale súvisí s kuchyňou, sú moje príšerné chňapky. Zabúdam ich prať.
 
Alis
2617 příspěvků 21.04.09 09:09
k bujónovým kostkám jsem se už někde přiznala...

používám je podobně jako všichni ostatní, pytlíkové polévky na dovolené pod stanem - proč ne? A taková hrášková - děti by jinou než z pytlíku nechtěly, žampionová je velmi podařená. A gulášovka s pár přidanými ingrediencemi (brambory, klobáska, česnek apod.) je skvělá večeře. Jinak moc instantní věci nepoužívám (nebo si nemohu vzpomenout), ale piju klidně instantní kávu, děti mají rády instantní kakao, jeden z potomků se bez kečupu neobejde. V hotových a instantních věcech jsem si zvykla na oblíbené značky, např. hotové noky ze Sparu nemají chybu. Určitě si vzpomenu na další, jen co odešlu příspěvek

 
svato
1415 příspěvků 21.04.09 14:10
zabudla som

kupujem aj hotové rezance (nudle), čerstvé, tzv. svätojánske, majú ich v coope. Nie sú celkom také ako domáce, ale dostatočne chutné na to, aby sa človeku odnechcelo vaľkať.
Aby som sa aj pochválila, parené buchty som hotové kúpila len raz (aj tie mi odmietli zjesť).

 
anickav
2904 příspěvků 21.04.09 14:23
Obrovský hriech

Neznášam olivový olej! Jednoducho mi nechutí! Môže byť hocijaký extra kvalitný, aj extra drahý…

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 23.04.09 07:51
A kdo například

nedává do polévek Magi? Taky je to kulinářský hřích. A co Podravka? Mimochodem, domácí těstoviny bych strašně ráda dělala, ale jednak mi to nějak nejde, ty kupované jsou (samozřejmě kvalitní italské) prostě lepší. A to jsem vyžebrala soukromě osobní recepty Noskovice-Soni. Stejně to není ono. A tak kupuji. Kečup, neboli jak říká synovec kepuč, se nedá nahradit v některých případech vůbec ničím - třeba na steak ho můžeme.

 
anickav
2904 příspěvků 23.04.09 07:57
Asi budem z najväčších hriešnikov...

Málokedy preosejem múku. Vždy si spomeniem neskoro. Pritom v kuse pečiem.
Fakt sa hanbím.

 
manek  23.04.09 14:35
Aničko,

to jsme dva. Taky mi k srdci právě nepřirostl, když olej, tak raději používám slunečnicový.

A zá:,–(ně dělám všechno na sádle nebo na másle, tak jak se to v těchto zeměpisných šířkách dělalo odjakživa.

 
anickav
2904 příspěvků 23.04.09 15:05
Tak ja som asi najväčšia hriešnica medzi Labužníkmi,

ako tak pozerám na príspevky, radšej už o ostatných hriechoch pomlčím…

 
rettiska
38 příspěvků 23.04.09 23:08
ještě jedno doznání

ano,zapoměla jsem na těstoviny.
Ty tedy kupuju ve velkém.
Umím vyválet jen řezané do polévek.
Jinak si myslím,že piplání se s nudlema může být zábavné,ale jen pro toho, koho to baví.
A neumím si představit vyrábět si tolik po domácku tolik druhů těstovin,na kolik narazím v krámku za rohem(ikdyž se mu říká TESCO)
Tady musím napsat,že pro mě byla vždycky záhada,jak se do makaronů dělají dírky.

zdravím rettiska

 
Labužník housenka02
609 příspěvků 24.04.09 06:27
Milá aničkov,

…buď v naprostém klidu, kdybych měla vypsat všechny mé prohřešky, kterých se dopouštím v kuchyni, tak mě z labužnické rodiny vyloučíte ihned a nekompromisně…

Ale přesto přese všechno jsou všichni mí strávníci spokojení a na rozdíl ode mne i naprosto zdrávi..

 
anickav
2904 příspěvků 24.04.09 07:44
Milá housenka,

pretože som už mala zo seba mindráky, tá prvá časť Tvojho príspevku ma úprimne potešila…

 
gmp
1603 příspěvků 24.04.09 11:03
rettisko - dírky do makaronů

Z mouky, vejcete a trochy horké vody vypracuješ těsto: necháš aspoň půlhodiny odležet. Odlehlé těsto rozdělíš na bochánky, vyválíš na stéblo - na těsto je tu spoustu receptů, tak si vyber. A nyní to podstatné. Uděláš dirku a tu obalíš těstem - a je to! Bližší je možno nastudovat v literatuře - doporučuji N. Nisov Neználek na měsíci, závěrečnou část kníhy, kdy Neználek podává zlepšovací návrhy v továrně na těstoviny.
Ještě drobnost, leč podstatnou. Dirka se nesmí ucpávat špenátem. Miloš

 
Fabujan
150 příspěvků 24.04.09 12:43
Cestoviny

A vrtuľky sa robia na vŕtačke, tej veľkej fabrickej. Do zveráku sa upevní hruda cesta a vrtákom sa robia dierky, od vrtáku odpadávajú špony 'a la vrtuľky.

 
svato
1415 příspěvků 25.04.09 15:46
lístkové cesto

Nie som si istá, či to patrí sem, ale za žiadnych okolností nedokážem, aby sa to cesto - urobené podľa absolútne osvedčených receptov a s úprimnou snahou - lístkovalo. To som si spomenula pri prezeraní odkazov, inak som už dávno rezignovala. Mrzelo ma to pri pagáčoch a tyčinkách, mali správnu chuť, boli „vyskočené“, ale nelístkovali sa Som hlboko presvedčená, že na vine je nejaká patogénna zóna hloboko pod domom - okrem bežných domácich škriatkov.
Takže: kupujem hotové lístkové cesto. Aj štrúdľové, ale to z lenivosti.

 
buraci
1136 příspěvků 25.04.09 15:57
Šodó

Tak ten můj hřích se jmenuje buchtičky se šodó. Vyžaduji, aby šodó bylo vyrobeno ze zředěného vanilkového pudinku Amylon, když dostanu pravé šodó z mnoha žloutků a obohacené smetanou, jsem zklamaná, protože to přece není šodó mého dětství .

 
Labužník Rachel02
234 příspěvků 25.04.09 22:28
Můžete mě rovnou zařadit ...

…mezi největší hříšníky, kteří se tu kdy objevili. A to proto, že:

  1. Používám vývar z kostky. Donedávna to bylo dáno především nedostatečnými prostorovými možnostmi pro uchovávání domácího vývaru. Dnes je to, pravda, spíš setrvačnost.
  2. Těstoviny si nevyrábím. Pokoušela jsem se o nudle, leč neúspěšně a nemám chuť to zkoušet, alespoň zatím ne.
  3. Kečup, sojovku a mnohá jiná podobná ochucovadla sice používám zřídka, ale to ani zdaleka neznamená, že vůbec. Jsou jídla, která si bez nich ani neumím představit. (Mám např. recept na výtečné hovězí plátky, kde se kečup prostě nahradit nedá).
  4. Čínských a jiných instatních polévek jsem v jisté fázi svého života spořádala opravdu hodně. Prostě jsem pracovala na místě, kde nebylo často jiných možností a na vandrech se „pytlíkovky“ prostě hodily.
  5. Ukamenováníhodná jsem mimo jiné i za své někdejší obědy, v dobách, kdy jsem žila jen s mámou, a když ta nebyla doma nebavilo mě vařit jen sama pro sebe. Tak jsem své obědy často řešila podušenou zeleninou na másle (ta zelenina byla ze zmražené kupované, aby nedošlo k omylu).
  6. Listové těsto si dělám většinou vlastní, ale poslední dobou se mi občas stává, že z nedostatku času ho prostě koupím. Podobně jsem na tom s knedlíky, i ty jsem za poslední rok asi dvakrát koupila v prášku.
  7. Ovšem, můj asi největší prohřešek proti zá:,–(ám labužnictví je, že až na pár výjimek vařím podle receptu a to i notoricky známá jídla, ba i ta, která znám dobře já sama. Mám totiž poměrně špatnou paměť na čísla a kvůli mírám potřebuji mít ten text na očích alespoň zpočátku, protože si prostě nevěřím, že si to pamatuji správně. Tento můj nedostatek je ale, oproti těm předcházejícím, bohužel asi nenapravitelný.
 
rettiska
38 příspěvků 26.04.09 13:02
těstoviny,Miloši

vím,že je nutno obalit dírky těstem.Jen váhám jestli tma,řekněme,půl­noční bude tou pravou makaronovou tmou.
Válení niudlového těsta nebylo a nebude patřit k mým koníčkům,ale každému co jeho jest.
Jinak klobouk dolů za Neználka na měsíci.Už dětství a to přímo útlém zrovninka tahle kniha byla pro mě tatk koncentrovaná nuda,že jsem ji nedokázala přečíst.To jsem tuším raději četla Jak se kalila ocel
zdravím rettiska

 
gabi
551 příspěvků 27.04.09 11:13
zasady labuznika

a co su to vlastne za:,–(y labuznika?

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 27.04.09 16:48
šodó

jsem prvně jedla u své první tchyně. Dělala to jako vinnou pěnu se spoustou žloutků a navrch plavaly sněhové pusinky. Bylo to dobré, ale zas až tolik vzhledem k pracnosti ne. O moc víc mi chutnal normální krém z pudingu i když to se šodó nemá moc společného.

 
gmp
1603 příspěvků 28.04.09 15:53
re - Rettiska

Já bych do těch nudlí tmu nedával, to by bylo zá:,–(ní nepochopení recepisu, když se do dirky podiváš, musí tam být světlo na konci tunelu.
K Neználkovi - jednou se v Lidovém nakladatelství (Svět sovětů) někdo zbláznil a vydal Neználka bez ilustrací paní Zmatlíkové. Nebyly obrázky - rodiče knihu přečetli a pak nás s ní naháněli kolem KNIHY, neboť nechtěli věřit co to je za slátaninu. Dokud se „četly“ jen Zmatlikové obrázky tak bylo dobře. Ale my Češi jsme také přispěli do dětských dušiček, kdo jednou přeřetl Hostáňova: Jak Voloďa přemohl krutého cara, nebo Nasťa hrdinka má celoživotní následky. Já to četl. Miloš

 
di
2451 příspěvků 28.04.09 18:18
Nic ve zlém,

ale Neználek je noční můra mého dětství, brrr…
Jinak - kostku, kečup (nejradši Heinz, ten mi přijde nejchutnější) atd. používám podle potřeby, spíš ne, ale občas se hodí, hlavně když se spěchá. Opravdu nemám čas v šest večer, když se vrátím z práce, vařit vývar. (Ovšem - když čas mám, hlavně o víkendu, ráda si s tím pohraju; nejlepší je krůtí, hovězí se může jít zahrabat.) Vegetu atd. nepoužívám, nechutná mi (nám) to. Těstoviny kupuju hotové, ty do polévky nám do zásoby vyrábí moje hodná tchýně. Instantní čínské a jiné polévky nevedem. Listové těsto kupuju, babické. Vařím bez receptu, podle momentální inspirace, takže všechna moje jídla jsou premiéra a derniéra v jednom (českou klasiku mám ale samozřejmě za ty roky tak nějak zvládnutou, takže to chutná vesměs stejně). Šodó dělám z vanilkového pudinku.

 
rettiska
38 příspěvků 28.04.09 20:15
tunelaření

haha,tak to jsi mě světlem na konci tunelu dostal.
Ale konce makaronů můžou
mít světlé špunty a mezi tím tma
Ale coby knihomol dostávám zabrat anžto,jsem statečného
Voloďu nečtla a asi čísti nebudu
zdravím rettiska

 
rettiska
38 příspěvků 28.04.09 20:27
tunelaření

haha,tak to jsi mě světlem na konci tunelu dostal.
Ale konce makaronů můžou
mít světlé špunty a mezi tím tma
Ale coby knihomol dostávám zabrat anžto,jsem statečného
Voloďu nečtla a asi čísti nebudu
zdravím rettiska

 
alena45
588 příspěvků 29.04.09 15:02
...

