arabská kuchyně

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
guta
20 příspěvků 26.04.06 17:12
arabská kuchyně

Hledám recept na tabbouleh - salát /původem snad z Libanonu/, podávaný obvykle jako předkrm.
Má někdo vyzkoušený receptík?
Pokrm je velmi osvěžující, plný čerstvých bylinek (měla by převažovat zelená petrželka) a v právě uhodivších vedrech jsem na něj dostala obrovskou chuť!!!
Díky za jakékoliv info!
 Guta


Reklama


Reklama

Reakce:
 
esmeralda
4813 příspěvků 26.04.06 23:43
Arabská kuchyně - Guta,

dokonce jsem našla jeden na Labužníku.
Já ho dělám velice podobně, tak mi připadá zbytečné dávat sem nový recept. Snad jen do něj nedávám okurky a římský kmín. A také méně bulguru.
A petrželka je ta s velkými listy, ne kadeřavá.

 
penda
4752 příspěvků 27.04.06 00:13
Krůtí salát po turecku

zvaný na Blízkém východě tabbúlé:

200 g bulguru,
300 ml drůbežího vývaru nebo horké či vařící vody,
2 oloupané a utřené stroužky česneku,
2 lžíce sekané čerstvé bazalky,
1 lžíce sekané čerstvé máty,
4 lžíce olivového oleje,
3 lžíce červeného vinného octa nebo jablečného octa,
1/2 lžičky soli, čerstvě mletý černý pepř,
450 g pečeného krůtího masa nakrájeného na kostičky,
2 středně velká rajčata nakrájená nadrobno,
200 g okapaných konzervovaných zrn kukuřice,
4 očištěné jarní cibulky nakrájené na tenká kolečka,
krouhané listy salátu a snítky máty na ozdobení.

Do mísy nasypeme bulgur a zalijeme vývarem nebo vodou. Necháme 20-30 minut stát, až zrna vsáknou všechnu tekutinu a změknou.
V menší misce smícháme zálivku z česneku, bazalky, máty, oleje, vinného octa, soli a trochy pepře.
Jakmile bulgur vychladne, přidáme do něj krůtí maso, rajčata, kukuřici, jarní cibulku a zálivku. V zakryté míse uložíme nejméně na hodinu, případně přes noc, do chladničky. (Čím déle necháme salát chladit, tím bude chutnější.)
Na servírovací mísu naaranžujeme listy salátu a hotové jídlo na ně rozložíme, případně salát napěchujeme do pudinkové formy, vyklopíme na mísu a obložíme listy hlávkového salátu. Před podáváním ozdobíme mátou.

Poštulkův lexikon o salátu Tabbouleh, Tabbula [tabuli, tabula] říká: Jedná se o arabskou (syrskou, libyjskou) specialitu; je to salát z vařeného bulguru, rajčat, jarních cibulek, máty, petrželové natě, pažitky, olivového oleje, citrónové šťávy, osolený a opepřený, podávaný na listech hlávkového salátu. Též známý pod názvem Taboulé.

 
penda
4752 příspěvků 27.04.06 00:16
a na Labu

jsou ještě další dvě verze (i s esmeraldiným odkazem tři): tady jsou všechny pokupě

 
guta
20 příspěvků 27.04.06 09:21
Děkuji!

Mockrát děkuji za reakce, nevím, proč se mi ten recept nedařilo na Labužníku najít… každopádně jsem svou „neschopností“ alespoň připomněla zajímavý pokrm…
Já jsem si ho pravidelně dávala v mezze restauraci, kde jedna z ingrediencí bylo něco, co vypadalo jako zrnka granátových jablek a bylo to naprosto vynikající!


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz