Hledám recept na tabbouleh - salát /původem snad z Libanonu/, podávaný
obvykle jako předkrm.
Má někdo vyzkoušený receptík?
Pokrm je velmi osvěžující, plný čerstvých bylinek (měla by převažovat
zelená petrželka) a v právě uhodivších vedrech jsem na něj dostala
obrovskou chuť!!!
Díky za jakékoliv info!
Guta
arabská kuchyně
dokonce jsem našla jeden na Labužníku.
Já ho dělám velice podobně, tak mi připadá zbytečné dávat sem nový
recept. Snad jen do něj nedávám okurky a římský kmín. A také méně
bulguru.
A petrželka je ta s velkými listy, ne kadeřavá.
zvaný na Blízkém východě tabbúlé:
200 g bulguru,
300 ml drůbežího vývaru nebo horké či vařící vody,
2 oloupané a utřené stroužky česneku,
2 lžíce sekané čerstvé bazalky,
1 lžíce sekané čerstvé máty,
4 lžíce olivového oleje,
3 lžíce červeného vinného octa nebo jablečného octa,
1/2 lžičky soli, čerstvě mletý černý pepř,
450 g pečeného krůtího masa nakrájeného na kostičky,
2 středně velká rajčata nakrájená nadrobno,
200 g okapaných konzervovaných zrn kukuřice,
4 očištěné jarní cibulky nakrájené na tenká kolečka,
krouhané listy salátu a snítky máty na ozdobení.
Do mísy nasypeme bulgur a zalijeme vývarem nebo vodou. Necháme
20-30 minut stát, až zrna vsáknou všechnu tekutinu a změknou.
V menší misce smícháme zálivku z česneku, bazalky, máty, oleje,
vinného octa, soli a trochy pepře.
Jakmile bulgur vychladne, přidáme do něj krůtí maso, rajčata, kukuřici,
jarní cibulku a zálivku. V zakryté míse uložíme nejméně na hodinu,
případně přes noc, do chladničky. (Čím déle necháme salát chladit,
tím bude chutnější.)
Na servírovací mísu naaranžujeme listy salátu a hotové jídlo na ně
rozložíme, případně salát napěchujeme do pudinkové formy, vyklopíme na
mísu a obložíme listy hlávkového salátu. Před podáváním
ozdobíme mátou.
Poštulkův lexikon o salátu Tabbouleh, Tabbula [tabuli, tabula] říká: Jedná se o arabskou (syrskou, libyjskou) specialitu; je to salát z vařeného bulguru, rajčat, jarních cibulek, máty, petrželové natě, pažitky, olivového oleje, citrónové šťávy, osolený a opepřený, podávaný na listech hlávkového salátu. Též známý pod názvem Taboulé.
jsou ještě další dvě verze (i s esmeraldiným odkazem tři): tady jsou všechny pokupě
Mockrát děkuji za reakce, nevím, proč se mi ten recept nedařilo na
Labužníku najít… každopádně jsem svou „neschopností“ alespoň
připomněla zajímavý pokrm…
Já jsem si ho pravidelně dávala v mezze restauraci, kde jedna
z ingrediencí bylo něco, co vypadalo jako zrnka granátových jablek a bylo
to naprosto vynikající!