ale človek sa mení :
rezance som si začala vyrábať sama a to celej rodine. Som známa tým, že stále zháňam domáce vajcia. Dám do kuchyne notebook, nájdem nejaký zmeškaný seriál a idem na to…
Bujón používam asi 2 roky. Ale len vtedy, keď to nejde ochutiť, ako písala Anička.
Maggi tekuté som ešte nikdy nekúpila a Vegetu som dostala krátko po vydaji a po asi desiatich rokoch som ju takú zatvrdnutú vysypala.
Ale tie čínske polievky, tých som teda pojedla kedysi dosť. Teraz si občas dám, ale len keď mi je veľká zima a nie a nie sa zohriať. Čaj mi vtedy nepríde na rozum. Inak tie nudle používam do teplých zeleninových šalátov, to aby neboli až také zdravé.
Lístkové cesto by som ani nikdy nerobila, hoci pagáčiky robievam sama, ale to nepočítam. Mať lístkové cesto v mrazáku, veď to je známka dobrej gazdinej, či ?
A zásmažku (jíšku) neviem robiť, tak ju robím zvlášt a potom ponorným mixérom vymixujem a vlejem tam kam treba.
Ale hoci mám vždy namrazenú vlastnú zeleninu zo záhrady, radšej si kúpim čerstvú a potom tú namrazenú tam mám aj tri roky…

 
anickav
2904 příspěvků 29.04.09 16:59
A ja ešte

zo steakov vyrábam podošvy!
Vlastne je to minulý čas, pretože na steak sa dám pozvať…

Alenka45, to čo robíš je zásmažka - osmažíš múku na oleji, zaleješ vodou a rozšľaháš, vleješ kam treba, či?

 
ji
98 příspěvků 29.04.09 17:53
Tak já taky :

i když mám vlastní domácnost více jak čtvrt století, vařím a peču běžně, o smažený sýr se už ani nepokouším. S hermelínem a tvarůžkami je to stejné. Pokud to moje mužský chtějí, musejí si zajít do restaurace. Místo nudlí jsem se naučila zavářet do polévky kapání nebo strouhání a kečup domácí výroby jsem napoledy připravovala v dobách hlubokého míru a rozkvětu. Neměl správnou chuť a ani barvu - a to prý zaručený recept! Pokus o šípkovou marmeládu mám za sebou také jenom jeden, víckrát bych to rozhodně neprubovala - kupovaná marmeláda je jistější. Masox od Vitany mám v ledničce pořád, do guláše či roštěnky ho dávám vždy, ale nepřišla jsem na chuť Magi, to prostě nepoužívám. Stejně jako Aničkav se přiznávám, že mi olivový olej nevoní a řízky na něm fakt nesmažím! Určitě mě omlouvá, že jsem na něm nevyrostla a stejně jako Manek upřednostňuji sádlo, máslo a slunečnicový olej.

 
alena45
588 příspěvků 29.04.09 18:03
...

Teraz som robila rajčinovú omáčku, ale inak sa tomu vyhýbam ako sa dá a vidíš, že ani neviem ako sa to volá.

 
alena45
588 příspěvků 29.04.09 18:06
...

No dievčatá, najvyšší čas v našom veku obľúbiť si olivový olej. Mne to tiež trvalo, ale už ho strpím. Na mňa pôsobí ako preháňadlo a tak si robievam šaláty, aby som ho mala kam naliať. Prišla som na to v Grécku, kde si všetko polievajú olivovým olejom a ja som nemala žiadne tie, veď viete, problémy, ako na každej dovolenke pri zmene prostredia.
A tiež radšej varím na masti alebo masle ako oleji.

 
anickav
2904 příspěvků 29.04.09 18:31
Milovníci olivového oleja,

ja ale viem, aká je bublanina s týmto olejom…kedysi v záchvate zdravého varenia som ho tam dala. Odvtedy si ho nedám ani na šalát.

 
svato
1415 příspěvků 30.04.09 18:17
ešte som zabudla

Pri varení nepoužívam chňapky a tak mám spálené všetky riadové handry (sčasti aj ruky). Čo sa týka omasty, používam porôzne všeličo, často aj olivový olej.

 
anickav
2904 příspěvků 30.04.09 18:50
Svato,

to si tušila, že my dve sme najväčšie hriešnice? Na ten zraz by sme asi mali ísť inkognito, v nejakom prevleku…pre istotu aj Judka. Asi aj psy.

 
Frantiska
927 příspěvků 30.04.09 19:43
...

maggi a podravku nepouzivam, instantni jizku taky ne (zkousela jsem ji a nechutnalo mi to), instantni vyvary uz taky nepouzivam co mam mrazak. A hlavne varim zelnacku, zeleninove polevky, cockovou a tam je podle me bujon uplne zbytecny. Instantni polevky nejsou spatne napriklad od maggi houbova ta je skvela :) a francouzska polevka je moje tajna vasen :))) cinske nudlove polevky nejim (jednu dobu jsem zila jen na nich a prejedla jsem se jich). Kecup mame a na vareni ho nepouzivam, ale na langose nebo k parku je moc dobry :) a tady zalezi jaky kecup si clovek kupuje a kdyz pouziva domaci tak neni co resit. Asi nejvetsi muj prohresek je, ze mam rada k masu majonezu :) A jedno z jidel, ktere rad vari muj pritel je testoviny, cibulka + uzenina + kecup … a muzu rict, ze je to moc dobre (hlavne kdyz nemusim varit ja :))) a kamarad dela nejlepsi spenat jaky jsem kdy jedla … az na to ze tam rve hrozne mnozstvi podravky.

A na kecup nedam dopustit v pizzerce, kde dostanete jen hnusnou pizzu … s nim clovek sni opravdu vsechno.

 
Frantiska
927 příspěvků 30.04.09 19:51
...

zapomnela jsem napsat, ze s olivovym olejem jsem bojovala dlouho, trvalo to minimalne rok nez mi zacal chutnal :) a nepouzivam zasmasku jen proto, ze jsem proste lina ji delat

 
alena45
588 příspěvků 30.04.09 21:51
...

Teda Františka, pokračuj…

 
svato
1415 příspěvků 30.04.09 22:12
Anička,

to sa radšej pre istotu rýchlo pochválim: viem vysmážať syr, aj hermelín.

 
anickav
2904 příspěvků 30.04.09 22:18
Náhodou,

tento týždeň sa mi podaril vysmažiť hermelín..ibajedna taká bodka-vyvrelina asi 3 mm sa ukázala…
A pre istotu si kúpim škrabošku. A Ty? (viď nižšie…)

 
alena45
588 příspěvků 30.04.09 22:18
...

Mohli by ste otvoriť novú diskusiu - kto čo divné v živote jedol. Nemám na mysli chrobáky a pod. ale napr. keď som chodievala ako dieťa k starej mame, tak sme niekedy jedli domáci chlieb pokvapkaný vodou a posypaný cukrom. A môj prvý zážitok z útleho detstva je - naši ma ťahajú na saniach od starej mamy a ja cmúľam kosť z pečenej husi alebo kačice. Bola som fakt veľmi malá ale toto si pamätám.

 
Frantiska
927 příspěvků 30.04.09 23:24
...

jeste me napadlo, ze normalne jime kupovanou sekanou a karbenatky … ja jsem se snazila je varit … jen jsem to pak nedokazala jist :)

Aleno45 to je skvely napad, jen jde o to, ze vetsinou ti na tom jidle neprijde nic divneho, kdyz jsi na to zvykla od detstvi :) Marne vzpominam, co jim tak zvlastniho

 
svato
1415 příspěvků 30.04.09 23:37
Anička,

odpovedám osobnou správou.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz